30 Ιουλίου 2015

Ποια προϊόντα έχουν αποχαιρετήσει οι Έλληνες τα τελευταία χρόνια

H Ελλάδα έχει γίνει το τελευταίο ζωντανό παράδειγμα του νόμου του Engel: όσο πέφτει το εισόδημα, τα αναλογικά έξοδα σε βασικά τρόφιμα αυξάνονται. Αυτό ανακάλυψε και ο γνωστός Γερμανός στατιστικολόγος Ernst Engel, με την έρευνα που είχε κάνει σε 153 βελγικά σπίτια της μεσαίας τάξης, στα μέσα του 19ου αιώνα.

Έξι χρόνια οικονομικής καταστροφής, μείωση μισθών και ρεκόρ ανεργίας έχουν βλάψει κατά πολύ τις ελληνικές οικογένειες. Ο πλούτος τους έχει μειωθεί, μειώνοντας παράλληλα την ικανότητά τους για αγορά εισαγόμενων προϊόντων. Τα ευρώ τώρα πια προορίζονται για τα βασικά αγαθά. Αντίο στα αυτοκίνητα και τα γκάτζετ.

Με την Ελλάδα να γλιστρά πιο βαθιά μέσα στην άβυσσο, το φαγητό και η βενζίνη είναι οι μόνες τάξεις προϊόντων που έχουν αυξηθεί όσον αφορά την εισαγωγή τους. Με την Ελλάδα να μην παράγει το δικό της πετρέλαιο, και την ναυτιλία να αποτελεί τόσο μεγάλο μέρος της οικονομίας της χώρας, η βενζίνη ή το πετρέλαιο κίνησης είναι ένα βασικό αγαθό που χαρακτηρίζεται παρομοίως στη μελέτη του Engel.

Με τη Γερμανία στην εξίσωση, την πολιτική και οικονομική νέμεση της Ελλάδας, η διαφορά των εισαγωγών είναι πολύ εμφανής. Μεταξύ του 2007 και του 2014 οι Έλληνες έχουν μειώσει τα πολυτελή αγαθά από το εξωτερικό, ενώ οι Γερμανοί ακόμη συνεχίζουν να απολαμβάνουν πολυτέλειες όπως τα κοσμήματα και τα ξένα αυτοκίνητα.

Ο λόγος της μελέτης των εισαγωγών είναι σοβαρός σε πιθανό Grexit. Εάν η χώρα βγει από το ευρώ, κάτι το οποίο μέχρι τώρα έχει αποφευχθεί, το καινούριο της νόμισμα θα υποστεί τρομερή υποτίμηση, με τις εξαγωγές να είναι πάμφθηνες και τις εισαγωγές, πανάκριβες έως απαγορευτικές.

Τί θα σημαίνει αυτό για το φαγητό και αναγκαία φάρμακα;

http://www.toxrima.gr/poia-proionta-exoyn-apoxairetisei-oi/