07 Ιουνίου 2015

Στήνουν σκηνικό ρήξης, με στόχο να καταπιούν τα γίδια μια επώδυνη συμφωνία

Του Χρήστου Ν. Κώνστα

Αλλαγή κατεύθυνσης της πολιτικής «προς τον ρεαλισμό», ζήτησε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ από τον Αλέξη Τσίπρα, υποδεικνύοντας ταυτόχρονα ως «θετικό καταλύτη» για την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων την αποχώρηση των Ανεξάρτητων Ελλήνων και του Πάνου Καμένου από το κυβερνητικό σχήμα.

Η σκληρή –πασιφανώς απαράδεκτη– 12σέλιδη πρόταση που κατέθεσαν οι πιστωτές στον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό αποτέλεσε το τελικό μήνυμα «ή αλλάζεις ή βουλιάζεις», μετά από τέσσερις μήνες διαπραγματεύσεων.

Οι δανειστές αμφισβήτησαν την αναλυτικότατη ελληνική πρόταση (47 σελίδων) όχι ως προς το περιεχόμενό της αλλά ως προς την ικανότητα υλοποίησής της από το υφιστάμενο κυβερνητικό σχήμα.

Η εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ

«Η πρόταση που μας υποβάλατε περιέχει το σύνολο της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ, την οποία τα στελέχη σας πολέμησαν λυσσαλέα ως αξιωματική αντιπολίτευση. Μας είναι δύσκολο να πιστέψουμε ότι αυτά τα στελέχη που είναι σήμερα υπουργοί της δικομματικής κυβέρνησής σας μπορούν να την εφαρμόσουν. Για αυτό σας καλούμε να πάρετε μέτρα άμεσης απόδοσης ύψους 3 δισ. ευρώ, ώστε να ισοσκελίσετε τον φετινό προϋπολογισμό σας, που ήδη έχειεκτροχιαστεί», είπαν στην ελληνική αντιπροσωπεία οι Ζαν ΚλοντΓιούνκερ και ΓερούνΝτάισεμπλουμ.

«Αν, αντιθέτως, η κυβέρνησή σας στελεχωθεί με πρόσωπα που πιστεύουν στις μεταρρυθμίσεις, έχουν την απαραίτητη εμπειρία και γνώσεις, η οικονομική απόδοση των μεταρρυθμίσεων θα είναι ευκολότερη», διευκρίνισαν οι συνομιλητές της ελληνικής αντιπροσωπείας, για να μην αφήσουν αμφιβολίες για τις προθέσεις τους. Ως αντάλλαγμα, οι κ.κ. Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ προσέφεραν στον Αλέξη Τσίπρα σαφές χρονοδιάγραμμα και χρηματοδοτικά εργαλεία που θα αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Ελλάδας έναντι του ΔΝΤ και της ΕΚΤ μέσα στο καλοκαίρι. Το ΔΝΤ δεν θα συμμετάσχει στη χρηματοδότηση, αλλά θα εμφανίζεται στη συμφωνία ως κάποιας μορφής εγγυητής, ώστε να φαίνεται ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί έχει και τις «ευλογίες» του Ταμείου.

Απέναντι στον προφανή ωμό εκβιασμό, η ελληνική κυβέρνηση απάντησε με σκληρό και κατηγορηματικό τρόπο, απορρίπτοντας δημοσίως το περιεχόμενο της έγγραφης πρότασης των δανειστών. Με το σκηνικό ρήξης που εντέχνως δημιουργεί η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, αφενός επιχειρεί να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική της ομάδα, αφετέρου δίνει την εικόνα μιας σκληρής διαπραγμάτευσης, η οποία, δυστυχώς, οδηγεί στη λήψη άδικων φοροεισπρακτικών μέτρων.

Από την άλλη,όμως, πλευρά –σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π»–, ο Αλέξης Τσίπρας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ενός ευρύτατου ανασχηματισμού της κυβέρνησης, «ώστε να εξασφαλιστεί η εφαρμογή της συμφωνίας». Χωρίς, ταυτόχρονα, να αποκλείει και προσφυγή στις κάλπες τον Οκτώβριο για να «επικυρώσει ο λαός με την ψήφο του» την επόμενη μεγάλη συμφωνία, το Συμβόλαιο Αλληλεγγύης και Ανάπτυξης, ουσιαστικά το 3ο μνημόνιο, που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι την οριστική έξοδό της στις αγορές.

Το «μήνυμα» για Καμμένο

Το μήνυμα, προφανώς, ελήφθη από τον κυβερνητικό εταίρο του κ. Τσίπρα, για αυτό και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος, έσπευσε νωρίς νωρίς χθες το πρωί να ξεκαθαρίσει τη δική του σκληρή στάση:«Ο ΦΠΑ στα νησιά δεν αλλάζει όσο υπάρχω», διαμήνυσε μέσω Twitter ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, διαφοροποιώντας τη στάση του από την γραμμή της κυβέρνησης, η οποία προβλέπει αλλαγές στο προνομιακό καθεστώς που απολαμβάνουν τα νησιά, από το φθινόπωρο.

Ο κ. Καμμένος, για να μην αφήσει αμφιβολίες όσον αφορά τις προθέσεις του, έσπευσε να υπογραμμίσει πως «οι δανειστές νομίζουν ότι έχουν να κάνουν με Σαμαρά και Βενιζέλο» και «νομίζουν ότι θα βρουν συνεργάσιμους στην καταπάτηση της λαϊκής εντολής. Λάθος μεγάλο».

Όλα τα ανωτέρω σημαίνουν ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να υπογράψει μια σκληρή μεταβατική συμφωνία, να αποδείξει στους εταίρους την ικανότητα της κυβέρνησής του να την υλοποιήσει και να ξεκαθαρίσει το εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, ώστε να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης για την υπογραφή της μεγάλης αναπτυξιακής συμφωνίας που θα περιλαμβάνει και αναδιάρθρωση (reprofiling) του ελληνικού χρέους.

Γι’ αυτό, άλλωστε, δεν πρόκειται να υπάρξει νέα συνάντηση μεταξύ του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, πριν από την ερχόμενη Τρίτη, δηλαδή μετά τη σύνοδο κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Βαυαρία…

paraskhnio.gr