15 Ιουνίου 2015

Χανς Βέρνερ Ζιν (IFO): Δεν θα είναι ολέθριες οι συνέπειες του Grexit

Σταθερά υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τάσσεται ο επικεφαλής του γερμανικού, οικονομικού ινστιτούτου Ifo, Χανς Βέρνερ Ζιν.

Σε δηλώσεις του σε Γερμανούς δημοσιογράφους στο Βερολίνο, υποστήριξε ότι η παραμονή στην Ευρωζώνη είναι ένα «βαρίδι» τόσο πολιτικό όσο και οικονομικό για την Ελλάδα, καθώς «αμφιβάλω για το εάν το να συνεχιστούν οι τρέχουσες πολιτικές θα ήταν κάτι ωφέλιμο», ενώ προσέθεσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισε τις εκλογές εξαιτίας και των δύσκολων οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωζώνη.

Υποστήριξε ότι η έκρηξη της ανεργίας στην Ελλάδα αποδεικνύει ότι η προσπάθεια των πιστωτών της να την διασώσουν δεν βοήθησε στο ελάχιστο προκειμένου να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας.

«Ήταν ένα πείραμα, το οποίο απέτυχε», τόνισε και προσέθεσε ότι το καλύτερο όλων ήταν η Ελλάδα να φύγει από το ευρώ και να υιοθετήσει τη νέα δραχμή και μάλιστα να προχωρήσει σε υποτίμησή της (σε σχέση με το ευρώ) κατά 50%.

Με αυτόν τον τρόπο, για παράδειγμα, το κόστος ανέγερσης ακινήτων θα μειωθεί στο μισό σε σύγκριση με το τρέχον ύψος του, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε έκρηξη της κατασκευαστικής δραστηριότητας, ενώ ταυτόχρονα «οι Έλληνες θα σταματήσουν να αγοράζουν εισαγόμενα προϊόντα και θα στραφούν στα προϊόντα που παράγονται στην χώρα».

Παράλληλα ο κ. Ζιν παραμένει σταθερά αντίθετος στην ύπαρξη του ELA, εκφράζοντας την άποψη ότι οι Έλληνες παίρνουν δάνεια από τις τράπεζες, τα οποία ουσιαστικά ανήκουν στην Τράπεζα της Ελλάδας και κατόπιν αυτά τα χρήματα τα «βγάζουν» στο εξωτερικό.