Και μας «τρολλάρει», λέγοντας ότι με το «όχι» τη Δευτέρα θα πάει στις Βρυξέλλες να υπογράψει συμφωνία - Και τότε τίθεται το ερώτημα: «Ποιος ο λόγος του δημοψηφίσματος;»
Στην ανάγκη να επικρατήσει το «όχι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής ανέδειξε εκ νέου ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στο δελτλιο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι το «όχι» θα σημαίνει επιστροφή στην Ευρώπη των αξιών και της αλληλεγγύης.
«Η απάντηση είναι ναι ή όχι σε μια βιώσιμη λύση» υπογράμμισε, υποστηρίζοντας ότι το δημοψήφισμα άργησε πέντε χρόνια.
«Μένουμε Ευρώπη, αλλά θέλουμε να ζήσουμε και μέσα στην Ευρώπη» σημείωσε.
Σε ερώτηση, δε, γιατί έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο πρωθυπουργός μίλησε για «πολύ πιο ουσιαστικές διαφορές», απέφυγε ωστόσο να διαψεύσει ευθέως τα λεγόμενα του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η απόσταση μεταξύ των δύο προτάσεων -θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης- ήταν μόλις 60 εκατομμύρια ευρώ.
Σε αυτό το σημείο αξίζει να γίνει αναφορά στο δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, αποκάλυψε ότι η ελληνική πλευρά έφυγε από το τραπέζι των διαπραγματευσεων, όταν η διαφορά ανάμεσα στις δύο προτάσεις ήταν μόλις 60 εκατ. ευρώ.
«Εντοπίσατε ότι οι διαφορές μας με τους δανειστές δεν είναι μεγάλες. Εγώ σας είπα ότι είναι ουσιαστικές. Είχαμε καλύψει όλες τους τις απαιτήσεις» είπε στη δημοσιογράφο Μαρία Χούκλη.
Σχολιάζοντας τις εικόνες με τους συνταξιούχους να συνωστιζονται έξω από τις τράπεζες και τους πολίτες μπροστά στα ΑΤΜ, για να σηκώσουν 60 ευρώ την ημέρα, έκανε λόγο για εικόνες ντροπής για την Ευρώπη. «Και για την Ελλάδα» του απάντησε η δημοσιογράφος, για να πει ο κ. Τσίπρας: «Βεβαίως, και για τη χώρα μας».
Παραδέχτηκε, δε, τα σημαντικά προβλήματα που έχουν προκύψει από την απόφαση για τραπεζική αργία και capital controls, εκτίμησε όμως ότι αυτά είναι προσωρινά.
«Οι τράπεζες θα ξανανοίξουν είτε με πρόταση που δεν θα είναι βιώσιμη -αλλά, αν είναι επιλογή του ελληνικού λαού, είτε από φόβο είτε από επιλογή- θα την δεχτούμε, είτε με όχι. Σας διαβεβαιώ ότι, μετά το όχι, την επόμενη μέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα υπάρχει συμφωνία» υπογράμμισε.
Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει, βέβαια, από τα παραπάνω, είναι γιατί ο πρωθυπουργός οδηγεί τη χώρα σε δημοψήφισμα, αφού είτε με «ναι» είτε με «όχι», διατείνεται ότι τη Δευτέρα θα υπάρχει συμφωνία, ενώ και η διαφορά με τους δανειστές είναι, ουσιαστικά, μόλις 60 εκατομμύρια ευρώ.
Σε ερώτηση για την επόμενη μέρα μετά από ένα ενδεχόμενο «ναι» στο δημοψήφισμα, ο κ. Τσίπρας απάντησε ως προς το τι θα πράξει: «Θα παραμείνω εκ του ρόλου μου θεσμικός εγγυητής της εφαρμογής του Συντάγματος και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες εκείνες που προβλέπει το Σύνταγμα».