Σε ρόλο Άτλαντα παρουσιάζει η βρετανική εφημερίδα Guardian τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα αφού τον εμφανίζει να κρατά ένα μεγάλο ευρώ.
Αυτή την εικόνα φιλοξενεί στο σημερινό της πρωτοσέλιδο η εφημερίδα που έχει ως τίτλο: «Η ψήφος στο ΟΧΙ σημαίνει ότι είσαι έξω από το ευρώ, προειδοποιήθηκε η Ελλάδα».
Στο κείμενο της η εφημερίδα επισημαίνει πως «οι τρεις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης», η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία, προχώρησαν σε «ενορχηστρωμένες προειδοποιήσεις» για το δημοψήφισμα της Κυριακής προς τους Έλληνες ψηφοφόρους.
Το μήνυμα τους είναι πως «μια ψήφος στο ΟΧΙ θα ισοδυναμούσε με έξοδο από το κοινό νόμισμα και επιστροφή στη δραχμή».
«Αν τελικά η Ελλάδα βγει από το ευρώ, τότε το ΔΝΤ γίνεται ο κύριος πιστωτής της σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης…», προσθέτει.
FT: Όλη Ευρώπη λέει στην Ελλάδα πως το δημοψήφισμα είναι «ευρώ ή Grexit»
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποίησαν την Ελλάδα ότι το δημοψήφισμα της Κυριακής δεν έχει να κάνει με την πρόταση των θεσμών, αλλά με το αν η χώρα θα παραμείνει στο ευρώ ή όχι. Κάτι που σημαίνει ότι αν επικρατήσει το «όχι», θα υπάρξουν καταστροφικές συνέπειες.
Ο Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times γράφει για την πραγματική «ανάγνωση» της απόφασης του Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σε δημοψήφισμα. Μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να θεωρεί πως οι Έλληνες θα κληθούν να απαντήσουν αν δέχονται την πρόταση των δανειστών ή όχι, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν απηχεί τις απόψεις των ξένων ηγετών.
Όπως σημειώνει, αυτή η απειλή έρχεται την ημέρα που η Ελλάδα καλείται να πληρώσει το ΔΝΤ, κάτι που μάλλον δεν θα πράξει. «Αν δεν το κάνει, τότε η Ελλάδα θα μπει στην ίδια κατηγορία με τη Ζιμπάμπουε, το Σουδάν και την Κούβα -αν και οι οίκοι αξιολόγησης και οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης επιμένουν πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να επηρεάσει τα άλλα δάνεια της χώρας. Ειδικά αυτό που την ΕΚΤ ύψους 3.5 δισεκατομμυρίων ευρώ», αναφέρει το άρθρο.
Ο Σπίγκελ κάνει λόγο για «δράμα» που παίχτηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της επιβολής των capital controls, που είχε αντανάκλαση και στις χρηματαγορές που δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις.
Ωστόσο, ο Τσίπρας αυτό που αντιμετώπισε ήταν η κοινή στάση που κράτησαν στο θέμα του δημοψηφίσματος, η Μέρκελ και ο Ολάντ. Αμφότεροι δήλωσαν ευθαρσώς πως η απόφαση των Ελλήνων θα κρίνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτοί αλλά και οι Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο Ματέο Ρέντσι που δήλωσαν με τη σειρά τους ότι το «Όχι» θα οδηγήσει την Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης.
«Η Αθήνα βλέπει διαφορετικά τα πράγματα και η άκρως τεχνική ερώτηση που θέτει τους Έλληνες δεν αναφέρεται καν το ενιαίο νόμισμα», αναφέρει το άρθρο.
Σημειώνει, δε, πως οι μέχρι τώρα επιπτώσεις της απόφασης Τσίπρα έχουν «χτυπήσει» τις αγορές, το ελληνικό χρηματιστήριο που δεν άνοιξε και τους καταθέτες που συρρέουν σε μεγάλες ουρές για να σηκώσουν μόλις 60 ευρώ.
Οι Ευρωπαίοι επιμένουν πως δεν πρόκειται να υπάρξει καμία παράταση στο ελληνικό πρόγραμμα, ενώ η επιστολή που απέστειλε ο Αλέξης Τσίπρας σε πρωθυπουργούς της Ευρωζώνης ζητώντας τους να επανεξετάσουν τη στάση τους, δείχνει την ανάγκη του Έλληνα πρωθυπουργού να κερδίσει λίγες ημέρες ακόμη.Όμως, η απάντηση της Ευρώπης, μέσω του Ντόναλντ Τουσκ, ήταν απορριπτική και δεν έδωσε κανένα δικαίωμα αισιοδοξίας ή ηρεμίας.
Στο μεταξύ, ο αμερικανικός παράγοντας συνεχίζει να πιέζει για να εξευρεθεί μια λύση της τελευταίας στιγμής. Το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ γνωρίζει πολύ καλά ότι η έκθεση του δολαρίου στην Ελλάδα είναι μικρή, ωστόσο διαβλέπει συνολικές αναταραχές στις αγορές που δυνητικά θα μπορούσαν να επηρεάσουν και την αμερικανική οικονομία.