21 Ιουνίου 2015

FAZ: Η Ελλάδα δεν θα έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο τέλος του μήνα

Σε μια άκρως δραματική πρόβλεψη προχώρησε η γερμανική εφημερίδα FAZ στο κυριακάτικο φύλλο της.

Συγκεκριμένα, αναφέρει πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα είναι σε θέση να πληρώσει στο τέλος του Ιουνίου τους μισθούς και τις συντάξεις του Δημοσίου.

Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από τους υπολογισμούς στους οποίους έχουν κάνει οι δανειστές και εστιάζουν στα χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει στο δημόσιο τομέα που αγγίζει τα 2-3.6 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτή είναι η βασική αιτία που η ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να αποπληρώσει τις μαζεμένες δόσεις προς το ΔΝΤ (1.6 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλά και τους μισθούς και τις συντάξεις, σύμφωνα πάντα με την FAZ. Μάλιστα, το δημοσίευμα κάνει λόγο για μερική καταβολή των υποχρεώσεων σε εργαζόμενους και συνταξιούχους του Δημοσίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, ακόμη και αν υπογραφεί συμφωνία μεταξύ της Αθήνας και των εταίρων τις επόμενες ημέρες, το πρόβλημα θα παραμείνει, καθότι δεν θα είναι δυνατό να εκταμιευθούν χρήματα στήριξης έως ότου να υπάρξει η απαραίτητη επικύρωση από τα εθνικά κοινοβούλια.

Η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης ήταν άμεση και ήρθε από δύο διαφορετικά μέτωπα. Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Δημήτρης Μάρδας ξεκαθάρισε, μέσω της ΕΡΤ, ότι στο τέλος Ιουνίου θα καταβληθούν κανονικά μισθοί και συντάξεις.

«Επιδιώκουμε να καλύψουμε τις υποχρεώσεις μας και σύμφωνα με τα δεδομένα αυτά, καλύπτονται μισθοί και συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις που έχει το κράτος», δήλωσε ο κ. Μάρδας μιλώντας στην ΕΡΤ.

Για την αποπληρωμή του ΔΝΤ όμως, ο κ. Μάρδας δεν εμφανίστηκε το ίδιο σίγουρος καθώς όπως διευκρίνισε «ο Πρωθυπουργός έχει συνδέσει την πληρωμή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου με το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο που βρίσκεται σε εξέλιξη. Δεν είναι θέμα ρευστότητας. Είναι και θέμα πολιτικής απόφασης», κατέληξε.

Πάντως ο αναπληρωτής υπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει πως «αν δεν ήθελαν οι εταίροι συμφωνία, θα μπορούσαν να μας δημιουργήσουν πρόβλημα. Όλα δείχνουν ότι έχουν και οι εταίροι την πρόθεση να πάμε σε συμφωνία».

Βρόμικη προπανάγδα

Τέλος, από την μεριά του ο υπουργός Εργασίας, Δημήτρης Στρατούλης, σε έντονο ύφος, έκανε λόγο για βρόμικη προπαγάνδα χαρακτηρίζει ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης το δημοσίευμα της FAZ.
Σχολιάζοντας ο δημοσίευμα στον Real Fm 97,8 κάνει λόγο «για βρόμικη προπαγάνδα, εκβιαστική προπαγάνδα σε βάρος της χώρας μας, εκφοβιστική προπαγάνδα σε βάρος του λαού μας λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα» τόνισε και διαβεβαίωσε ότι όλες οι συντάξεις θα καταβληθούν από όλα τα ασφαλιστικά ταμεία στην ώρα τους.

«Μάλιστα για να αποφύγουμε οποιοδήποτε ενδεχόμενο κάποιοι να επικαλούνται τεχνικά προβλήματα στο διατραπεζικό σύστημα, στις τράπεζες θα μπουν και πριν από την ώρα τους αυτά τα χρήματα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «από τη σύσκεψη που κάναμε την Παρασκευή προέκυψε ότι δεν αντιμετωπίζουμε κανένα ταμειακό πρόβλημα για να χορηγούμε τις συντάξεις, ούτε αυτόν τον μήνα, ούτε τον επόμενο, ούτε τους επόμενους μήνες του χρόνου, ούτε για τα επόμενα χρόνια».