30 Ιουλίου 2015

ΑΡΙΣΕΡΟΙ ΛΕΜΕ! ΗΤΑΝ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΝ 10πμ, ΞΥΠΝΗΣΑΝ 11πμ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ 12πμ-Τσίπρας: Εσωκομματικό δημοψήφισμα και συνέδριο-Να μας αναλύσετε όμως και τον άλλο δρόμο

Η συνεδρίαση ήταν να ξεκινήσει στις 10 το πρωί αλλά ως γνωστόν οι αριστεροί τέτοιες ώρες κοιμούνται, οπότε ξεκίνησαν 12 και βάλε

Αυτη την Κυριακή το δημοψήφισμα για ΝΑΙ ή ΟΧΙ στην συμφωνία - Σύγκληση έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο - Όποιος θέλει άλλη κυβέρνηση και άλλο πρωθυπουργό να το πει- Όσοι πιστεύουν ότι αυτό είναι το χειρότερο Μνημόνιο να το πουν τώρα -Τακτική υποχώρηση ή άτακτη χρεοκοπία και Grexit - Δεν μιλούσαν για επιστροφή στη δραχμή οι αποφάσεις του κόμματος

Χωρίς δηλώσεις εισήλθε στο χώρο του Σινέ Κεραμεικός ο Πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας προκειμένου να ξεκινήσει την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Για σημείο καμπής του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο ο Αλέξης Τσίπρας ξεκινώντας την παρέμβασή του στην ΚΕ του κόμματος τονίζοντας ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα: να κάνουμε μια τακτική υποχώρηση ή να προχωρήσουμε μπροστά σε ένα συμβιβασμό που βεβαίως δεν είναι αυτός που είχαμε ονειρευτεί δεν είναι αυτός που είχαμε σχεδιάσει. Είναι μια δύσκολη επιλογή που κάναμε τις τελευταίες ημέρες.

«Ουσιαστικά αναγκαστήκαμε να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις και αυτές τις θέτουμε στην κρίση της ΚΕ» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργος που κάλεσε τα μέλη του κόμματος να πουν την άποψή τους καθαρά και έντιμα χωρίς περιστροφές και «να εξηγήσουμε ποιες είναι οι επιλογές που έχουμε μπροστά μας».

Περιγράφοντας τυχόν επιστροφή στη δραχμή ανέφερε: «ορισμένοι υποστηρίζουν ότι υπήρχε η επιλογή της άτακτης εξόδου από το ευρώ. Πρέπει να πούμε καθαρά τη γνώμη μας: η έξοδος από το ευρώ χωρίς καμία δυνατότητα οικονομικής στήριξης αλλά και χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα θα σήμαινε ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη του νομίσματος. Όποιος αυτό δεν το παραδέχεται απλά είτε εθελοτυφλεί είτε κρύβει την αλήθεια. Δεν υπήρξε καμία στιγμή δίλημμα από τη μία η συμφωνία και από την άλλη ένας βιώσιμος εναλλακτικός δρόμος. Τυπικά μπορούσαμε να επιλέξουμε ουσιαστικά όμως υποχρεωθήκαμε να συμβιβαστούμε».

«Οι οικονομικές δυσκολίες για τα στρώματα που θέλουμε να στηρίξουμε δεν θα εξαφανίζονταν σε περίπτωση οριστικής ρήξης. Επιλέξαμε να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, φτάσαμε στο όριο της ρήξης έχοντας στο μυαλό μας πάντα το πώς θα φτάσουμε σε μια καλύτερη συμφωνία» τόνισε.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «εξαντλήσαμε τα όρια της οικονομίας για να διεκδικήσουμε το δίκαιο του λαού».

Απευθυνόμενος στα μέλη του κόμματος ο κ. Τσίπρας είπε ότι «επιλέξαμε το δρόμο ενός δύσκολου συμβιβασμού γιατί δεν υπάρχει και δεν υπήρχε καλύτερη εναλλακτική. Λέμε με καθαρή συνείδηση ότι αυτο το πλαίσιο συμφωνίας καταφέραμε να φέρουμε».

