14 Ιουλίου 2015

Αποχώρησε από τη δίκη για τη ΧΑ η πολιτική αγωγή, καταγγέλλοντας μεθοδεύσεις

Η σημερινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξεκίνησε σήμερα με την ανάπτυξη ενστάσεων από την πλευρά της υπεράσπισης για ζητήματα που αφορούν στον «πυρήνα» του κατηγορητηρίου

Ένταση σημειώθηκε στη δίκη της Χρυσής Αυγής αλλά και αποχώρηση των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής μετά την παραδοχή συνηγόρου υπεράσπισης ότι όλοι όσοι κάθονται στο εδώλιο «μπορεί να μην είναι βουλευτές είναι όμως μέλη του ιδίου κόμματος».

Ειδικότερα, η σημερινή συνεδρίαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ξεκίνησε σήμερα με την ανάπτυξη ενστάσεων από την πλευρά της υπεράσπισης για ζητήματα που αφορούν στον «πυρήνα» του κατηγορητηρίου.

Προς στιγμήν στο ακροατήριο δημιουργήθηκε ένταση όταν ο Ι. Σωτηρόπουλος, δικηγόρος του Ι. Άγγου, κατάθεσε στο ακροατήριο ένσταση για παύση της ποινικής δίωξης εις βάρος του κατηγορουμένου (και) με την επίκληση των συνταγματικών επιταγών που προστατεύουν την ελευθερία των πολιτικών κομμάτων γιατί - όπως είπε - «μπορεί οι κατηγορούμενοι να μην είναι βουλευτές αλλά είναι μέλη του ίδιου κόμματος».

Μετά την παραδοχή αυτή, συνήγοροι της υπεράσπισης ζήτησαν ολιγόλεπτη διακοπή της δίκης και μετά την επανέναρξη της διαδικασίας ο δικηγόρος του Ι. Άγγου - ανακοίνωσε ότι κατόπιν συνεννόησης με τους συναδέλφους του, αποφάσισε να αποσύρει την ένσταση.

Αυτό προκάλεσε τις σφοδρές αντιδράσεις των συνηγόρων της πολιτικής αγωγής, οι οποίοι στις τοποθετήσεις τους ανέφεραν ότι από την τακτική αυτή αποδεικνύεται το ενιαίο της υπεράσπισης, καθώς και ότι η συγκεκριμένη παραδοχή αποτελεί ξεκάθαρη ομολογία πως οι κατηγορούμενοι είναι μέλη του ιδίου κόμματος, «κόντρα» στα περί του αντιθέτου επιχειρήματα της ηγετικής ομάδας της ΧΑ.

Με αφορμή το περιστατικό αυτό μάλιστα οι συνήγοροι της πολιτικής αγωγής έθεσαν εκ νέου το θέμα της τήρησης μαγνητοφωνημένων πρακτικών της δίκης και επισήμαναν ότι σε κάθε περίπτωση χωρίς την τήρηση πρακτικών, παραβιάζεται η νομιμότητα της διαδικασίας.

Επιπλέον, ζήτησαν να κατατεθεί το αίτημα της υπεράσπισης για να λάβουν γνώση.

Από την πλευρά της η πολιτική αγωγή αποχώρησε σε ένδειξη διαμαρτυρίας από τη διαδικασία καταγγέλλοντας «μεθοδεύσεις» από την πλευρά της υπεράσπισης αλλά και παραβιάσεις βασικών δικονομικών αρχών.

Το δικαστήριο με απόφασή του επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί του θέματος στην επόμενη συνεδρίασή του.

Βασιλική Κόκκαλη
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