13 Ιουλίου 2015

Τους πήρε τα σώβρακα ο Αλέξης: Δε μας πέταξαν απ'το €-Δε μας πήραν δημόσια περιουσία 50 δις-Δεν διαγράφουν χρέος-Κλείνει εκκρεμμότητες προηγουμένων μνημονίων... και αν τα πάει καλά μπορεί να έχει την επιτυχία της υπογραφής νέου

Κέρδη και ζημίες (μα γιατί πληθυντικός; Μιά ζημιά είχαμε: Μόνο τα σώβρακα μας πήραν) μετρά ο Πρωθυπουργός στη δραματική σύνοδο Κορυφής .

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας:

Πέτυχε

  • Να αποσυρθεί - τουλάχιστον προσωρινά η απειλή του προσωρινού Grexit από το τελικό κείμενο.
  • Να αποσυρθεί η μεταφορά του ΤΑΙΠΕΔ και των ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε fund στο Λουξεμβούργο.

Εχασε:

  • Την εγκατάλειψη του ΔΝΤ - το ταμείο θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα.
  • Η ιδέα του Ταμείου με τα περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας, δεν έχει εγκαταλειφθεί. Πιθανότατα θα έχει λιγότερα δισ. από περιουσιακά στοιχεία, αν και η έδρα του θα παραμείνει στην Αθήνα
  • Οριστικά - και ίσως και εγγράφως - εγκαταλείπει την ιδέα της διαγραφής του χρέους. Παραμένει απλώς η ιδέα της αναδιάρθρωσης.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του POLITICO, Quentin Ariès, ο Αλέξης Τσίπρας έχει συμφωνήσει στις περισσότερες προτάσεις των δανειστών μεταξύ των οποίων και στην εμπλοκή του ΔΝΤ στο τρίτο πρόγραμμα.

Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει ρευστό άμεσα. Η τελευταία ιδέα που έπεσε στο τραπέζι κάνει λόγο για ένα δάνειο-γέφυρα στην Ελλάδα από την Ιταλία, την Γαλλία ή την Γερμανία το οποίο θα χορηγηθεί από τον EFSF.

Η χορήγηση αυτού του δανείου πρέπει να εγκριθεί από τους 28 υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ οι οποίοι έχουν σύσκεψη την Τρίτη στις Βρυξέλλες.

Ρούτε: Εφαρμόστε όλες τις εκκρεμότητες από το πρώτο μνημόνιο

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Ολλανδός Πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε απαιτεί τώρα να εκπληρωθούν όλες οι εκκρεμούσες μεταρρυθμίσεις από το πρώτο και το δεύτερο Μνημόνιο!

Σύμφωνα με τον Ian Traynor, ο Ελληνας πρωθυπουργός αρνείται να χάσει και έχει κερδίσει κάποιες υπαναχωρήσεις από τους πιστωστές. Πιθανόν έχει «βυθίσει» την ιδέα της μεταφοράς των ελληνικών περριουσιακών στοιχείων 50 δισ. ευρώ σε fund του Λουξεμβούργου υπό τον έλεγχο της αναπτυξιακής τράπεζας της Γερμανίας KfW. Θα μπορούσε να είναι λιγότερα περιουσιακά στοιχεία όπως και να μην μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο.

Ο Ελληνας Πρωθυπουργός πιθανόν έχει επιτύχει να εγκαταλειφθεί η απειλή περί προσωρινού Grexit.