30 Ιουλίου 2015

Associated Press: Η «ανταρσία της δραχμής» και οι ακροβατισμοί του Τσίπρα

Για τους Έλληνες η έννοια της «Αριστερής Πλατφόρμας» άρχισε να γίνεται διακριτή αμέσως μετά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Οι ξένοι χρειάστηκαν λίγο περισσότερο χρόνο για να καταλάβουν με τι ακριβώς καταγίνεται η πλευρά Λαφαζάνη.

Τώρα την χαρακτηρίζουν ως «η ανταρσία της δραχμής» υπονοώντας πως τα μέλη της αριστερής πτέρυγας του κυβερνώντος κόμματος επιδιώκουν, πέραν όλων των άλλων, και την επιστροφή της Ελλάδας σε εθνικό νόμισμα.

Αυτό το χαρακτηρισμό υιοθετεί και το Associated Press θέλοντας να καταδείξει τους πονοκέφαλους που προστίθενται στον Αλέξη Τσίπρα και την «εύθραυστη κυβερνητική συμμαχία του».

Πολιτικά ακροβατικά

ο άρθρο σημειώνει πως όσο περνούν οι ημέρες, ο Έλληνας πρωθυπουργός δυσκολεύεται να εκτελέσει τα πολιτικά ακροβατικά του κόλπα. Τα μέτωπα που έχει να αντιμετωπίσει είναι δύο και μάλιστα αντικρουόμενα: τα κόμματα της αντιπολίτευσης του ζητούν να διαπραγματευτεί με την Τρόικα για να κλείσει τη συμφωνία και κάποια μέλη του κόμματός του απαιτούν να διακοπεί κάθε σχέση με τους δανειστές και να προχωρήσει η Ελλάδα σε εναλλακτικούς δρόμους που περιλαμβάνουν και ένα άλλο νόμισμα.

«Ο Τσίπρας, ωστόσο, έχει μια πιεστική προτεραιότητα από το να κλείσει άμεσα μια συμφωνία. Αυτό που επιθυμεί είναι να ελέγξει το κόμμα του και να αντιμετωπίσει τους αρνητές του μνημονίου που τον κατηγορούν ότι παραιτήθηκε από τις βασικές αρχές του κόμματος».

Σύμφωνα με το πρακτορείο, η αβεβαιότητα θέτει ερωτήματα ως προς την ικανότητα της Ελλάδας (ή την ανάγκη) να υπομείνει άλλα δύο χρόνια σκληρής λιτότητας και πολιτικών μνημονιακής κατεύθυνσης που ήδη έχουν προκαλέσει ζημιά στην οικονομία και έχουν αναδιατάξει το πολιτικό σκηνικό της χώρας.

Δεν έχει επιλογές

Ο αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Σωτηρόπουλος, σημειώνει: «Ο Τσίπρας δεν έχει πολλές επιλογές. Η μία είναι να ενισχύσει τη θέση του στο κόμμα, αν και δεν είναι υπέρ της αντιπαράθεσης. Η άλλη επιλογή είναι να προχωρήσει σε νέες εκλογές. Μόνο που η χρονική στιγμή είναι ευαίσθητη. Θα πρέπει να κηρύξει εκλογές αφού πρώτα έχει συμφωνηθεί το πρόγραμμα με τους δανειστές και πριν τα άλλα κόμματα καταφέρουν να ανασυνταχθούν».

Αισθητή παρουσία

Από την πρώτη ψηφοφορία των προαπαιτούμενων στη Βουλή και εντεύθεν, τα μέλη της Αριστερής Πλατφόρμας δεν παραλείπουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Είτε καταψηφίζοντας τους νόμους που φέρνει η κυβέρνηση, είτε με δηλώσεις του που κείνται απέναντι στις αποφάσεις του Μαξίμου. Το άρθρο κάνει ιδιαίτερη μνεία στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την ομιλία του κατά τον εορτασμό των πέντε ετών από τη δημιουργία του ιστότοπου «Iskra».

Ιδεολογία και συναίσθημα

Από την μεριά του ο Τσίπρας γνωρίζει και το παραδέχεται δημόσια πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν κατάφερε ποτέ να γίνει ένα ενιαίο κόμμα, καθώς, εξαρχής, δημιουργήθηκε από την ένωση μιας δωδεκάδας μικρότερων κομμάτων και είδε τα ποσοστά τους να αυξάνονται με γεωμετρικούς ρυθμούς μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ο κ. Σωτηρόπουλος συμπληρώνει: «Το να είσαι στην εξουσία έχει δεσμευτική ισχύ και οι διαφωνούντες δεν θα ήθελαν να φανεί πως είναι εκείνοι οι υπεύθυνοι για τη διάλυση. Ωστόσο, η ιδεολογία και το συναίσθημα παραμένουν σημαντικές δυνάμεις στην ελληνική πολιτική και μπορούν να οδηγήσουν σε λάθος αποφάσεις».