15 Ιουλίου 2015

ΒΙΝΤΕΟ-Τσίπρας: Έγλυψε Βαρουφάκη (βλέπετε ο Γιάνης κυκλοφορεί με κασετοφωνάκι), πανηγύρισε τη νίκη του, γέλασε με τις κλειστές τράπεζες, και από Πέμπτη συνεχίζει να κυβερνά με Ζωή και Λαφαζάνη

ΔΕΝ απέκλεισε διαγραφές, εκλογές και.. Grexit - Δεν θέλει κυβέρνηση εθνικού σκοπού αλλά μόνο τις ψήφους εθνικού σκοπού... κοινώς: εις υγεία των κορόιδων της αντιπολίτευσης-Δείτε τι είπε για συμφωνία ("κέρδισα 15 από τα 20 σημεία που έβαλαν στο τραπέζι" είπε και χαμογέλασαν και τα βιβλία πίσω του), δημοψήφισμα, τράπεζες (στη φώτο γελάει όταν αναφέρεται στις κλειστές τράπεζες), Βαρουφάκη και Καμμένο

Με την φράση «σήμερα θέλω να πω μόνο αλήθειες» ξεκίνησε την συνέντευξη του στην κρατική τηλεόραση ο ΨΕΥΤΗΣ πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στο "θρίλερ", που έζησε στις Βρυξέλλες, κατά την διάρκεια της κρίσιμης συνόδου Κορυφής,  που οδήγησε τελικά σε συμφωνία.

"Η συμφωνία έχει σκληρές μεταρρυθμίσεις και κακά σημεία"

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «κακή νύχτα για την Ευρώπη» την προχθεσινή, τονίζοντας πως «το αποτέλεσμα της Συνόδου ήταν αποτέλεσμα ισχυρής πίεσης με δύο εναλλακτικές: άτακτη χρεοκοπία ή συμφωνία. Yπήρχε και τρίτη εκδοχή η συμφωνημένη έξοδος από το ευρώ» .

Παραδέχτηκε ότι η επίτευξη συμφωνίας «δεν ήταν εύκολη υπόθεση και για τους 18 συναδέλφους μου», τονίζοντας ότι ο ίδιος προσπάθησε να διεκδικήσει όσα περισσότερα μπορούσε.

Χαρακτήρισε «σκληρές» τις  μεταρρυθμίσεις της συμφωνίας, αλλά όπως είπε, δεν μοιάζουν με το απόλυτο τελεσίγραφο, που πήρε στις 25 Ιουνίου.

Όπως είπε η χρηματοδότηση των 82 δις ευρώ σε 3 χρόνια, η αναδιάρθρωση του χρέους, και τα 35 δις ευρώ για επενδύσεις, είναι «ένας συνδυασμός» με τον οποίο, μπορούμε να ξεφύγουμε από το  Grexit, να αντισταθμίσoυμε τις υφεσιακές τάσεις και να δώσουμε προοπτική ανάπτυξης.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι ακόμη δεν έχει κλείσει η συμφωνία, την οποία χαρακτήρισε «δύσκολη και κακή σε κάποια σημεία».

"Δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις- Παράλογες οι αυξήσεις στον ΦΠΑ"

Διαβεβαίωσε ότι δεν κόβονται μισθοί και συντάξεις, τονίζοντας ότι θα είναι ηπιότερη η δημοσιονομική προσαρμογή με τη νέα συμφωνία.

«Τα μέτρα είναι 7,9 δις ευρώ σε βάθος τριετίας» είπε, υπογραμμίζοντας  ότι «το υφεσιακό μίγμα της συμφωνίας είναι καλύτερο από τα υφεσιακά μίγματα των προηγούμενων μνημονίων».

Ο κ.Τσίπρας χαρακτήρισε «παράλογες» τις αυξήσεις του ΦΠΑ, αφού όπως είπε «όταν αυξάνουμε τους συντελεστές, μειώνεται η εισπραξιμότητα».

Ειδικά για τις συντάξεις, επανέλαβε ότι δεν έχουμε μείωση, έχουμε κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και αύξηση ορίου ηλικίας στα 67.

Αναγνώρισε ότι υπάρχει πρόβλημα με το ασφαλιστικό, τονίζοντας πως «το μεγάλο στοίχημα για να σωθεί ,είναι η μείωση της ανεργίας».

«Δώσαμε μάχη για να μη μειωθούν οι συντάξεις» επανέλαβε.

Ο κ.Τσίπρας ξεκαθάρισε πως «η χώρα θα πρέπει να κινηθεί στο δημοσιονομικό πλαίσιο που ορίζει η συμφωνία».

Ο πρωθυπουργός συχνά επαναλάμβανε ότι η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι ήπια, εκτιμώντας πως υπάρχουν δυνατότητες για πολιτικές αναδιανομής

Δεσμεύτηκε να εστιάσει σε πολιτικές για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, εκτιμώντας παράλληλα ότι υπάρχει η δυνατότητα να στηρίξουμε δομές αλληλεγγύης.

"Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Δεν θα δραπετεύσω"

«Αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου και για λάθη και παραλείψεις και για την ευθύνη της υπογραφής σε ένα κείμενο που δεν πιστεύω και είμαι υποχρεωμένος να υλοποιήσω. Δεν θα δραπετεύσω από τις ευθύνες μου, διότι αυτό που προέχει τούτην την ώρα είναι να διασφαλίσω, ότι η χώρα και τα λαϊκά στρώματα δεν θα διακινδυνεύουν μια τεράστια οικονομική καταστροφή, ότι δεν θα καταρρεύσει το τραπεζικό σύστημα και δεν θα χαθούν οι καταθέσεις των πολιτών, ότι δεν θα μείνει έρμαιη η χώρα και ακυβέρνητη. Θα προσπαθήσω να υλοποιήσω το πολιτικό μου σχέδιο σε βάθος τετραετίας με βάση τις υπάρχουσες συνθήκες, γιατί αυτή είναι σήμερα η Ευρώπη. Πιστεύω η Ευρώπη έχει περιθώριο να αλλάξει» επεσήμανε  ο πρωθυπουργός.

«Μπορείτε να με κατηγορήσετε για πολλά πράγματα, αλλά όχι ότι είπα ψέματα στον ελληνικό λαό» είπε στην συνέχεια, τονίζοντας ότι «πριν από  10 μέρες είχαμε το απόλυτο αδιέξοδο, τώρα έχουμε μια δύσκολη συμφωνία».

"Κεφάλαιο: Δημοψήφισμα"

Αναφερόμενος στο δημοψήφισμα, ο πρωθυπουργός είπε, ότι όταν το αποφάσισε εκτιμούσε, πως οι εταίροι θα μας έδιναν την απαιτούμενη παράταση που τους είχε ζητήσει .

«Όταν είδαν ότι υπάρχει πιθανότητα να κερδίσει το ΝΑΙ είπαν σταματάει η διαπραγμάτευση, πρώτα δημοψήφισμα και μετά συζητάμε. Όταν κέρδισε το ΟΧΙ, ξαφνικά, ενώ μας έλεγαν ότι το δημοψήφισμα είναι ευρώ ή δραχμή, το ξεχάσανε και μπήκανε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Η αλήθεια είναι ότι μπήκανε για να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι η κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός χάνει, δεν κερδίζει» πρόσθεσε.

«Έχουμε ρίξει βαθιά το σπόρο της δημοκρατίας και της αξιοπρέπειας και θα φυτρώσει στην Ευρώπη. Η σκληρή πολιτική της λιτότητας σε λίγο καιρό δεν θα είναι μονόδρομος. Οι ρωγμές έχουν ξεκινήσει» εκτίμησε και αναγνώρισε ότι «υπερτίμησα τη δύναμη της ισχύος του δίκιου ενός λαού και της αντίδρασης που θα υπήρχε από την άλλη πλευρά».

"Θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου να κρατήσω ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλα... "

«Θα χαίρονταν κάποιοι αν έπεφτε η κυβέρνηση» είπε με νόημα ο πρωθυπουργός, ενώ αναφερόμενος ειδικά στις αντιδράσεις από  την Αριστερή Πλατφόρμα ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι «θα κάνω ότι περνά από το χέρι μου να κρατήσω ενωμένο τον ΣΥΡΙΖΑ, από κει και πέρα είναι πολιτική ευθύνη του καθενός να συνειδητοποιήσει ποιο πολιτικό σχέδιο υπηρετεί».

«Η επιλογή που έκανα  ήταν με γνώμονα το συμφέρον της χώρας» είπε και εξήγησε γιατί ήθελε να αποφύγει το Grexit .

«Η άτακτη χρεοκοπία θα οδηγούσε στην έκδοση νομίσματος, όμως η χώρα μας δεν έχει συναλλαγματικά αποθέματα… Αν πηγαίναμε στη δραχμή οι πλούσιοι θα ζούσαν "ζωή και κότα" και οι φτωχοί θα πείναγαν» πρόσθεσε .

Κληθείς να σχολιάσει την στάση «συντρόφων», που υποστηρίζουν την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, ο κ.Τσίπρας επαναλάμβανε πως «ο καθένας θα αναλάβει τις ευθύνες του».

"Ο Σόιμπλε ήθελε συναινετικό Grexit"

Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως «η συναινετική έξοδος από το ευρώ ήταν η λογική του Σόιμπλε σε περίπτωση που δεν δεχόμασταν τη συμφωνία…Αυτό μου είπε ο Βαρουφάκης τον Μάρτιο με Απρίλιο».

Στην συνέχεια ο κ.Τσίπρας εξήγησε τι θα σήμαινε ένα συναινετικό Grexit για την χώρα μας.

«Θα πηγαίναμε σε εθνικό νόμισμα, ενισχύοντας τα συναλλαγματικά μας αποθέματα, με δική τους χρηματοδότηση, δηλαδή θα είχαμε δραχμή και μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά, ξεκαθαρίζοντας πως «δεν υπάρχει Plan b» .

«Αυτή η Ευρώπη δεν ανήκει στον Σόιμπλε» τόνισε ο κ.Τσίπρας, αποκαλύπτοντας πως «σχεδίαζαν Ευρώπη δύο ταχυτήτων» .

