03 Ιουνίου 2015

Οι διαπραγματεύσεις καθορίζουν τη στάση της ΝΔ

Του Δημήτρη Γκάτσιου

Εν αναμονή των λεπτομερειών της συμφωνίας, που θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στη Νέα Δημοκρατία εντείνουν τους τόνους της κριτικής τους απέναντι σε μία κυβέρνηση εγκλωβισμένη ανάμεσα στη… Σκύλλα των έωλων προεκλογικών δεσμεύσεων και στη… Χάρυβδη του ωμού ρεαλισμού και των κυβιστήσεων.
Κοινή εκτίμηση των στελεχών της γαλάζιας παράταξης είναι πως το Μέγαρο Μαξίμου έχασε πάρα πολύ χρόνο και διαπραγματεύεται πλέον με την πλάτη στον τοίχο ένα deal σίγουρα χειρότερο από αυτό που θα μπορούσε να πετύχει η Νέα Δημοκρατία. Η προσοχή της αξιωματικής αντιπολίτευσης στρέφεται πλέον στις όποιες εξελίξεις μπορεί να προκύψουν από τη βραδινή συνάντηση του κ. Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, στις Βρυξέλλες. Στον απόηχο της ελληνικής πρότασης προς τους δανειστές, οι αιχμές εναντίον της κυβέρνησης για την αβελτηρία της στο δρόμο προς την όποια συμφωνία, αλλά και εναντίον όσων εντός του ΣΥΡΙΖΑ προωθούν το σενάριο εκλογών, καθόρισαν το μενού των γαλάζιων παρεμβάσεων του τελευταίου 24ωρου.

Στενοί συνεργάτες του κ. Σαμαρά, όπως για παράδειγμα, ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Καραγκούνης, εξαπέλυσαν μύδρους εναντίον του Μεγάρου Μαξίμου, κατηγορώντας το ευθέως ότι μετά από τέσσερις μήνες λανθασμένων χειρισμών, απανωτών φάλτσων και καθυστερήσεων, το μόνο που κατόρθωσε είναι να φτάσει σε αδιέξοδο και από τον έντιμο συμβιβασμό να καταλήξει σε τελεσίγραφο. Όσον αφορά στην… Κουμουνδούρια απειλή για πρόωρη κάλπη, που φαίνεται να εκτοξεύεται για εσωτερική κατανάλωση, ο κ. Καραγκούνης ήταν σαφής. Τις εκλογές δεν τις αντέχει η χώρα. «Επιβλαβές» χαρακτήρισε το ενδεχόμενο της κάλπης ο βουλευτής, Νίκος Δένδιας, την ώρα που η κ. Μπακογιάννη εκτιμούσε πως όσοι εντός ΣΥΡΙΖΑ αφήνουν να εννοηθεί ότι δε θα ψηφίσουν μία συμφωνία πέρα από τις κόκκινες γραμμές θα μείνουν από καύσιμα στο δρόμο από τα λόγια στην πράξη. «Δε τους βλέπω ότι θα ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς όπως λένε», σημείωσε η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας.

Όσο οι διαπραγματεύσεις φαίνεται να οδηγούνται προς την τελική τους ευθεία και η λύση του δράματος πλησιάζει, στη Νέα Δημοκρατία ανοίγει η συζήτηση για τη στάση του κόμματος, όταν η συμφωνία έρθει προς κύρωση στη Βουλή. Δύο εκ των κορυφαίων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, Κυριάκος Μητσοτάκης και Άδωνις Γεωργιάδης, κινήθηκαν στο ίδιο μοτίβο. Grosso modo ανέφεραν πως εάν εξαρτηθεί από τις ψήφους της Νέας Δημοκρατίας η ομαλή πορεία της χώρας και η παραμονή της στο κοινό νόμισμα, τότε η παράταξη θα επιλέξει να βγάλει την Ελλάδα από την περιπέτεια και το αδιέξοδο.

«Από τη στιγμή που εξαρτάται από τις δικές μας ψήφους η ψήφιση μιας συμφωνίας που θα κρατά τη χώρα όρθια, πολύ δύσκολα η Νέα Δημοκρατία θα τοποθετηθεί απέναντι στη συμφωνία», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης. «Είμαστε το κόμμα της Ευρώπης και εάν φτάσουμε σε μια τέτοια μέρα που από τη δική μου ψήφο κρίνεται αν θα μείνει η Ελλάδα ή όχι στην Ευρώπη – μιλώ σαν Ν.Δ. – μην έχετε αμφιβολία ότι η Ν.Δ. θα ψηφίσει για να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη», επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης. Και οι δύο έδωσαν, αν μη τι άλλο, ένα πρώτο στίγμα των μέχρι τώρα παρασκηνιακών συζητήσεων στους κόλπους της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το τι μέλλει γενέσθαι. Στην παρούσα συγκυρία, η τάση που φαίνεται να κερδίζει έδαφος φέρνει τη γαλάζια παράταξη και τον πρόεδρο της, Αντώνη Σαμαρά, να επιλέγουν την επί της αρχής στήριξη της συμφωνίας (εκτός κι αν αυτή εμπεριέχει «τερατώδη» σημεία) και στη συνέχεια απόρριψη ορισμένων μέτρων, που θα περιλαμβάνει. Όλα, πάντως, αναμένεται να ξεκαθαρίσουν κατά τη συζήτηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος, η οποία θα έχει αποφασιστική σημασία και θα είναι δεσμευτική για την ηγεσία, αλλά και τα στελέχη.