24 Ιουνίου 2015

Βρήκαν τον Τσίπρα στα τέσσερα και ζητάνε περισσότερα: Νέα πρόταση από δανειστές-Δύο συντελεστές ΦΠΑ και κατάργηση ΕΚΑΣ-«Οδοστρωτήρα» φόρων πέντε δισ. ευρώ κρύβει η ελληνική πρόταση

Απολύτως απορριπτέα η πρόταση, λέει Ελληνας αξιωματούχος - Χθες το βραδυ το ΔΝΤ απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση - Ζητούν να μειωθεί η φορομπηχτική πολιτική και να κοπούν μισθοί και συντάξεις

Δύο συντελεστές ΦΠΑ, με τον υψηλότερο στο 23%, αλλά και κατάργηση του ΕΚΑΣ περιλαμβάνει, σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, χθες το ΔΝΤ έστειλε επιστολή προς την Αθήνα με την οποία περιέγραφε τα βήματα τα οποία προτείνει να γίνουν. Συγκεκριμένα στην επιστολή του ΔΝΤ επαναλαμβανόταν η πάγια άποψη του Ταμείου για μεταφορά πολλών βασικών προϊόντων στον υψηλό συντελεστή του 23%.

«Μας έδωσαν ένα κείμενο ελάχιστα διαφορετικό από την πεντασέλιδη πρότασή τους» λένε κυβερνητικές πηγές συγκρίνοντας την τελευταία πρόταση των δανειστών με το κείμενο που είχε παραδώσει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα στις 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες.

Προφανώς, το γεγονός ότι οι δανειστές επανέφεραν την πρότασή τους των 5 σελίδων σημαίνει ότι η τελευταία ελληνική πρόταση που κατέθεσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους ηγέτες της Ευρωζώνης, τον πρόεδρο της ΕΚΤ και την επικεφαλής του ΔΝΤ απορρίφθηκε από τους πιστωτές.

Οι δανειστές επιμένουν στην λογική της δημιουργίας δύο συντελεστών ΦΠΑ: Ένα χαμηλό στο 6% και έναν υψηλό στο 23% όπου ζητούν να γίνει μετάταξη των περισσότερων προϊόντων. Σκοπός των πιστωτών η συγκέντρωση συνολικά 1,8 δισ.ευρώ επιπλέον από την αλλαγή των συντελεστών ΦΠΑ.

Εις ό,τι αφορά το ΕΚΑΣ, οι πιστωτές ευθυγραμμίζονται πλήρως με την θέση του ΔΝΤ ότι πρέπει να μειωθεί η συνταξιοδοτική δαπάνη και ζητούν την πλήρη κατάργηση του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης από το 2018.

Μικρή είναι η απόκλιση μεταξύ εταίρων και ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της φορολόγησης των επιχειρήσεων. Η Αθήνα πρότεινε ο συντελεστής φορολόγησης να αυξηθεί στο 29% (από 26% σήμερα), οι δανειστές -κατά τις υπάρχουσες πληροφορίες- ζητούν ο συντελεστής για τη φορολόγηση των επιχειρήσεων να διαμορφωθεί στο 28%.

Η απόφαση των «Θεσμών» να στείλουν στον κάλαθο των αχρήστων την τελευταία ελληνική πρόταση ήταν που προκάλεσε την οργή της ελληνικής πλευράς και οδήγησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην απόφαση να επιτεθεί στους δανειστές λίγο πριν ξαναρχίσουν οι συνομιλίες τους στις Βρυξέλλες.

Με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων Θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μέτρα, μιλώντας σε συνεργάτες του -σύμφωνα με non paper που εξέδωσε το μεσημέρι της Τετάρτης η κυβέρνηση- ο κ. Τσίπρας είπε: «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς διαμαρτυρήθηκε για το περιεχόμενο των προτάσεων σε συνεργάτη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στον οποίο επισήμανε: «Εμείς κάναμε τα βήματα, κάντε κι εσείς». Επίσης Ελληνας αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται δήλωσε σε ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία ότι η νέα πρόταση των θεσμών είναι «απολύτως απορριπτέα».