«Ποτέ δεν ήταν στόχος μου η έξοδος από το ευρώ» τόνισε.

"Δεν θα βάλω το μαχαίρι στο λαιμό σε κανέναν"

Αφού έκανε λόγο για «έκτακτες, μη φυσιολογικές συνθήκες», ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να βάλει σε κανέναν το μαχαίρι στο λαιμό για να ψηφίσει την ΣΥΜΦΩΝΙΑ .

«Δεν εκβιάζω κανέναν» είπε με νόημα, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο διαγραφών, τις οποίες όπως τόνισε ωστόσο, δεν αποφασίζει ο ίδιος αλλά τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο να έχουμε εκλογές .

"Πρώτα το πρόγραμμα-γέφυρα και μετά τα εσωκομματικά"

«Προέχει το πρόγραμμα γέφυρα και μετά τα εσωκομματικά και οι αντιδράσεις με την αντιπολίτευση» ξεκαθάρισε, επαναλαμβάνοντας πάντως πως ο ίδιος δεν έχει την πρόθεση να δραπετεύσει .

"Δεν κάνει για πολιτικός ο Βαρουφάκης"

Αναφερόμενος ειδικά στον πρώην υπουργό Οικονομικών, ο κ.Τσίπρας είπε πως «ο Γιάνης Βαρουφάκης έδωσε μεγάλη δυναμική στις διαπραγματεύσεις το πρώτο διάστημα, είναι ένας εξαιρετικός οικονομολόγος, με ιδιαίτερη ευφυή και ικανότητες, ωστόσο ένας εξαίρετος οικονομολόγος δεν σημαίνει ότι κάνει και για πολιτικός».

Όπως είπε ο ίδιος διατηρεί με τον κ.Βαρουφάκη εξαιρετικά καλές σχέσεις «γιατί είναι έντιμός», παραδέχτηκε ότι έγιναν λάθη και από τον πρώην υπουργό.

«Δεν του τα φορτώνω, τα παίρνω  πάνω μου» ξεκαθάρισε, ενώ σχολιάζοντας το ταξίδι του πρώην υπουργού Οικονομικών στην Αίγινα, είπε πως «ο καθένας  αναλαμβάνει τις ευθύνες του για ότι κάνει».

«Μιλάμε στο τηλέφωνα, αν χρειαστεί να τον συμβουλευτώ, θα τον συμβουλευτώ» είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Βαρουφάκη περί Grexit και IOUs, ο κ.Τσίπρας άδειασε τον πρώην στενό του συνεργάτη,  λέγοντας πως το μόνο που ζήτησε από το υπουργείο Οικονομικών ήταν μία μελέτη για το ποιές θα είναι οι επιπτώσεις στην περίπτωση ενός Grexit.

Mάλιστα, ο κ.Τσίπρας δήλωσε πως μόλις είδε τη μελέτη με τις επιπτώσεις την απέρριψε, διαψεύδοντας έτσι με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο πως είχε δώσει εντολή για να καταρτιστεί σχέδιο για δραχμή και παράλληλο νόμισμα.

Δεν απέκλεισε Grexit

Στο ερώτημα αν έχουμε αποφύγει το Grexit, ο πρωθυπουργός είπε «δεν μπορώ να πω τίποτα με βεβαιότητα, αν δεν υπογραφεί η τελική  δανειακή σύμβαση».

"Εξαιρετική η σχέση μου με τον Καμμένο"

«Είναι εξαιρετική η σχέση μου με τον Πάνο Καμμένο», είπε αναφερόμενος στην σχέση του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.

Δεν θέλει κυβέρνηση εθνικού σκοπού

«Δεν πιστεύω σε μια κυβέρνηση εθνικού σκοπού. Στην φουρτούνα ένας καπετάνιος δεν εγκαταλείπει το καράβι» πρόσθεσε.

Αιχμές για Κωνσταντοπούλου

Σε ερώτηση για τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και το πως θα διεξαχθεί η αυριανή συζήτηση στη Βουλή ο κ. Τσίπρας είπε πως η κα Κωνσταντοπούλου είναι Πρόεδρος της Βουλής, εκείνη θα είναι που αύριο θα προεδρεύσει της Ολομέλειας, εκτός και αν η ίδια επιλέξει να παραχωρήσει τη θέση της σε κάποιον Αντιπρόεδρο. Ωστόσο, τόνισε με νόημα πως... όποιος έχει θεσμική θέση δεν μπορεί να κάνει ό,τι θέλει, δεν είναι δικτάτορας.

Τι είπε για τράπεζες, ταμείο περιουσίας και ανάκληση των νόμων

Αναφερόμενος στο Ταμείο περιουσίας, παραδέχτηκε πως θα υπάρχει εποπτεία από τους θεσμούς .

Για τις τράπεζες, όπως είπε «θα ανοίξουν μόλις κυρωθεί η συμφωνία».

Διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει θέμα ανάκλησης νόμων, ωστόσο για κάποιες περιπτώσεις θα να βρεθούν ισοδύναμα.


star.gr