23 Ιουνίου 2015

ΚΑΘΕ ΩΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΑΝΤΑΡΤΗΣ! Ζερδελής -Σωτηρίου ΛΕΝΕ ότι δεν ΘΑ ψηφίσουν

Ζερδελής (βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ): Δεν ψηφίζω συμφωνία που πλήττει τους νησιώτες

«Δεν θα ψηφίσω καμία συμφωνία που δεν περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα ανακούφισης για τα φτωχά στρώματα στις νησιωτικές περιοχές» δήλωσε στην ΕΡΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ζερδελής.

Αναφερόμενος στην επερχόμενη συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, ο κ. Ζερδελής σημείωσε πως τα μέτρα που περιλαμβάνει απέχουν από τις προεκλογικές εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και επιβαρύνουν οριζόντια όλα τα εισοδήματα. Για τον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε πως είναι ανοικτή η κατάργησή του και ως αντιστάθμισμα έχει προταθεί από την ελληνική πλευρά η φορολογική ελάφρυνση των μόνιμων κατοίκων των νησιών, χωρίς, ωστόσο, αυτά να έχουν συγκεκριμενοποιηθεί.

«Περιμένω το τελικό κείμενο της συμφωνίας, το οποίο θα εξετάσω προσεκτικά και αναλόγως θα πράξω. Η κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε φιλότιμα απέναντι σε ένα σκληρό ευρωπαϊκό μπλοκ, το οποίο ήθελε ακόμα πιο επώδυνα μέτρα για τον ελληνικό λαό. Αναμφίβολα, εκφράζω τον προβληματισμό μου, όσο και άλλων συναδέλφων βουλευτών, για μέτρα που περιλαμβάνει η ελληνική πρόταση. Η ελληνική κυβέρνηση πιστεύω πως έχει υποχωρήσει αρκετά από τις δεσμεύσεις της και αυτό θα πρέπει να το γνωρίζουν και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι» ανέφερε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ελένη Σωτηρίου (ΣΥΡΙΖΑ): Αυτά τα μέτρα δεν μπορούν να ψηφιστούν

Τονίζει ότι είναι ευθύνη της κυβέρνησης οι πολιτικές εξελίξεις που θα προκληθούν

Ισχυρούς κλυδωνισμούς στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το περιεχόμενη της ελληνικής πρότασης για συμφωνία με τους εταίρους, καθώς πληθαίνουν οι βουλευτές του κυβερνητικού κόμματος που προχωρούν σε ξεκάθαρες δηλώσεις καταψήφισης.

Το νέο «χτύπημα» ήρθε από την κυρία Ελένη Σωτηρίου, βουλευτή Περιφέρειας Αττικής με τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία μιλώντας στον «Δρόμο της Αριστεράς» έκανε το εξής σχόλιο: «Τα μέτρα που προτείνονται από την κυβέρνηση και μαθαίνουμε από διαρροές, ξένα Μέσα και non paper, δεν μπορούν να «καλλωπιστούν», δεν μπορούν να υποστηριχθούν, δεν μπορούν να ψηφιστούν».

Μάλιστα, η βουλευτής επιρρίπτει την ευθύνη ενδεχόμενης καταψήφισης στην κυβέρνηση προειδοποιώντας: «Η ευθύνη για τις πολιτικές εξελίξεις που συνεπάγεται η κατάθεση τέτοιων μέτρων θα ανήκει σε όσους προχωρούν σε αυτές τις επιλογές».

Όπως, τονίζει, «εκείνο που σήμερα χρειάζεται είναι να πειθαρχήσουμε στην προγραμματική δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ να καταργηθεί το καθεστώς των Μνημονίων. Αλλά και στη θέληση του λαού και την ιστορική δυνατότητα για μια χώρα με αξιοπρέπεια, δημοκρατία και ανεξαρτησία και όχι χώρα περιορισμένης κυριαρχίας-αποικία των διεθνών τοκογλύφων».