22 Ιουνίου 2015

Δεν δέχθηκαν την υπογραφή Βαρουφάκη οι δανειστές στην ελληνική πρόταση - Ήθελαν υπογραφή του Τσίπρα

- Οι Financial Times είχαν γράψει για λάθος επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές
- Όλη τη νύχτα η ελληνική αντιπροσωπεία ήταν σε διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για να καταλήξουν νωρίς το πρωί
- Ο Γιάνης Βαρουφάκης πριν και μετά το Eurogroup δεν έκανε καμία δήλωση προς τους δημοσιογράφους
- Για πρώτη φορά σε συνεδρίαση Eurogroup, ο κ. Βαρουφάκης συνοδευόταν και από τον Ευκλείδη
Ένα απίστευτο παρασκήνιο εξελίχθηκε όλη τη νύχτα στις Βρυξέλλες έως ότου το κλίμα αισιοδοξίας υπάρξει μετά το Eurogroup, όπου η ελληνική πρόταση έγινε αποδέκτης πολλών θετικών σχολίων, με τους Θεσμούς να τη θεωρούν σοβαρή πρόταση και τη βάση για συμφωνία.

Για να φτάσει όμως η ελληνική κυβέρνηση σε αυτό το σημείο είχε προηγηθεί ένα ολονύχτιο θρίλερ.  Όλη τη νύχτα η ελληνική αντιπροσωπεία με τους εκπροσώπους των θεσμών, έσβηναν και έγραφαν μέτρα και μεταρρυθμίσεις και νωρίς το πρωί, η ελληνική πρόταση ήταν έτοιμη.

Τότε η ελληνική πρόταση εστάλη στους δανειστές και παραλίγο να υπάρξει εμπλοκή, καθώς την επέστρεψαν αμέσως πίσω.

Ο λόγος; Η υπογραφή. Συγκεκριμένα, η ελληνική πρόταση κατέληγε με την υπογραφή του Έλληνα υπουργού Οικονομικώμ, Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ως γνωστόν αποτελεί κόκκινο πανί για τους δανειστές και την πλειοψηφία των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών.

Έτσι, οι δανειστές έστειλαν πίσω την ελληνική πρόταση απαιτώντας στην ουσία το πλήρες κείμενο να φέρει την υπογραφή του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.

Αυτή η εξέλιξη που είναι άλλο ένα χτύπημα για τον Γιάνη Βαρουφάκη ίσως να εξηγεί και το γεγονός πως ο Έλληνας υπουργός για πρώτη φορά σε συνεδρίαση Eurogroup δεν έβγαλε άχνα ούτε μπαίνοντας ούτε βγαίνοντας από την αίθουσα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά μαζί με τον Γιάνη Βαρουφάκη μέσα στο Eurogroup συμμετείχε και ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάτι που σημαίνει πολλά για το μέλλον του υπουργού Οικονομικών, μετά την επίτευξη συμφωνίας.