17 Ιουλίου 2015

Γκάμπριελ: Οι Ελληνες είναι φίλοι μας -Πώς να αφήσουμε τα παιδιά τους να πεινούν;

Υπέρ της ψήφισης της συμφωνίας από τη γερμανική Βουλή τάχθηκε ευθύς εξαρχής ο αντικαγκελάριος και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

Στην ομιλία του, λίγο μετά από εκείνη της κ. Μέρκελ, τόνισε: «Δεν έχουν δοθεί χρήματα, αλλά πίστωση και φυσικά αυτά τα χρήματα πρέπει να τα πάρουμε πίσω. Το κόμμα μου λέει ''ναι'' στην έναρξη των συνομιλιών για το τρίτο πακέτο στήριξης και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την Ελλάδα, αλλά και για την Ευρώπη – για να μην διαλυθεί. Αν αυτό συνέβαινε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, τότε θα είχαμε να αντιμετωπίσουμε μια πιο σημαντική κρίση η οποία θα ήταν μεγαλύτερη από την παρούσα οικονομική κρίση».

Για τη γαλλογερμανική υποστήριξη, είπε: «Η συμφωνία δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς τη Γαλλία. Είναι καλό για τη Γερμανία και τη Γαλλία ότι ξαναβρίσκουν τον ηγετικό τους ρόλο στην Ευρώπη. Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε φτάσει στην κορυφή του βουνού, προηγείται η εφαρμογή των νόμων».

Για τη συμφωνία είπε: «Είναι σκληρή, αλλά, ήδη, η ελληνική Βουλή ψήφισε υπέρ. Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την απόφαση και να μην κοιτάμε πίσω. Είμαστε εταίροι και όχι αντίπαλοι. Οποιαδήποτε κουβέντα για Grexit πρέπει να μείνει στο παρελθόν και εκεί πρέπει να μείνουν και οι όποιες διαμαρτυρίες έχει ο καθένας μας. Αυτό που έχουμε μπροστά μας είναι ότι πρέπει να γίνει η εφαρμογή και η συνειδητοποίηση ότι έχουμε μια συμφωνία».

Για το χρέος, είπε: «Το χρέος της Ελλάδας ήταν υψηλό και πριν από τα προγράμματα διάσωσης. Δεν φταίει η Τρόικα και η λιτότητα για την άνοδό του. Πρέπει να είμαστε τίμιοι με τους εαυτούς μας. Έχουμε συμφωνήσει μέχρι τώρα δυο προγράμματα διάσωσης και δεν δούλεψαν. Υποτιμήσαμε το μέγεθος του προβλήματος». Η Ευρώπη χρειάζεται ανάπτυξη και επενδυτικές στρατηγικές. Κανείς δεν μπορεί να σωθεί μόνος του. Η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει σε μια φορολογική μεταρρύθμιση. Εμείς δεν μπορούμε να γίνουμε φορολογικός παράδεισος για τους Έλληνες φοροφυγάδες που στέλνουν τα χρήματά τους στο Λονδίνο, στο Άμστερνταμ ή τη Γερμανία».

Για την κατάσταση στην Ελλάδα: «Οι Έλληνες είναι φίλοι μας, δεν μπορούμε να τους αφήσουμε να έχουν πεινασμένα παιδιά και τους συνταξιούχους της να επαιτούν. Το τρίτο πρόγραμμα είναι αναγκαίο. Η Ευρώπη θα μπορέσει να προοδεύσει στον 21ο αιώνα μόνο αν είναι ενωμένη. Μήπως κι εμείς δεν ενεργούμε με σκληρό τρόπο όταν κάνουμε κάτι λάθος για το κράτος μας; Η Γερμανία και η Γαλλία πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να βοηθήσουν σε αυτή την αλλαγή στη φορολογία και τη νομοθεσία στην Ελλάδα».