18 Ιουνίου 2015

Μέρκελ: Η Ελλάδα ήταν σε έναν καλό δρόμο, ο οποίος δεν ολοκληρώθηκε-Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση του μνημονίου

Ομιλία στη γερμανική Βουλή εκφώνησε νωρίτερα η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, κατά την διάρκεια της οποίας αναφέρθηκε και στην Ελλάδα.

Μάλιστα, η Γερμανίδα Καγκελάριος, αναφερόμενη στην Ελλάδα επισήμανε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το δεύτερο πρόγραμμα και γραμμή είναι «Μεταρρυθμίσεις για χρήματα».

Παράλληλα, η κ. Μέρκελ υπογράμμισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει άνευ προηγουμένου στήριξη και πως δεν είναι το ελληνικό στην ατζέντα της Συνόδου Κορυφής και ξεκαθάρισε ότι στόχος είναι να μείνει η Ελλάδα στο ευρώ.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος επέλεξε να ξεκινήσει την ομιλία της στην Bundestag με το μεταναστευτικό στην Ευρώπη και όχι με το θέμα της ελληνικής κρίσης, σχολιάζει το περιοδικό «Focus», τονίζοντας ότι υπήρξαν σοβαρά τεχνικά προβλήματα, διότι το μικρόφωνο της ήταν αρκετές φορές απενεργοποιημένο.

Η Ευρώπη πρέπει να κάνει τα πάντα για να σωθούν ανθρώπινες ζωές, υποστήριξε η κ. Μέρκελ.

Μια συμφωνία με την Ελλάδα είναι ακόμα πιθανή, ανέφερε η Άγκελα Μέρκελ διαμηνύοντας πως «η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη πάνε μαζί. Η Ελλάδα ήταν σε έναν καλό δρόμο, ο οποίος όμως δεν ολοκληρώθηκε».

Επιπλέον, επανέλαβε ότι η Γερμανία εργάζεται, έτσι ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ, λέγοντας τη γνωστή της φράση: «Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος».

Συγκεκριμένα, η κ. Μέρκελ ανέφερε ότι: «Ακόμη και τώρα είναι πιθανή μια συμφωνία με την Ελλάδα. Θέλουμε να την κρατήσουμε στο ευρώ και όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος. Η Ελλάδα βρισκόταν σε πολύ καλό δρόμο, αλλά αυτός δεν ολοκληρώθηκε, καθώς αποχώρησε από τις δομικές μεταρρυθμίσεις που έπρεπε να κάνει».

Στέλνοντας ένα έμμεσο μήνυμα προς την Αθήνα, είπε: «Η Ευρώπη είναι τώρα πιο ισχυρή για να αντιμετωπίσει καλύτερα την ελληνική κρίση, αλλά από την άλλη το ευρώ είναι κάτι περισσότερο από ένα νόμισμα», ενώ πρόσθεσε ότι: «Η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις οικονομικές δεσμεύσεις της, όπως αυτές συμφωνήθηκαν στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. Η υπευθυνότητα και η αλληλεγγύη πηγαίνουν χέρι-χέρι».

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι στο τέλος της ομιλίας η κ. Μέρκελ δέχθηκε έντονο χειροκρότημα από τους βουλευτές του κόμματός της.