09 Ιουνίου 2015

Η τρέλα του Λαφαζάνη με τη Σοβιετία και το... «Λένινγκραντ» στη λαϊκή καθομιλουμένη

Ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης μιλώντας σήμερα στη Βουλή ανέφερε ως πολύ πιθανό το ενδεχόμενο, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας να υπογραφεί κατά την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Αγία Πετρούπολη την επόμενη εβδομάδα στο διάστημα 18-20 Ιουνίου.

Αναλύοντας τη σύσταση ελληνικής Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ (ΔΕΠΕΝΕ ΑΕ - Energy Investments Public Enterprise SA) με την οποία η χώρα θα συμμετάσχει στην υλοποίηση του αγωγού ο κ. Λαφαζάνης έκανε λόγο για επένδυση ύψους δύο δισεκατομμυρίων ευρώ η οποία θα δημιουργήσει 10.000 νέες θέσεις εργασίας και μπορεί να μεταφέρει 47 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου μετατρέποντας τη χώρα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο. «Η Ελλάδα μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στον τομέα της ενέργειας και όχι μόνο φυσικού αερίου. Υπάρχει κινητικότητα στις επενδύσεις ενέργειας στη χώρα . Η ενέργεια μπορεί να γίνει όχημα για έξοδο από την κρίση» πρόσθεσε ο κ. Λαφαζάνης επισημαίνοντας πως είναι πιθανή η διέλευση από τη χώρα και νέων αγωγών με φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν ή το Ιράν.

Πάντως ο κ.Λαφαζάνης έκανε και την προσωπική του αντίσταση όσον άφορα την ονομασία της Αγίας Πετρούπολης κάνοντας λόγω για το Λένινγκραντ. Και όταν από κάτω άρχισαν τα σχόλια και τα γέλια ο κ.Λαφαζανης απάντησε: «Πέρα από τον επίσημο τίτλο υπάρχει και η λαϊκή καθομιλουμένη. Καμιά φορά οι λαοί διαμορφώνουν τοπωνύμια τα οποία παραμένουν ανεξάρτητα από τις επίσημες ονομασίες που δίνουν τα κράτη. Ο καθένας λέει αυτό που νομίζει».