01 Ιουλίου 2015

Καυγάς Τσίπρα με Καμμένο που επιμένει για ηρωική έξοδο και χαρακτηρίζεται «απρόβλεπτος» από το Μαξίμου

Τι ανάγκασε τον Τσίπρα να δεσμευτεί δημοσίως ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν μειώνονται ενώ δεν μπορούν να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις

Πληροφορίες ότι ο Καμμένος απείλησε με... ηρωική έξοδο - Το «ράβε-ξήλωνε» με τις αμυντικές δαπάνες - Εισηγούνται στον πρωθυπουργό να μην παραιτηθεί η κυβέρνηση, σε περίπτωση που βγει το «ΝΑΙ»

Το «έλα να δεις» έγινε στο Μαξίμου τις τελευταίες ώρες, λίγο πριν το επίμαχο διάγγελμα. Οι πληροφορίες λένε ότι η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να συμπεριλάβει στο κείμενο της πρότασής του προς τους δανειστές αναφορά σε μείωση των αμυντικών δαπανών εξόργισε τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμμένο ο οποίος επιδεικνύει απαράμιλλη ζέση για την διατήρηση των κρατικών κονδυλίων που προορίζονται για αμυντικές δαπάνες, την ώρα που το κράτος έχει πλέον χρεοκοπήσει και επισήμως και ενώ τα δημόσια ταμεία δεν μπορούν να εγγυηθούν καν τις συντάξεις οι οποίες καταβάλλονται σταδιακά...

Ο Πάνος Καμμένος φέρεται να κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ότι παραβιάζει τα συμφωνηθέντα και προειδοποίησε με... ηρωική έξοδο από την κυβέρνηση αν επικρατήσει η άποψη στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών.

Ξεκαθάρισε, μάλιστα, στον κ. Τσίπρα ότι, σε περίπτωση «κωλοτούμπας», αυτός θα παραιτηθεί και θα καταγγείλει άτακτη οπισθοχώρηση. Τις τελευταίες ώρες ο κ. Καμμένος προβληματίζει το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο τον θεωρεί «απρόβλεπτο».

Δημόσια δέσμευση του πρωθυπουργού ότι οι αμυντικές δαπάνες δεν κόβονται

Ενδεικτικό της πίεσης που δέχθηκε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον κυβερνητικό του εταίρο και πρόεδρο των ΑΝΕΛ να μην μειωθούν οι αμυντικές δαπάνες είαι το γεγονός ότι για πρώτη φορά εκδόθηκε επίσημη ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού ότι τα κονδύλια για την άμυνα δεν μειώνονται. «Δεν υπάρχει, ούτε υπήρξε και ούτε θα υπάρξει πρόταση από την ελληνική κυβέρνηση για μείωση των αμυντικών δαπανών» επισημαίνεται στην ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου.

Επιβεβαιώνονται, έτσι, οι πληροφορίες ότι ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και κυβερνητικός εταίρος, Πάνος Καμμένος, απείλησε με παραίτηση, σε περίπτωση που, στο πλαίσιο της συμφωνίας με τους δανειστές, τεθεί ζήτημα μείωσης των αμυντικών δαπανών.

Κατά πληροφορίες, της ανακοίνωσης του πρωθυπουργικού γραφείου προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο για το ζήτημα των αμυντικών δαπανών. Όπως λένε αξιόπιστες πηγές, στην πρόταση Τσίπρα προς Γιούνκερ της 30ής Ιουνίου, η ελληνική πλευρά εισηγούνταν την περικοπή αμυντικών δαπανών (τόσο σε προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και σε στρατιωτικούς εξοπλισμούς) κατά 200 εκατ. ευρώ.

Καθώς φαίνεται, σήμερα, μετά την απειλή παραίτησης Καμμένου, ο κ. Τσίπρας αναγκάστηκε να αναθεωρήσει, επιμένοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα μείωσης των αμυντικών δαπανών.

Κλεισμένος στο γραφείο του με τους στενότερους συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός έσβηνε και έγραφε το κείμενο της ομιλίας του, παρακολουθώντας αμήχανα τη δίνη στην οποία βυθίζεται η χώρα ώρα με την ώρα.

Από εχθές το βράδυ επικρατεί μεγάλη αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τα μηνύματα που τους έρχονται επιβεβαιώνουν την άνοδο του ΝΑΙ.

Συνεργάτες του πρωθυπουργού τον πίεσαν ασφυκτικά να χαμηλώσει τους τόνους και να κάνει τα πάντα για την επίτευξη, την ύστατη ώρα, μίας συμφωνίας. Υπέρμαχος της θέσης αυτής είναι ο Γιάννης Δραγασάκης, με αποτέλεσμα να συγκεντρώνει εσωκομματικά βέλη. Τον κατηγορούν ότι υιοθετεί «μία μετριοπαθή στάση που δεν βοηθάει».

Δεν είναι λίγα τα στελέχη που εισηγούνται τη μη παραίτηση της κυβέρνησης, ακόμα και στην περίπτωση της επικράτησης του ΝΑΙ. Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται να μην υιοθετεί, προς το παρόν, αυτή την πρόταση. Σε κατ' ιδίαν συνομιλίες του με στενά άτομα του περιβάλλοντός του έκανε λόγο για «ισχυρές πιέσεις συμβιβασμού».

Στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ: «Όχι» σε εκλογές εν μέσω θέρους ακόμη κι αν υπερισχύσει το «ναι»

Το χρονοδιάγραμμα των κινήσεων της επόμενης ημέρες περιέγραψε κοινοβουλευτικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ με γνώση του σχεδιασμού του Μεγάρου Μαξίμου.

Συνομιλώντας με συναδέλφους του στην Βουλή απέκλεισε το ενδεχόμενο άμεσης προσφυγής στις κάλπες στην περίπτωση που το «ΝΑΙ» υπερισχύσει του «ΟΧΙ» υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να γίνουν εκλογές εν μέσω θέρους.

Απέκλεισε επίσης και το ενδεχόμενο σχηματισμού οικουμενικής ή μεταβατικής κυβέρνησης υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός δεν θα παραδώσει την εντολή που του έχει δώσει ο λαός και δεν θα συνθηκολογήσει με εκπροσώπους της διαπλοκής.

Επιπροσθέτως, σημείωσε ότι εάν την Κυριακή υπερισχύσει το «ΝΑΙ» τότε τις επόμενες ημέρες ο κ. Αλέξης Τσίπρας θα μεταβεί στις Βρυξέλλες και θα ενημερώσει τους εταίρους πως αποδέχεται την πρόταση Γιουνκέρ που έχει τεθεί στο δημοψήφισμα.

Σε μια τέτοια περίπτωση – όπως είπε – και εφόσον συμφωνήσουν οι εταίροι, η συμφωνία δεν θα χρειάζεται την έγκριση της Βουλής καθώς θα την έχουν εγκρίνει οι πολίτες! Πρόσθεσε δε ότι μόνο οι εφαρμοστικοί νόμοι θα χρειάζονται ψήφο της Ολομέλειας του κοινοβουλίου.

Το ίδιο στέλεχος μίλησε και για το ενδεχόμενο να υπερισχύσει το «ΟΧΙ». Στην αρχή μάλιστα τρόμαξε τους συνομιλητές του λέγοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση η χώρα θα επιστρέψει στην δραχμή, για να τους εξηγήσει αργότερα πως… αστειεύεται. Ο ίδιος είπε πως το «όχι» πως θα επιταχύνει την τρ0χιά «ρήξης» μόνο που στο τέλος – όπως εκτίμησε – θα αναγκαστούν να υποχωρήσουν οι δανειστές.