29 Ιουνίου 2015

MNI: Τι συζητήθηκε στο Eurogroup χωρίς τον Βαρουφάκη – Τι θα γίνει αν στο δημοψήφισμα βγει «όχι»

Ενιαίο μέτωπο κατά της κυβέρνησης αναμένεται να κρατήσουν οι δανειστές, τουλάχιστον μέχρι το δημοψήφισμα, καθώς ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ δεν πρόκειται να κάνουν καμία κίνηση προς την ελληνική πλευρά.

Οπως μεταδίδει το πρακτορείο MNI, επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, τόσο οι ηγέτες της ΕΕ όσο και οι επικεφαλής των δανειστών αποφάσισαν να μην κάνουν κίνηση για συμφωνία της τελευταίας στιγμής παρά τις διαβεβαιώσεις πως η πόρτα παραμένει ανοιχτή.

Πηγές που έχουν γνώση των συνομιλιών αναφέρουν ότι αυτό συζητήθηκε στο Eurogroup του Σαββάτου και για τον λόγο αυτό ο Ντάισελμπλουμ ζήτησε από τον Γιάνη Βαρουφάκη να αποχωρήσει.

Η στάση αυτή θα είναι ενιαία και συντονισμένη, ενώ, το ζήτημα συζητήθηκε στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του Σαββάτου.

Αλλη πηγή σημειώνει ότι παρά τη ρητορική της «ανοικτής πόρτας» ΕΕ και ΔΝΤ δεν ενδιαφέρονται για διαπραγματεύσεις αυτή τη στιγμή.

«Η εμπιστοσύνη έχει διαρραγεί και από τις δύο πλευρές. Όλοι είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Η ελληνική κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει καμία αυταπάτη πως κάτι μπορεί να γίνει την τελευταία στιγμή» είπε μια άλλη πηγή και πρόσθεσε πως μεταξύ των πιστωτών επικρατεί η άποψη πως δεν μπορούν να διαπραγματευτούν άλλο το τρέχον πρόγραμμα και ότι η προσδοκία είναι πως αν ο ελληνικός λαός ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα, τότε θα αυξηθεί η πίεση στον ΣΥΡΙΖΑ να παραιτηθεί ή να παραιτηθεί η διαπραγματευτική ομάδα και ο υπουργός Οικονομικών.

Οι πιστωτές, ακόμη, δεν δείχνουν να επιθυμούν καμία περαιτέρω συνομιλία με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς, παρά τις δηλώσεις Βαρουφάκη ότι εφόσον το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «ναι», η έλλειψη εμπιστοσύνης αφορά και τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα.

Και οι δύο αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι η ΕΚΤ είχε ενημερώσει το Eurogroup το Σάββατο για τις προθέσεις της να παγώσει τον ELA.

Σύμφωνα με την πρώτη πηγή, τα μηνύματα που έρχονται από ΕΕ και ΔΝΤ είναι συντονισμένη και δείχνουν προς το Grexit εάν ο ελληνικός λαός πει «όχι». Αυτό είπαν με τον τρόπο τους οι Γιούνκερ, Μέρκελ, Ολάντ, ακόμη και ο Ρέντσι.

«Αυτό το μήνυμα θα σταλεί επανειλημμένα στον ελληνικό λαό τις επόμενες ημέρες» υποστήριξε η πρώτη πηγή. «Ακόμα και ο κ. Γιούνκερ, ο οποίος έχει εκφράσει συμπάθεια για τους Έλληνες, είναι πλήρως στην γραμμή αυτή.
Και οι δύο πηγές είπαν ότι αξιωματούχοι της Ε.Ε. είναι σε επαφή με κόμματα της αντιπολίτευσης στην Ελλάδα ελπίζοντας ότι θα πείσουν τον ελληνικό λαό να ψηφίσουν «ναι».

Ο αξιωματούχος της ΕΕ, μάλιστα, ερωτηθείς για την περίπτωση που το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι «όχι» δίνει ενδιαφέρουσες απαντήσεις.

«Υπάρχουν πολλά σενάρια στο τραπέζι. Το πρώτο από αυτά είναι να αμφισβητηθεί η εγκυρότητα του ερωτήματος του δημοψηφίσματος, αφού η πρόταση των δανειστών έχει αποσυρθεί» είπε ο αξιωματούχος σημειώνοντας ότι αυτό νομιμοποιεί την θέση της Ε.Ε. πως στην πραγματικότητα ο ελληνικός λαό θα κληθεί να αποφασίσει αν θα μείνει στην Ευρωζώνη.