Ο αγώνας της Ελλάδας είναι διμέτωπος. Από την μια πλευρά έχει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις μιας σκληρής διαπραγμάτευσης και από την άλλη προσπαθεί να αναχαιτίσει τις εκροές καταθέσεων.
Αναλυτές της JPMorgan εκτιμούν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχασαν περίπου 6 δισ. ευρώ την περασμένη εβδομάδα, με τις συνολικές εκροές καταθέσεων να φτάνουν τα 44 δισ. ευρώ από την αρχή του έτους.
Όπως υπολογίζει η JP Morgan αυτά τα 44 δισ. που έχουν φύγει εκροές ευρώ έχουν επισκιάσει εντελώς τα 14 δισ. που είχαν εισρεύσει στην Ελλάδα από τον Ιούνιο του 2012 έως το Νοέμβριο του 2014. Συνολικά, οι αναλυτές της JPMorgan υπολογίζουν ότι τις εκροές καταθέσεων στην Ελλάδα στα 117 δισ. από τα τέλη του 2009, όταν ξεκινούσαν οι ανησυχίες για χρέος της χώρας στις αγορές.
Αυτό σημαίνει πως ο λόγος καταθέσεων προς το ΑΕΠ βρίσκεται σήμερα στο 66% - πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι στο 94%.
Οι υποχρεώσεις των ελληνικών τραπεζών σε μη εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα - ή δάνεια repos σε ελληνικές τράπεζες - έχουν μειωθεί κατά σχεδόν 30 δισ. από τον περασμένο Νοέμβριο, αναφέρει η JPMorgan, επικαλούμενη στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας.
Τι προβλέπουν για σήμερα
Παράλληλα, σύμφωνα με το Reuters, ιδιαίτερα δύσκολη θα είναι η σημερινή ημέρα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες το διαπραγματευτικό θρίλερ που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του πρακτορείου, σήμερα αναμένεται ότι οι καταθέτες θα αποσύρουν από τις ελληνικές τράπεζες 1 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, η κατάθεση της νέας πρότασης από την ελληνική κυβέρνηση, γεννά ελπίδες ότι η κατάσταση θα ηρεμήσει και αποφευχθούν οι μεγάλες εκροές καταθέσεων.
Εν τω μεταξύ, σήμερα συνεδριάζει εκτάκτως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), προκειμένου για να αυξήσει την έκτακτη ρευστότητα μέσω ELA προς τις ελληνικές τράπεζες.