20 Ιουνίου 2015

Το Bloomberg ακτινογραφεί τον ΣΥΡΙΖΑ: Οι πρώην κομμουνιστές, οι μετριοπαθείς, οι δεξιοί και οι προεδρικοί

Μια πλήρη ακτινογραφία του ΣΥΡΙΖΑ, των εσωτερικών αντιθέσεων μεταξύ των συνιστωσών του επιχειρεί το Bloomberg σε μια προσπάθεια να εξηγήσει την στάση της ελληνικής κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις.
Κάνει λόγο για «ετερόκλητο συνασπισμό» που περιέχει από λενινιστές, πρώην κομμουνιστές μέχρι κεϋνσιανούς και μετριοπαθείς δεξιούς, ενώ ταυτόχρονα

Στο άρθρο του Bloomberg που φέρει τον τίτλο «Ο συμβιβασμός είναι βρόμικη λέξη για τον Τσίπρα και τους υποστηρικτές του στη μάχη για βοήθεια», γίνεται αναφορά στην εσωτερική κατάσταση του ΣΥΡΙΖΑ.


«Στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας είναι ένας απομονωμένο, ριζοσπαστικό στοιχείο, απρόθυμος να πάρει τη συμφωνία που απαιτείται για να κρατήσει τη χώρα του στο ευρώ. Αλλά αυτός, δεν είναι ο τρόπος που το βλέπουν οι φίλοι και σύμμαχοί του στο ΣΥΡΙΖΑ, έναν ετερόκλητο συνασπισμό στον οποίο συνυπάρχουν από λενινιστές μέχρι Κεϊνσιανοί

Για όλους αυτούς, υπήρξαν ήδη πάρα πολλές παραχωρήσεις και το να φτάσουμε σ' αυτό το σημείο ήταν ένα μέτρο του πραγματισμού του 40χρονου πρωθυπουργού.

Τονίζουν το προεκλογικό πρόγραμμα που περιείχε δεσμεύσεις για αθέτηση μέρους αποπληρωμής του δημοσίου χρέους και την εθνικοποίηση βασικών τομέων της οικονομίας, καθώς οι ενδείξεις που θέλουν πραγματικά να κάνουν επιχειρήσεις.
«Είναι μια παρεξήγηση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια σκληρή γραμμή», λέει ο Βασίλης Φούσκας, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Ανατολικού Λονδίνου που μετέχει στο κόμμα από την ίδρυσή του και προσδιορίζεται ως το αριστερό κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ. Οπως λέει «έχει μια πολύ μετριοπαθή δεξιά πτέρυγα, με κεϋνσιανό πρόγραμμα, οι οποίοι ήθελαν απλώς να ανακουφίσουν κάποιες από τις συνθήκες που προκάλεσαν τον όλεθρο στην Ελλάδα».
Αυτό αποτελεί απόρριψη της στρατηγικής της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα που ξεκίνησε το 2009.

Οταν ο Τσίπρας εκθείαζε την Πολιτιστική Επανάσταση του Μάο
Η σύγκρουση και η ιδεολογική κληρονομιά του ΣΥΡΙΖΑ – μόλις πρόσφατα, το 2008, ο Τσίπρας εξήρε το σκεπτικό της Πολιτιστικής Επανάστασης της Κίνας - έχει οδηγήσει σε αγεφύρωτη διάσταση. Η ελληνική οικονομία και η ιδιότητα του μέλους του ευρώ, κρέμεται από μια κλωστή, με το πακέτο διάσωσης να λήγει στις 30 Ιουνίου.

«Στο ΣΥΡΙΖΑ θέλουν συμφωνία, ακόμη και να κάνουν παραχωρήσεις, αλλά θέλουν να είναι πεπεισμένοι ότι υπάρχει πρόκειται να υπάρξει «η επόμενη ημέρα» για την κοινωνία. Η κοινωνία δεν μπορεί να αντέξει άλλα» δηλώνει ο πολιτικός επιστήμονας Μιχάλης Σπουρδαλάκης.

