07 Ιουλίου 2015

Τσακαλώτος: Γεννημένος στο Ρότερνταμ, μεγαλωμένος στην Αγγλία,ξεφτιλίζει με τις μαρξιστικές αηδίες τον στρατηγό παππού του

Ο... βρετανοθρεμμένος νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας δεν υπολείπεται σε γνώσεις από τον προκάτοχό του Γιάνη Βαρουφάκη. Η διαφορά τους είναι στο ενδυματολογικό στυλ και κυρίως στον χαρακτήρα.
Σύμφωνα με ανθρώπους που τον γνωρίζουν, ο κ. Τσακαλώτος επελέγη για την ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Οικονομικών επειδή κρατά χαμηλούς τόνους και ενεργοποιείται πίσω από τις κάμερες.


Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, απόγονος του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου, γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και από το 1965 ο πατέρας του, Στέφανος, πήρε την οικογένεια και μετακόμισε στην Αγγλία. Φοίτησε στο Κολέγιο του Ητον και συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες.

Στα χρόνια της Οξφόρδης ήταν που ήρθε σε επαφή και με άλλους Έλληνες οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια. Ένας από αυτούς ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με τον οποίο, μάλιστα, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δημοσιεύοντας το 1994 στην Ελληνική Οικονομική Επιθεώρηση κοινό άρθρο με θέμα τις επενδύσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Τότε έκανε το προπτυχιακό του σε έναν κύκλο σπουδών καινούργιο στην Οξφόρδη (Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία και Οικονομικά). Στην Αγγλία παρέμεινε και μετά το τέλος των σπουδών του, συνεχίζοντας τις έρευνες, τις μελέτες και τις δημοσιεύσεις του, ενώ για τέσσερα χρόνια δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ.


Το 1993, σε ηλικία 33 ετών, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα. Το πρώτο πράγμα που έκανε ήταν εντατικά μαθήματα ελληνικών, ώστε να «ξεφορτωθεί» τη βαριά βρετανική προφορά. Εδώ, συνέχισε το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του, ενώ παράλληλα από το 2010 έγινε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μαζί του ήρθε και η Σκωτσέζα σύζυγός του και σύντροφός του από τα φοιτητικά του χρόνια, Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον. Μια γυναίκα με την οποία τους ενώνουν τα κοινά ενδιαφέροντα γύρω από τη μελέτη της οικονομικής επιστήμης και τα τρία παιδιά που ήρθαν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.


Οι ριζοσπαστικές ιδέες ήταν κάτι που χαρακτήριζε τον νέο υπουργό Οικονομικών από παιδί και έτσι δεν άργησε να έρθει και η επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ, με το ψηφοδέλτιο του οποίο πολιτεύτηκε για πρώτη φορά στις εκλογές του 2004, ως υποψήφιος βουλευτής στον νομό Πρεβέζης.

Η καταγόμενη από τη Σκωτία σύζυγός του Χέδερ Γκίμπσον είναι οικονομολόγος με μακρά και εντυπωσιακή διαδρομή στην οικεία επιστημονική κοινότητα. Το βιογραφικό της περιλαμβάνει πλήθος δημοσιεύσεων που επικεντρώνονται στην περιοχή των νομισματικών πολιτικών, ενώ εξαιτίας της πολύχρονης εργασίας της κυρίας Γκίμπσον στην Τράπεζα της Ελλάδος αποδίδεται ξεχωριστή έμφαση τόσο στην ελληνική όσο και στην περιφερειακή οικονομία.

Μάλιστα, το 2011 η κ. Γκίμπσον δημοσίευσε, μαζί με τους Stephan G. Hall και George S. Tavlas, κείμενο εργασίας για λογαριασμό της ΤτΕ με τίτλο: «Η ελληνική χρηματοοικονομική κρίση: αυξανόμενες ανισορροπίες και κρατικά spreads».


Πόσο ρεαλιστής είναι ο νέος υπουργός;
Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία μη βιώσιμη λύση έδωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία μη βιώσιμη λύση.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα της Κυριακής, υποστήριξε ότι το μήνυμα θα μείνει στην οικονομική ιστορία. «Ένας λαός που έχει υποφέρει τόσα πολλά, παρ' όλη την πίεση και την κατάσταση στις τράπεζες και αυτό που έκαναν τα ΜΜΕ, τις πιέσεις στον χώρο δουλειάς, αντιστάθηκε και είπε ότι αξίζει αυτός ο τόπος κάτι καλύτερο» σημείωσε εν συνεχεία.

«Φτάσαμε σε αυτό το σημείο χάρη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Να συζητάει όλος ο πλανήτης για μία βιώσιμη λύση. Νομίζω ότι όλοι μαζί, όλος ο λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο "ευχαριστώ". Ελπίζω να συνεχίσω αυτό το έργο. Θα είναι δίπλα μου και θα μου δίνει συμβουλές» πρόσθεσε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Για κάτι καλύτερο για τους ανθρώπους που υποφέρανε. Για όλους αυτούς δουλεύουμε» εξήγησε παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος. Καταλήγοντας, υπερθεμάτισε ότι ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι δεν είναι τόσο ατομικιστής όσο του λένε, δεν κοίταξε μόνο τον εαυτό του φοβούμενος, είπε ο νέος υπουργός Οικονομικών με τα «σπαστά» ελληνικά του.


Σημείωση: Ο στρατηγός Θρασύβουλος Τσακαλώτος
Ο στρατηγός Θρασύβουλος Ι. Τσακαλώτος (Πρέβεζα, 3 Απριλίου 1897 - Αθήνα, 15 Αυγούστου 1989) ήταν αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού με ξεχωριστή δράση στα χρόνια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του Εμφυλίου 1946-1949.

Ως διοικητής της Γ' Ορεινής Ταξιαρχίας, επέστρεψε στην Ελλάδα τον Νοέμβριο του 1944 και συμμετείχε στα Δεκεμβριανά στις μάχες κατά του ΕΛΑΣ. Μετά τα Δεκεμβριανά, ανέλαβε την διοίκηση της ΙΙ Μεραρχίας Αθηνών. Το 1946, με την έναρξη του Εμφυλίου, προήχθη σε υποστράτηγο και ανέλαβε την διοίκηση της Σχολής Ευελπίδων.

Τον Απρίλιο του 1948 ανέλαβε διοικητής του Α' Σώματος Στρατού, για να προχωρήσει στις μεγάλες εκκαθαρίσεις στην Πελοπόννησο. Τον ίδιο χρόνο, ανέλαβε την διοίκηση του Β' Σώματος Στρατού και συμμετείχε στις μάχες που οδήγησαν στην νίκη του Εθνικού Στρατού κατά του κομμουνιστικού στρατού.