01 Ιουλίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-Αφού έσκισε το 2ο μνημόνιο, ο Τσίπρας προτείνει νέο 3ο μνημόνιο για 30 δισ. για δύο χρόνια-Δέχεται το πακέτο Γιούνκερ με μικρές τροποποιήσεις

- Όλο το παρασκήνιο της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup - Νέα συνεδρίαση την Τετάρτη στις 12:30
- Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεσμεύτηκε πως στο σημερινό Eurogroup θα παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις με τα νέα μέτρα
- Άγνωστη η παρουσία (ή μη) του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου
- Ποια είναι τα τρία βήματα για να "περάσει" η συμφωνία - Μικρές τροποιήσεις θα εισηγηθεί η Αθήνα
- Τι θα προβλέπεται για το χρέος
- Μέσα σε όλα... ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προανήγγειλε την χρεοκοπία της Ελλάδας, αφού δεν πληρώθηκε το ΔΝΤ
Όπως αναφέρει η Καθημερινή, η επανάληψη της συνεδρίασης του Eurogroup, με επίκεντρο τη συζήτηση για την Ελλάδα και το ενδεχόμενο συμφωνίας επί ενός νέου προγράμματος, προδιαγράφει μία... μακρά νύχτα για την κυβέρνηση, αλλά και εξελίξεις τις αμέσως επόμενες ημέρες.



Διετές πρόγραμμα 30 δισ. ευρώ με σκληρούς όρους ζήτησε ο Βαρουφάκης στο Eurogroup


Κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ζήτησε ουσιαστικά ένα τρίτο μνημόνιο.

Συγκεκριμένα ένα διετές πρόγραμμα που θα περιλαμβάνει 30 δισ. ευρώ χρηματοδότηση και σκληρούς όρους.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης δεσμεύτηκε στους ευρωπαίους ομολόγους του ότι στο Εurogroup της Τετάρτης θα προσέλθει με μία επιστολή που θα έχει τα συγκεκριμένα μέτρα στα οποία δεσμεύεται η ελληνική κυβέρνηση και τα οποία θα βασίζονται στις προτάσεις των θεσμών.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ακόμη στην τηλεδιάσκεψη πως κατά τη διάρκεια του σημερινού Eurogroup θα έχει και την συγκεκριμένη επιστολή. Στο νέο αυτό μνημόνιο δεν συζητήθηκε κατά πόσον θα συμμετέχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) .


Πως θα δεχθούν την ελληνική πρόταση

Για να γίνει δεκτό το αίτημα της Ελλάδας για νέο πρόγραμμα έγινε ξεκάθαρο ότι πρέπει να τηρηθούν οι τυπικές διαδικασίες από την αρχή καθώς το πρόγραμμα (2ο μνημόνιο) που βρισκόμαστε τώρα θεωρείται λήξαν.

Το πρώτο βήμα είναι η εξέταση του κατά πόσο η Ελλάδα χρειάζεται αλλά και προκρίνεται για καινούργιο πρόγραμμα (elegibility). Αν οι υπουργοί συμφωνήσουν στο ότι η Ελλάδα χρειάζεται τρίτο πρόγραμμα, τότε η απόφαση αυτή θα πρέπει να επικυρωθεί από κοινοβούλια, όπως το γερμανικό και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι συγκεκριμένες διαπραγματεύσεις και δεύτερη επικύρωση από τα κοινοβούλια των κρατών μελών.

Το δεύτερο αίτημα της ελληνικής πλευράς ήταν η αναδιάρθρωση του χρέους για το οποίο ελέχθη ότι θα είναι δύσκολο να γίνει κάτι άμεσα.

Το τρίτο αίτημα που αφορούσε στην παράταση του υφιστάμενου προγράμματος για μερικές μέρες θεωρήθηκε άνευ αντικειμένου καθώς το πρόγραμμα είναι πλέον λήξαν (δεν προλαβαίνει να παραταθεί περνώντας από κοινοβούλια μέσα στις επόμενες ώρες.). Ευρωπαίοι αξιωματούχοι σημειώνουν ότι τελευταία ευκαιρία για μια τέτοια παράταση ήταν το Eurogroup του Σαββάτου.

Τέλος, παρόλο που δεν έγινε εκτενής συζήτηση κατά τη διάρκεια το Eurogroup, ενδεικτικό του κλίματος που υπάρχει είναι ότι κατά την διάρκεια Euroworking Group που προηγήθηκε τέθηκε το πολιτικό ζήτημα για ένα τέτοιο νέο μνημόνιο καθώς τα κράτη μέλη δεν θεωρούν ότι υπάρχει πολιτική δέσμευση από την κυβέρνηση να εφαρμόσει κάτι τέτοιο από την στιγμή που έχει ήδη απορρίψει το πρόγραμμα. Τα μέλη του Euroworking Group ζήτησαν για πολιτική δέσμευση από την ελληνική πλευρά.

Ντάισελμπλουμ: "Η Ελλάδα βρίσκεται από αύριο σε καθεστώς χρεοκοπίας"

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ προειδοποίησε μετά την πρώτη συνεδρίαση πως η Αθήνα τα μεσάνυχτα χρεοκοπεί, ενώ δήλωσε πως ένα νέο πακέτο διάσωσης ενδεχομένως θα έχει σκληρότερους όρους.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα οδεύει προς αθέτηση πληρωμών μετά τα μεσάνυχτα και πρόσθεσε ότι η στάση της Αθήνας έναντι των πιστωτών της πρέπει να αλλάξει πριν οι εταίροι της στην ευρωζώνη εξετάσουν τη χορήγηση πρόσθετης οικονομικής βοήθειας.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού την τελευταία στιγμή για την παράταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης υποβλήθηκε σε ώτα μη ακουόντων.

"Έχουμε ξεπεράσει αυτό το σημείο, (το αίτημα) έγινε πολύ αργά", δήλωσε ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος της Ευρωομάδας στο Ρόιτερς.

Πρόσθεσε ότι ως μέλος της ευρωζώνης και της ΕΕ, η Ελλάδα είναι ευπρόσδεκτη να ζητήσει ένα νέο πρόγραμμα, το οποίο όμως θα συνοδεύεται από όρους.

"Υπάρχει μια μεγάλη διαδικασία που θα πρέπει να λάβει χώρα. Στο μεταξύ η κατάσταση στην Ελλάδα, για την οικονομία της, για τις ελληνικές τράπεζες, έχει επιδεινωθεί δυστυχώς ακόμη περισσότερο, έτσι αυτός είναι ένας δύσκολος δρόμος που θα πρέπει να μελετηθεί".


Με πληροφορίες από kathimerini.gr
newsit.gr