Είναι μια νοοτροπία που ενώνει την απείθαρχη ομάδα - της οποίας το όνομα είναι ένα αρκτικόλεξο για το Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς - και δείχνει στον Τσίπρα πόση λίγη δύναμη διαθέτει απέναντι στα άλλα 27 κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Χωρίς μια συμφωνία η οποία αναιρεί ορισμένες από τις τιμωρητικές πολιτικές λιτότητας «θα αναλάβουμε την ευθύνη να πούμε το μεγάλο όχι στη συνέχιση των καταστροφικών πολιτικών» δήλωσε ο Τσίπρας στις 17 Ιουνίου.

Η δεξιά πτέρυγα
Η δεξιά πτέρυγα του κόμματος περιλαμβάνει πρώην αξιωματούχους από το σοσιαλιστικό κόμμα του ΠΑΣΟΚ όπως ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής. Αν και λιγότερο ριζοσπαστικός από τους κομμουνιστές, ως προς την οικονομική πολιτική, έχει μια λαϊκίστικη τάση η οποία αντανακλάται στην αντίθεσή του σε πράγματα όπως περικοπές στις συντάξεις. Ενώ στα νιάτα του ο ίδιος ο Τσίπρας ήταν οπαδός της πιο ριζοσπαστικής πολιτικής, βασίστηκε σε μεγάλο βαθμό σε αυτό τον κύκλο ανθρώπων - ο οποίος έχει εμπειρία στην κυβέρνηση - για να στελεχώσουν τις εκατοντάδες των διοικητικών θέσεων που απαιτούνται για να κυβερνήσει τη χώρα.

Υπάρχει μια ομάδα των μετριοπαθών, οι οποίοι δεν θα απείχαν και πάρα πολύ από την αριστερή πτέρυγα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ. Σ' αυτήν περιλαμβάνεται ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και η υφυπουργός Απασχόλησης Ράνια Αντωνοπούλου, μια ανώτερη υπότροφος του Ινστιτούτου Οικονομικών Levy στη Νέα Υόρκη, από το Δ.Σ. του οποίου έχει περάσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και κριτικός κατά της λιτότητας Joseph Stiglitz.

Ο πρώην κομμουνιστές
Μια φατρία γνωστή ως η Αριστερά Πλατφόρμα, με περίπου 40 έδρες στη Βουλή, αποτελείται από πρώην κομμουνιστές και άλλους σκληροπυρηνικούς αριστερούς. Είναι έμπειροι με οργανωτικές δυνατότητες πολύ κοντά στη βάση των εργατικών συνδικάτων. Πολλοί από αυτούς υποστηρίζουν τα πάντα, από τη μονομερή αθέτηση του χρέους μέχρι την έξοδο του ευρώ και την εθνικοποίηση των τραπεζών. Επικεφαλής αυτής της ομάδας είναι ο Υπουργός Ενέργειας Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Γι' αυτό όταν ο Τσίπρας μιλά για κόκκινες γραμμές, δεν μπλοφάρει» λέει ο καθηγητής Φούσκας
«Οι επιλογές του Τσίπρα είναι κατά κάποιο τρόπο περιορισμένες» προσθέτει ο Φούσκας: «Αν οι Γερμανοί δεν υποχωρήσουν, τότε θα ζητήσει εντολή από τον Ελληνικό λαό να πάει πίσω στο εθνικό νόμισμα».

Οι «προεδρικοί», η πιο ισχυρή ομάδα
Ανάμεσα από όλες τις εσωτερικές συνιστώσες στο κόμμα, η πιο ισχυρή είναι εκείνη που είναι γύρω από τον Τσίπσα. Αποκαλούνται «οι προεδρικοί» από τους γνωρίζοντας, είναι οι πραγματιστές που κυβερνούν τη χώρα, διευθύνουν το κόμμα και έχουν λόγο στις τελικές αποφάσεις του Τσίπρα.

Η επιρροή τους, θα δοκιμαστεί τις επόμενες ημέρες, ως προς το κατά πόσον ανταποκρίνονται στην έκκληση από Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ η οποία δήλωσε μετά το ναυάγιο των συνομιλιών ότι «το κλειδί έκτακτης ανάγκης, είναι να εξασφαλίσει ένα πλαίσιο διαλόγου με ενήλικες στο δωμάτιο».