07 Ιουνίου 2015

Το ψέμα Τσίπρα με το ΕΚΑΣ που ζητούν δήθεν να καταργηθεί οι δανειστές

Τάσος Τέλλογλου

Ασφαλώς θα μάθατε ότι οι δανειστές μας ζητούν να καταργήσουμε το ΕΚΑΣ, το επίδομα για τους πιο φτωχούς συνταξιούχους και αυτός είναι ένας από τους λόγους που απορρίπτουμε τις προτάσεις τους. Ποιος το λέει αυτό; Ο πρωθυπουργός. Μόνο που, ως συνήθως, δεν λέει την αλήθεια ολόκληρη.
Στα έγγραφα που διέρρευσαν και περιλαμβάνουν τις προτάσεις των δανειστών, ζητάνε να θυσιαστεί το ΕΚΑΣ και περικοπή των συντάξεων κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2015, ώστε να ολοκληρωθεί ως τον Οκτώβριο του 2015 η δημιουργία μιας προίκας για τον ανασχεδιασμό του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα. Σκοπός είναι τα επιδόματα να δίνονται στοχευμένα σε εκείνους που τα έχουν ανάγκη.

Ο στόχος είναι το σταδιακό ξεδίπλωμα (gradual roll out) του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος σε ολόκληρη τη χώρα τον Γενάρη του 2016. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν το ήθελε από την αρχή το εργαλείο αυτό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος που ισχύει ήδη στις 26 από τις 28 χώρες της ΕΕ.

Ορισμένα στελέχη του το θεωρούν «φυλακή της φτώχειας» -κυμαίνεται από 200 έως 400 ευρώ- αλλά η εφαρμογή του δίνει τη δυνατότητα στο κράτος να έχει μια πεντακάθαρη εικόνα για το ποιος πρέπει και ποιος δεν πρέπει να παίρνει βοήθεια. Το ότι ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί αυτό το σημείο των συζητήσεών του με τους δανειστές για να κάνει φτηνή δημαγωγία δείχνει ακόμα ότι τους τέσσερις τελευταίους μήνες, παρά την προσγείωση στην πραγματικότητα, δεν κατάφερε να αποβάλει τη δεύτερή του φύση. Είναι όμως κρίμα διότι η μεταρρύθμιση ενός αναποτελεσματικού, άδικου και απαρχαιωμένου συστήματος κοινωνικών παροχών είναι μια από τις μεγαλύτερες μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται η χώρα.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.oikonomia&id=41394