13 Ιουνίου 2015

Παραδέχεται ότι είναι εκτός ομάδας διαπραγμάτευσης και προσπαθεί να τα μπαλώσει

- Η φράση Βαρουφάκη: "Δεν ξημεροβραδιάζομαι στο Μαξίμου, στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης επειδή είμαι εκτός ομάδας" προκάλεσε αλαλούμ 
- Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το οποίο αναγκάστηκε σε επανόρθωση
- "Δεν θα βάλουμε υπογραφή σε οποιαδήποτε συμφωνία", λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξη σε κυριακάτικη εφημερίδα
- "Κάποιοι από τους Θεσμούς αναπολούν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ και θυμώνουν μαζί μας"
- Αιχμές από τον Έλληνα υπουργό κατά του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και του ΔΝΤ
- Νωρίτερα μέσω twitter είχε εκφράσει ξανά διαφωνία με το 1% του πρωτογενούς πλεονάσματος
Σάλος προκλήθηκε με τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη σε κυριακάτικη εφημερίδα στην οποία αναφερόταν, μεταξύ άλλων, και στο αν... ξημεροβραδιάζεται στο Μαξίμου.

Όλα ξεκίνησαν όταν το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων έστειλε τηλεγράφημα με τη συνέντευξη που έχει δώσει ο Γιάνης Βαρουφάκης στην εφημερίδα Real News. Όπως μετέδωσε το ΑΠΕ "ο κ. Βαρουφάκης απαντά σε όσους κάνουν λόγο για κρίση στη σχέση του με τον πρωθυπουργό και σημειώνει ότι ο λόγος που δεν «ξημεροβραδιάζεται» στο Μαξίμου στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης είναι επειδή είναι εκτός ομάδας".




Η φράση για την ομάδα διαπραγμάτευσης προκάλεσε σάλο και αμέσως άρχισε να αναπαράγεται. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επικοινώνησαν με το NewsIt και διευκρίνισαν ότι ο υπουργός δεν είχε πει στη συνέντευξη ότι είναι εκτός ομάδας διαπραγμάτευσης, αποδίδοντας τα πάντα σε λάθος του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Μάλιστα, τόνισαν ότι η ερώτηση που τέθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη ήταν: «Τι απαντάτε σε αυτούς που επισημαίνουν ότι είστε εκτός ομάδας διαπραγμάτευσης και ότι ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος μαζί σας;» και η απάντηση του υπουργού ήταν: «Ότι καλό είναι να επισημαίνουν πράγματα για τα οποία έχουν κάποια, έστω υποτυπώδη, πληροφόρηση. Δεν ξημεροβραδιάζομαι στο Μαξίμου, στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης επειδή είμαι εκτός ομάδας. Όσο για την σχέση μου με τον πρωθυπουργό παραμένει σχέση συντροφικότητας και φιλίας».

Λίγη ώρα μετά από την επικοινωνία αυτή, το ΑΠΕ έστειλε διορθωμένο τηλεγράφημα.





Ακολούθησε και ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών:

Σε δημοσίευμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, που αναπαράχθηκε από ιστοσελίδες, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στη Real News, φέρεται να δηλώνει ότι είναι εκτός της ομάδας διαπραγμάτευσης. Ο υπουργός ποτέ δεν δήλωσε κάτι τέτοιο, αλλά το ακριβώς αντίθετο. Επειδή η διαστρέβλωση έχει και τα όριά της παραθέτουμε την ερώτηση του δημοσιογράφου και την απάντηση του υπουργού Οικονομικών: Ερώτηση: «Τι απαντάτε σε αυτούς που επισημαίνουν ότι είστε εκτός ομάδας διαπραγμάτευσης και ότι ο πρωθυπουργός είναι δυσαρεστημένος μαζί σας;» Απάντηση: «Ότι καλό είναι να επισημαίνουν πράγματα για τα οποία έχουν κάποια, έστω υποτυπώδη, πληροφόρηση. Δεν ξημεροβραδιάζομαι στο Μαξίμου, στο πλαίσιο της πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης επειδή είμαι εκτός ομάδας! Όσο για την σχέση μου με τον πρωθυπουργό παραμένει σχέση συντροφικότητας και φιλίας».

Στο δια ταύτα
Πέρα από το αλαλούμ που δημιουργήθηκε με το αν είναι όχι ο Γιάνης Βαρουφάκης εκτός διαπραγμάτευσης, ο υπουργός Οικονομικών, στη συνέντευξη του παίρνει ξανά αποστάσεις από την κυβέρνηση και δηλώνει πως δεν συμφωνεί με την πιθανότητα παράτασης του προγράμματος για εννέα μήνες, όπως φέρεται να έχει ζητήσει η κυβέρνηση καθώς, όπως λέει, αυτό επεκτείνει την αβεβαιότητα.

Στη συνέντευξή του ο κ. Βαρουφάκης προτείνει ως λύση για το χρέος δάνειο 30ετίας με σχετικά χαμηλό επιτόκιο της τάξης του 1,5% από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, αγορά από την Αθήνα των ομολόγων που κατέχει σήμερα η ΕΚΤ και άμεση απόσυρσή τους.

Παράλληλα προτείνει την επέκταση της αποπληρωμής των δανείων του πρώτου και του δεύτερου μνημονίου διασυνδέοντάς το επιτόκιο και τις αποπληρωμές με τον ρυθμό ανάπτυξης.
Ο υπουργός εκτιμά πως το κόστος που θα επιφέρει στους εταίρους τυχόν Grexit ανέρχεται στο 1 τρισ. ευρώ ,ενώ ανακοινώνει πως προετοιμάζεται σχέδιο «μικρών και μεγάλων αποκρατικοποιήσεων», θέτοντας ως κόκκινη γραμμή τη ΔΕΗ.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης διαμηνύει ότι η κυβέρνηση δεν θα δεχθεί συμφωνία που αντιβαίνει στις κόκκινες γραμμές, τονίζοντας ότι «κανείς μας δεν θα βάλει την υπογραφή του κάτω από οποιαδήποτε συμφωνία».

Παράλληλα, αφήνει αιχμές κατά των δανειστών. Λέει πως «κάποιοι εκ των εταίρων και των θεσμών αναπολούν τις κυβερνήσεις ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και εκνευρίζονται μαζί μας» και πως ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε «δεν έχει να προτείνει κάτι που να θεωρεί λύση στο πρόβλημα της ελληνικής κρίσης».

Επίσης, επιτίθεται στο ΔΝΤ τονίζοντας ότι «δεν θα μου έκανε εντύπωση αν το ΔΝΤ επέμενε σήμερα σε απαράδεκτες θέσεις ως δικαιολογία για να αποχωρήσει χωρίς, όμως, να εμποδίσει μια δική μας συμφωνία με τους Ευρωπαίους».

Σύμφωνα μάλιστα με τον ίδιο το ΔΝΤ αντιμετωπίζει πρόβλημα καθώς έχει παραβιάσει τους κανόνες του συμμετέχοντας στα δύο προηγούμενα μνημόνια.

newsit.gr