«Οδοστρωτήρα» φόρων πέντε δισ. ευρώ κρύβει η ελληνική πρόταση

Τέλος στην έκπτωση ΦΠΑ για τα νησιά  - Αυξήσεις και στους συντελεστές ΕΝΦΙΑ - 23% ο ΦΠΑ στις ταβέρνες και σε τρόφιμα

Ίλιγγο προκαλεί το τσουνάμι φόρων που θα πλήξει τα μεσαία, αλλά και τα χαμηλά εισοδήματα, με βάση τις προτάσεις της κυβέρνησης.

Για να βγει ο λογαριασμός των οκτώ δισ. ευρώ -και χωρίς να συνυπολογίζονται καν οι περικοπές στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η μείωση του εισοδήματος από αυξήσεις ασφαλιστικών εισφορών κλπ- οι προτάσεις της κυβέρνησης κρύβουν:

- Απώλειες εισοδημάτων δύο δισ. από τις αυξήσεις στον ΦΠΑ:

α) ξεκάθαρα πλέον αναφέρεται στο κείμενο των προτάσεων πως καταργείται η έκπτωση 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Για τους νησιώτες (μόνιμους κατοίκους) θα υπάρξει κάποιου είδους φοροαπαλλαγή. Επιπλέον...

β) ... ο ΦΠΑ για τα ξενοδοχεία πάει στο 13% και στο 23% θα πάνε και οι ταβέρνες, αλλά και πολλά «μη βασικά» τρόφιμα.

Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση λέει πως «θα υπάρξει ένας μειωμένος συντελεστής 13%, όπου θα υπάγεται μια περιορισμένη ομάδα προϊόντων που περιλαμβάνουν την ενέργεια, βασικά τρόφιμα, catering και τα ξενοδοχεία».

Με τον όρο "περιορισμένη" (limited) η κυβέρνηση περιορίζει πολύ το εύρος των εξαιρέσεων από τον ΦΠΑ 23%, βάζοντας εκεί και την εστίαση, αλλά και πολλά τρόφιμα, που θα θεωρηθούν "μη βασικά" ή ανθυγιεινά και "πολυτελείας".

- Απώλειες 2,65 δισ. από τον ΕΝΦΙΑ: Αντί να καταργηθεί ή τουλάχιστον να μειωθεί, η κυβέρνηση θα φτιάξει νέα κλίμακα που θα φέρνει έσοδα 2,65 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή πληρώσαμε και πέρυσι.

- Έστω και αν υπάρξουν μειώσεις στις αντικειμενικές αξίες, οι φορολογούμενοι δεν θα δουν όφελος, αφού ο ΕΝΦΙΑ θα εισπραχτεί κανονικά! Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση λέει πως «λαμβάνοντας υπόψη οποιαδήποτε αναθεώρηση των τιμών ζώνης των ακινήτων, προσαρμόζουμε τα ποσοστά φόρου περιουσίας για να διασφαλίσουμε τα έσοδα από τον φόρο περιουσίας στα 2,65 δισ. ευρώ ετησίως το 2015».

Για το 2016, θα τεθεί σαν όριο ένα ελάχιστο προσωπικό φορολογητέο εισόδημα.

- Αναδρομικό «χαράτσι» 450 εκατ. ευρώ στα νοικοκυριά,  με διατήρηση και επαύξηση της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα 30.000 ευρώ το χρόνο (μικτά μαζί με τους φόρους).

- Κατασχέσεις-εξπρές για χρέη στην εφορία: Η ελληνική πρόταση κάνει λόγο για «μέτρα για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης και την ενδυνάμωση της επιβολής μέσω ενισχυτικών εργαλείων συλλογής όπως η ειδοποίηση κατάσχεσης».

Επιπλέον, αλλάζει η νομοθεσία σχετικά με τις δόσεις χρεών στην εφορία. Μεταξύ άλλων:

α) αποκλείονται εκείνοι που δεν καταφέρνουν να πληρώσουν τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους στην εφορία (ίσχυε μόνο για υποχρεώσεις στα ασφαλιστικά ταμεία) και

β) εισάγεται απαίτηση να μειωθεί η διάρκεια των δόσεων για όσους έχουν την ικανότητα να πληρώσουν νωρίτερα. Δηλαδή, οι 100 δόσεις θα εξαρτώνται από το διαθέσιμο εισόδημα και την περιουσία, δεν θα ισχύουν για όλους.

Κωστής Πλάντζος
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