Η πρώτη που έκανε λόγο για άμεση εφαρμογή ελέγχου κεφαλαίων στην Ελλάδα, κατόπιν απαίτησης της Ευρώπης, ήταν η Suddeutsche Zeitung στο χθεσινό της φύλλο.
Το Business Insider σημειώνει πως πλέον δεν μιλάμε για υπόθεση εργασίας, αλλά για πλάνο που είναι έτοιμο να φέρουν εις πέρας οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Όπως σημειώνεται, αυτό θα προκαλέσει την ίδια σοβαρή αναστάτωση που προκλήθηκε το 2013 στην Κύπρο, όταν και εκείνη επέβαλε αντίστοιχο πλαφόν στις αναλήψεις.
Από την άλλη, αυτή η δραματική κίνηση θα περιορίσει την εκροή καταθέσεων, αλλά δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας και κάνει πιο δύσκολη την παραμονή της στην Ευρωζώνη.
«Τους ελέγχους κεφαλαίων εύκολα τους επιβάλλεις, αλλά δύσκολα βγαίνεις από αυτούς», αναφέρει το άρθρο.
Δεν υπάρχει διαδικασία
Αναφέρει, δε, πως οι άλλες χώρες δεν μπορούν να προχωρήσουν από μόνες τους σε αυτή την κίνηση – δεν υπάρχει μια θεσμική διαδικασία που να επιτρέπει να ληφθεί μια τέτοια απόφαση έναντι κάποιου άλλου κράτους-μέλους. Τουτέστιν: θα πρέπει η Ελλάδα να προωθήσει την εφαρμογή τους.
Αυτή τη στιγμή τα πάντα θα κριθούν από το αποτέλεσμα του επικείμενου Eurogroup στο Λουξεμβούργο. Όσο δεν υπάρχει απόφαση, η Ελλάδα δεν μπορεί να ποντάρει στα χρήματα της τελευταίας δόσης (7,2 δισ. ευρώ). Μετρητά που τα χρειάζεται για να αποπληρώσει το ΔΝΤ στο τέλος Ιουνίου και την ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου.
Μια ημέρα πριν από το Eurogroup, η Ελλάδα θα χρειαστεί να περάσει ένα ακόμη τεστ. Αυτή τη φορά στη Φρανκφούρτη, καθώς το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ θα αποφασίσει για το ύψος του ELA.
Τι θα συμβεί με τον ELA
O Λόρκαν Ρόκε Κέλθ ανέσυρε από τα αρχεία του Bloomberg το σημείωμα της ΕΚΤ προς την Κύπρο -το 2013- στο οποίο, με δραματικούς τόνους, έκανε λόγο για άρνηση αύξησης του ELA σε περίπτωση που η Κύπρος δεν συμφωνούσε σε ένα πρόγραμμα με την ΕΕ και το ΔΝΤ.
Το Business Insider σημειώνει πως ένα παρόμοιο μήνυμα μπορεί να περάσει και στα χέρια της Ελλάδας – κάτι που ενδέχεται να τρέχει περισσότερο τις εξελίξεις και να υπάρξει μια συμφωνία που αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται εύκολη. Τα πράγματα, πάντως, δεν είναι αισιόδοξα από τη στιγμή που ο Γιάνης Βαρουφάκης προανήγγειλε, μέσω της Bild, ότι η Ελλάδα δεν προτίθεται να καταθέσει νέες προτάσεις στο Eurogroup.