01 Ιουλίου 2015

Σόιμπλε: Ο Τσίπρας δεν έχει κάνει τίποτα εδώ και 5 μήνες-Εχασα στοίχημα για το δημοψήφισμα του Παπανδρέου

Μια άγνωστη... πτυχή της ελληνικής κρίσης αποκάλυψε ο Βόλφκαγκ Σόιμπλε μιλώντας στην γερμανική Βουλή.

Οπως είπε έχασε ένα στοίχημα με τον Ισπανό υπουργό Οικονομικών καθώς ο ίδιος πίστευε ότι θα γίνονταν αλλά οι εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ δεν το επέτρεψαν.

Ο Σόιμπλε, συγκρίνοντας το δημοψήφισμα Τσίπρα με εκείνο του πρώην Πρωθυπουργού, είπε:

«Ημουν εκεί, μπορώ να επιβεβαιώσω: Συμφωνήσαμε ότι το δημοψήφισμα Παπανδρέου θα έπρεπε να γίνει το συντομότερο δυνατόν. Η επιλογή ήταν σχετικά με το ευρώ»

Επιλέον, υποστήριξε ότι οι ευρωπαίοι δεν εμπόδισαν την επιλογή Παπανδρέου: «Για την ιστορία, δεν σταματήσαμε το δημοψήφισμα Παπανδρέου. Συμφωνήσαμε. Αλλά εξοβελίστηκε από την ίδια του την κυβέρνηση».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι η κατάσταση «επιδεινώθηκε δραματικά» υπό τον Αλέξη Τσίπρα. «Η κυβέρνηση δεν έχει κάτι τίποτα από τη στιγμή που ανέλαβε την εηουσία. Μόνο υπαναχώρησε σε μέτρα και δεσμεύσεις που είχαν συμφωνηθεί. Διαπραγματευόταν και διαπραγματευόταν. Δεν ξέρουμε αν η κυβέρνηση θα κάνει το δημοψήφισμα, αν είναι υπέρ ή κατά του. Δεν μπορείτε ειλικρινά να περιμένετε να συζητήσουμε μαζί τους σε μία τέτοια κατάσταση. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι θα συμβεί στην Ελλάδα», τόνισε στην ομιλία του στο γερμανικό κοινοβούλιο.