Πρόκαλεσε δε τους διαφωνούντες: Αν κάποιος υποστηρίζει ότι θα έφερνε καλύτερη συμφωνία τότε να πει καθαρά με ποιους όρους θα το πετύχαινε. Αν επίσης πιστεύει ότι άλλος πρωθυπουργός θα το πετύχαινε καλύτερα επίσης να το πει ανοιχτά. Αν επίσης υπάρχει η άποψη ότι η αριστερά πρέπει να εγκαταλείψει την κυβέρνηση τότε να ειπωθεί ανοιχτά και να υπάρξει συλλογική απόφαση. Και αν υπάρχει η άποψη ότι πρόκειται για το χειρότερο από τα τρία Μνημόνια επίσης να το πεί.

Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι δεν ισχύει η άποψη ότι το όχι που ζητήσαμε στο δημοψήφισμα ήταν για επιστροφή στη δραχμή. «Δεν έλεγαν αυτά οι αποφάσεις της ΠΓ και οι δηλώσεις του κόμματος».

Επανήλθε, επίσης, στον όρο λαθροχειρίες όσον αφορά την ερμηνεία του δημοψηφίσματος καλώντας όλους να δουν ο ένας τον άλλο στα μάτια.

«Στο στρατηγικο ερώτημα αν υπάρχει ρόλος και χώρος για μια αριστερή κυβέρνηση στην υπαρκτή νεοφιλελεύθερη ευρώπη με δεδομένο τον αρνητικό συσχετισμό πρέπει να απαντήσουμε θετικά και καταφατικά. Κανένα εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει που μπορεί να μας γλιτώσει από αυτούς τους συσχετισμούς αν δεν είναι ταυτόχρονα διεθνές. Δεν μπορεί η απάντηση στη μνημονιακή πολιτική να δίνεται με όρους εθνικής αναδίπλωσης» συνέχισε την κριτική του στα εναλλακτικά σχέδια.

«Η απάντηση δεν μπορεί να είναι η εσωτερική ή η νομισματική υποτίμηση για να γίνει η χώρα ξανά ανταγωνιστική» τόνισε με έμφαση.

Το στρατηγικό ερώτημα είναι αν μπορούμε να συνεχίζουμε να εφαρμόζουμε τις προγραμματικές μας δεσμεύσεις και εγώ η απάντηση που δίνω είναι ότι η μάχη θα είναι διαρκής και σκληρή, συνέχισε ο Αλέξης Τσίπρας και ζήτησε απαντήσεις που «δεν πρέπει να δοθούν εν θερμώ και απερίσκεπτα με δήθεν μαγικές λύσεις για την αλλαγή των συσχετισμών που προκάλεσαν την κατάληξη αυτή των διαπραγματεύσεων».

«Δεν έχω διάθεση να ωραιοποιήσω την κατάσταση. Παρά το γεγονός ότι τα μέτρα του πρώτου σκέλους της συμφωνίας είναι σε σκληρή κατεύθυνση προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν υπάρχουν τετελεσμένα και δυνατότητες. Όσο λάθος είναι κάποιος να ωραιοποιήσει τη συμφωνία άλλο τόσο λάθος είναι να δραματοποιήσει την κατάσταση» είπε ο κ. Τσίπρας μιλώντας για το περιεχόμενο της συμφωνίας.

Αναφερόμενος στο τι μέλλει γενέσθαι είπε ότι «οι άνθρωποι και οι πολιτικές δυνάμεις δεν επιλέγουν τις συνθήκες που θα ζήσουν. Και αυτό είναι το σημαντικότερο καθήκον μας, να σχεδιάσουμε συλλογικά και συντεταγμένα το σχέδιο μας για την επόμενη περίοδο. Ο κοινωνικός αυτός μετασχηματισμός προϋποθέτει όχι την ίδια άποψη στη συγκυρία και την τακτική αλλά: 1. την εμπιστοσύνη 2. την αλληλεγγύη και 3. τον σεβασμό στη διαφορετική άποψη.

