27 Ιουλίου 2015

Μεγάλη ανασκαφή στη Λευκωσία για να βρεθούν σοροί 19 ελλήνων καταδρομέων

Υπήρξε μόνο ένας επιζών, ο Θανάσης Ζαφειρίου

Ξεκίνησε σήμερα στο Τύμβο της Μακεδονίτισσας στη Λευκωσία η διαδικασία ανασκαφής του χώρου στον οποίο έχει ταφεί το μεταγωγικό αεροσκάφος ΝΟΡΑΤΛΑΣ, που καταρρίφθηκε στις 22 Ιουλίου 1974.

Πριν την εκσκαφή έγινε τρισάγιο στη μνήμη των πεσόντων καταδρομέων πολλοί εκ των οποίων βρίσκονται θαμμένοι μαζί με το αεροσκάφος, το οποίο είχε ξεκινήσει από το Μάλεμε της Κρήτης  με 28 καταδρομείς και τέσσερα μέλη πληρώματος. Στόχος των εργασιών είναι να εντοπιστούν τα λείψανα 19 στρατιωτών, καθώς 12 εντοπίστηκαν και ταυτοποιήθηκαν στο στρατιωτικό κοιμητήριο Λακατάμειας.

Υπήρξε μόνο ένας επιζών, ο Θανάσης Ζαφειρίου. Στη σημερινή τελετή εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής  Δημοκρατίας στεφάνι κατέθεσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο Πρέσβης της Ελλάδος Ηλίας Φωτόπουλος, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Γεώργιος Μπασιακούλης και εκ μέρους του Διοικητή της ΕΛΔΥΚ ο Υποδιοικητής Συνταγματάρχης Πεζικού Αλέξανδρος Καλογερόπουλος.

Σε δηλώσεις μετά την τελετή, ο κ. Φωτίου είπε ότι αποτελεί εθνική υποχρέωση να προχωρήσει σε αυτή την ανασκαφή ώστε και οι συγγενείς των πεσόντων, μετά από 41 χρόνια να μπορούν να κηδεύσουν τους δικούς τους με τις ελληνοχριστιανικές μας παραδόσεις και ασφαλώς να αποδοθούν και οι πρέπουσες τιμές σε αυτά τα παλικάρια. Σημείωσε ότι σε συνεργασία με την Εθνική Φρουρά λαμβάνονται όλα τα μέτρα ασφάλειας «γιατί πιθανόν να υπήρχαν και εκρηκτικά στο αεροσκάφος».

Ο Πρέσβης της Ελλάδος Ηλίας Φωτόπουλος ευχαρίστησε την Κυβέρνηση της Κύπρου για την επιχείρηση αυτή και είπε ότι “αυτά τα παλικάρια ήρθαν να πολεμήσουν για την Κύπρο και χάθηκαν άδικα, όπως τόσοι άλλοι το 1974 χάθηκαν άδικα”.

Ο κ. Φωτόπουλος διαβεβαίωσε ότι η Ελληνική Κυβέρνηση θα παράσχει τη συνδρομή της σε οτιδήποτε χρειαστεί.

Ο επικεφαλής/συντονιστής της επιχείρησης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Ανθρωπιστικών Θεμάτων του Κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών Ξενοφών Καλλής, είπε ότι ξεκινά σήμερα η πρώτη φάση που αφορά την ετοιμασία του χώρου που θα ανασκαφεί σε κατοπινό στάδιο.
Κατά την πρώτη φάση, εξήγησε, θα γίνει μετακίνηση του πλακόστρωτου, των πλακών και του μνημείου, μέχρι να αποκαλυφθεί το φυσικό έδαφος. Όπως είπε, με βάση τις πληροφορίες, το αεροσκάφος βρίσκεται στο σημείο του Τύμβου.

Το ανασκαφικό έργο, είπε, εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει γύρω στις 17 Αυγούστου.
Ερωτηθείς εάν υπάρχουν πληροφορίες σε τι βάθος μπορεί να είναι θαμμένη η άτρακτος, ο κ. Καλλής είπε ότι με βάση κάποια συμπεράσματα από γεωφυσικές έρευνες που έγιναν, `φαίνεται να υπάρχουν κάποιες ανωμαλίες σε βάθος 3,5 μέτρα`.

Όταν ολοκληρωθεί η πρώτη φάση, είπε, θα χρησιμοποιηθεί ξανά η υπάρχουσα τεχνολογία `για να δούμε εάν μπορούμε να εξάγουμε κάποια πιο ασφαλή συμπεράσματα`.

Ερωτηθείς κατά πόσον θεωρεί ότι οι υπόλοιποι καταδρομείς είναι μέσα στην άτρακτο,  είπε ότι υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις, αλλά σημείωσε ότι το αποτέλεσμα θα δείξει.

Ένας εκ των συγγενών, ο Θεόδωρος Αναστασόπουλος, ο οποίος το 1974 υπηρέτησε ως λοχίας στην ΕΛΔΥΚ και διετέλεσε Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αγωνιστών Κύπρου 1974, φανερά συγκινημένος, είπε ότι έχουμε την πεποίθηση ότι πέραν από την άτρακτο και τα κομμάτια από το αεροπλάνο “κάτι θα βρεθεί εδώ από τα παιδιά μας”.

"Ελπίζουμε να βρεθούν τα υπόλοιπα παιδιά μας. Όλες οι οικογένειες περιμένουν αυτή την ημέρα” είπε.

Με δάκρυα στα μάτια, είπε ότι ο αδελφός ενός από τους καταδρομείς του είπε: "ένα κοκκαλάκι να φτιάξω ένα μνημείο στο χωριό, δεν θέλω τίποτε άλλο, ένα κοκκαλάκι, έστω και αυτό".

Μανώλης Καλατζής
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