24 Ιουλίου 2015

ΝΔ: Πώς «μονιμοποιήθηκε» ο Μεϊμαράκης *Οι «ευλογίες» Σαμαρά-Καραμανλή

Τα τετ α τετ που είχε με Καραμανλή και Σαμαρά. Το κείμενο με τις υπογραφές των βουλευτών και το... αντάλλαγμα σε όσους ζητούσαν εκλογές άμεσα. Κομβικό σημείο, οι εξελίξεις στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Η χθεσινή ομόφωνη απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΝΔ για παραμονή μέχρι... νεωτέρας του Βαγγέλη Μεϊμαράκη στην ηγεσία, σε καμία περίπτωση δεν αποτέλεσε «κεραυνό εν αιθρία» στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Από τα προηγούμενα 24ωρα φαινόταν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των γαλάζιων βουλευτών και στελεχών τάσσονται κατά της άμεσης διενέργειας εκλογών για την ανάδειξη του νέου αρχηγού, κάτι που αποτυπώθηκε και στη χθεσινή συνεδρίαση των κομματικών οργάνων. Ειδικά από προχθές το απόγευμα, όταν ξεκίνησε ανάμεσα στους βουλευτές η συγκέντρωση υπογραφών (58 ήταν τελικά αυτές σε σύνολο 76 βουλευτών) για να μην στηθούν εσωκομματικές κάλπες στις 30 Αυγούστου, φαινόταν που όδευε η κατάσταση.

Η άποψη που κυριάρχησε ήταν ότι από τη στιγμή που η χώρα δεν έχει ξεπεράσει την περιπέτεια της διαπραγμάτευσης και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπάρξει ατύχημα, το μόνο που δεν χρειάζεται αυτήν τη στιγμή είναι το «ξεκαθάρισμα των εσωκομματικών λογαριασμών».

Άλλωστε, το κλίμα στην γαλάζια παράταξη σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα κατά κοινή ομολογία είναι βελτιωμένο, με προφανές το στίγμα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη σε αυτήν την αλλαγή.

Το προσωρινό «πάγωμα» των εκλογικών διαδικασιών βρίσκει απόλυτα σύμφωνους και τους δύο πρώην προέδρους του κόμματος, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, με τους οποίους ο κ. Μεϊμαράκης συναντήθηκε το περασμένο 48ωρο. Αμφότεροι υποστηρίζουν ότι αυτήν τη στιγμή προέχει η διασφάλιση της σταθερότητας της χώρας και σε δεύτερο στάδιο να προγραμματιστούν οι διαδικασίες για το νέο πρόεδρο.

Ήταν και η γραμμή που κυριάρχησε και στη χθεσινή συνεδρίαση και η οποία θα τεθεί τυπικά προς έγκριση και στη σημερινή Πολιτική Επιτροπή που συγκαλείται το μεσημέρι στη Συγγρού.

Σύμφωνα με πηγές της ΝΔ, «ιστορικά η ΝΔ υπηρετεί με αφοσίωση το εθνικό συμφέρον. Αυτήν την στιγμή το μείζον είναι να διασφαλιστεί η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Πρόκειται για εθνικό στόχο, που διασφαλίζει η παράταξή μας για την πατρίδα και τον ελληνικό λαό. Στο πλαίσιο αυτό, ομόφωνα το διευρυμένο όργανο, το άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Γραμματεία, εξέφρασε την πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του προέδρου της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη».

Εκλογή από τη βάση

Από την άλλη, προκειμένου να υπάρξει ομοφωνία και να καμφθούν οι αντιρρήσεις όσων ήθελαν άμεσα εκλογές (Βορίδης, Μητσοτάκης, Γεωργιάδης κ.ά.), έγινε δεκτό το αίτημά τους για τήρηση του καταστατικού και εκλογή του προέδρου από τη βάση, με ανοιχτούς καταλόγους την ημέρα της εκλογής και όχι από το συνέδριο, όπως θα επιθυμούσαν ορισμένοι, με πρώτο απ' όλους τον νυν πρόεδρο.

Απώτερος χρόνος διεξαγωγής των εσωκομματικών εκλογών είναι ο Μάρτιος του 2016 (και σίγουρα πριν από το τακτικό συνέδριο του καλοκαιριού), ωστόσο είναι δεδομένο ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τη γενικότερη πολιτική σταθερότητα του τόπου και κυρίως από την επαλήθευση ή μη των σεναρίων περί πρόωρης προσφυγής στις εθνικές κάλπες.

Αν δεν γίνουν εκλογές, λογικά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα παραμείνει μέχρι την άνοιξη. Αν, από την άλλη, προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές, το αποτέλεσμά τους θα κρίνει και το μέλλον του σημερινού προέδρου στον αρχηγικό θώκο. Εάν η ΝΔ ηττηθεί, πιθανόν να υπάρξει άμεση εκλογή του διαδόχου του, ίσως και εντός του 2015.

Η χθεσινή συνεδρίαση διήρκεσε σχεδόν δυόμιση ώρες και πήραν το λόγο περισσότερα από 20 στελέχη. Σήμερα, πριν από την Πολιτική Επιτροπή, θα συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή (ΚΕΦΕ) που έχει την τυπική αρμοδιότητα για το θέμα των διαδικασιών εκλογής αρχηγού, υπό την προεδρία του γραμματέα, Ανδρέα Παπαμιμίκου.

Στις 2 μ.μ. ο κ. Μεϊμαράκης θα συμμετάσχει στο γεύμα που θα παραθέσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τους πολιτικούς αρχηγούς επί τη ευκαιρία της 41ης επετείου από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.

Φίλιππος Πανταζής
f.pantazis@euro2day.gr