«Είναι ανάγκη να συζητήσουμε με τρόπο συντεταγμένο συντροφικό εμπλέκοντας το σύνολο του δυναμικού κόμματος και όχι κλείνοντας τη σύζητηση σε αίθουσες μικρές ή μεγάλες. Όπως η κοινωνία έτσι και τα μέλη του κόμματος βρίσκονται σε ανάγκες αυτού του διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης με κραυγές. Γι' αυτό προτείνω τη διεξαγωγή ανοιχτού συντεταγμένου έκτακτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο για να ανοίξουμε το σύνολο της ατζέντας» συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Πρότεινε, επίσης, τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος στα μέλη του κόμματος καθώς όπως είπε «δεν παραγνωρίζω ότι υπάρχουν σύντροφοι που λένε ότι πρέπει να παρθούν σήμερα όλες οι αποφάσεις για τη στρατηγική μας, ότι υπήρχε εναλλακτική λύση το βράδυ της 12ης Ιουλίου».

«Αν κάποιοι προτείνουν ότι δεν έπρεπε να υπάρξει συμφωνία τη 12η Ιουλίου και ότι το μέλλον της οικονομίας θα ήταν καλυτερο σε διαφορετική περίπτωση, αυτή η άποψη δεν πρέπει να περιμένει το συνέδριο του Σεπτεμβρίου αλλά προτείνω για όσους πιστεύουν ότι αν ήταν σωστό να ασφαλίσουμε τη χειροβομβίδα και μετά να δούμε τι θα κάνουμε αυτή, προτείνω την άμεση απόφαση αυτή να τη λάβουμε απευθυόμενοι στη βάση του κόμματος διοργανώνοντας ένα εσωκομματικό δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή» εξήγησε ο Αλέξης Τσίπρας.

Συνεχίζοντας την κριτική του για τη στάση των βουλευτών του κόμματός του που δεν στήριξαν στις πρόσφατες ψηφοφορίες τις επιλογές της κυβέρνησης είπε: «Προτείνω επίσης όποια κι αν είναι η απόφαση των μελών μας να συμφωνήσουμε σε ένα πράγμα αναγκαίο και απαραίτητο ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι, να δεσμευθούμε ότι θα γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις και θα σταματήσει αυτός ο παραλογισμός του ιδιώτυπου δυισμού στην κοινοβουλευτική ομάδα γιατί θα πρέπει να κατανοήσουμε ότι στο κόμμα δεν υπάρχουν λιγότερο ή περισσότερο αριστεροί ή επαναστάτες. Δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η ψήφος άλλων κομμάτων και να συνεχίζεται αυτός ο δυισμός. Ένα κομμάτι της ΚΟ να αναλαμβάνει ευθύνη και ένα άλλο κομμάτι να λέει ότι δεν ψηφίζει αλλά σε μια έκφραση παραλογισμού και σουρεαλισμού να λέει οτι στηρίζει την κυβέρνηση».

Και έσπευσε να προσθέσει στο μοναδικό σημείο της ομιλίας του στο οποίο χειροκροτήθηκε: «Όπως στη ζωή έτσι και στην πολιτική δεν μπορεί να τα έχεις όλα. Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές επειδή κατά τη γνώμη τους δεν είναι τόσο αριστερή».

Με δύο ώρες καθυστέρηση η έναρξη της ΚΕ

Στην έναρξη των διαδικασιών της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ παρατηρήθηκε σημαντική καθυστέρηση παρατηρείται καθώς αν και η κρισιμότερη συνεδρίαση των τελευταίων ετών ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 10 το πρωί με ομιλία του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας έφτασε στις 12:15.

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επιμείνει στην πρότασή του για διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου τον Σεπτέμβριο και αφού η κυβέρνηση υπογράψει τη νέα συμφωνία, που κατά το Μαξίμου, θα σταθεροποιήσει τη χώρα και θα απομακρύνει τους κινδύνους, που ακόμη υπάρχουν, όπως το Grexit.

Η κατάσταση πλέον στο κυβερνών κόμμα είναι οριακή και η κεντρική επιτροπή που συγκλήθηκε εσπευσμένα, υπό το βάρος της σφοδρής κριτικής, που δέχεται από την αριστερή πτέρυγα του Παναγιώτη Λαφαζάνη η κυβέρνηση και ο Αλέξης Τσίπρας ενόψει της υπογραφής του τρίτου μνημονίου, καλείται να λύσει τους λογαριασμούς των δύο πλευρών. Η διάσπαση είναι πλέον προ των πυλών, καθώς έχει ήδη προκύψει τεράστια χάσμα στις πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις, ενώ είναι εμφανές και η ψυχική απόσταση, που συνήθως προηγείται και της «οργανικής».