28 Ιουλίου 2015

Ένας εισαγγελέας δεν υπάρχει;...

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΟΥΠΑΣ

1) Ένας εισαγγελέας δεν υπάρχει;...
Παρά το γεγονός πως ο πρώην Υπουργός των Οικονομικών κ. Γιάνης Βαρουφάκης ισχυρίζεται απίστευτα πράγματα δημόσια, εμπλέκοντας και τον πρωθυπουργό σε σχέδια πραξικοπηματικής μετάβασης στη δραχμή, η ελληνική δικαιοσύνη φαίνεται να "κωφεύει". Το πολιτικό σύστημα πρέπει να της λύσει τα χέρια.
Ως εκ τούτου, κανένας εισαγγελέας δεν έχει διατάξει σχετική έρευνα για όσα δηλώνει αλλά και όσα προσάπτουν στον πρώην Υπουργό των Οικονομικών παρά το γεγονός πως τα περισσότερα από αυτά συνιστούν αποχρώσες ενδείξεις παράνομων πράξεων.

Και οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης, η οποία στηρίζει προς του ενδεχομένου του χάους την κυβέρνηση, είναι υποτονικές. Σε άλλες περιπτώσεις οι εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή προτείνονται για "ψύλλου πήδημα".

Το να μεθοδεύει κάποιος, έστω και υπουργός, την έκδοση παράλληλου νομίσματος χωρίς να υπάρχει σχετική απόφαση κυβερνητικού συλλογικού οργάνου ή της Βουλής, αποτελεί πράξη που υπερβαίνει τα καθήκοντα και ενδεχομένως κρύβει σκοπιμότητες όπως η εξ ατυχήματος έξοδος από το ευρώ. Πρόκειται για ενέργεια εκτροπής...

Η παρούσα κυβέρνηση εξελέγη έχοντας διαβεβαιώσει πως το ευρώ και η παραμονή στην νομισματική του ζώνη είναι δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη. Κατά συνέπεια ακόμη και η παρούσα Βουλή θα υπερέβαινε την λαϊκή εντολή που έλαβε, αν αποφάσιζε κατά πλειοψηφία υπέρ της επιστροφής στη δραχμή. Στην περίπτωση των σχεδίων Βαρουφάκη υπάρχει τυπική και ουσιαστική καταστρατήγηση της λαϊκής βούλησης και των νόμων του κράτους.

Όποιος θέλει δραχμή να το βάλει στο οικονομικό πρόγραμμα και να κατέβει στις εκλογές με αυτό σαν σημαία, όπως κάνει το ΚΚΕ και η ΧΑ.

Ο κ. Βαρουφάκης μεταξύ άλλων, σύμφωνα με δηλώσεις του, σχεδίαζε με άλλους την παραβίαση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Ανεξαρτησία που απολαμβάνει με το ν. 4093/2013.

Η κυβέρνηση φαίνεται να "αδειάζει" τον κ. Βαρουφάκη σε σχέση με το κατά πόσο ήταν σε γνώση βασικών στελεχών της και του Πρωθυπουργού τα σχέδια του τέως ΥΠΟΙΚ για δημιουργία παράλληλου τραπεζικού και φορολογικού συστήματος, στα πλαίσια του σχεδίου η παραβίαση της ανεξαρτησίας της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων αποτελούσε μια παρανομία μόνο.

Ο ίδιος φαίνεται να "αδειάζει" την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό στο κατά πόσο λειτουργούσε μόνος του ή σε συνεργασία και εν γνώσει του και της.

Οι αναλήψεις των Βαλαβάνηδων
Μετά την ιστορία της ανάληψης μεγάλου χρηματικού ποσού από τράπεζα της Κρήτης της μητέρας της πρώην αναπληρώτριας Υπουργού των Οικονομικών κας Βαλαβάνη, τα δημοσιεύματα θέλουν και άλλα μέλη της ίδιας οικογένειας να έχουν κάνει αναλήψεις μεγάλων ποσών λίγες μέρες πριν το κλείσιμο των τραπεζών.

Η ίδια η πρώην Υπουργός το μόνο που βρίσκει να πει είναι πως αποτελεί στόχο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Διατείνεται πως δεν έχει επαφές με τη μητέρα της καίτοι τα παιδιά της είναι συνδικαιούχοι επίμαχων λογαριασμών.

Όλως τυχαίως η μητέρα και τα αδέρφια της έκαναν αναλήψεις μεγάλων ποσών την περίοδο πριν κλείσουν οι τράπεζες και οι τράπεζες τους παρέδωσαν μεγάλα ποσά αυθημερόν, κάτι που δεν συμβαίνει εδώ και μήνες.

Στην πιο κρίσιμη περίοδο της χώρας μετά τον πόλεμο όπου το βιοτικό επίπεδο των Ελλήνων έχει επιδεινωθεί και αναμένεται να επιδεινωθεί περισσότερο, όπου η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος έχει τρωθεί, η δικαιοσύνη θα μπορούσε να συνεισφέρει στην επαναφορά της εμπιστοσύνης και της ισορροπίας στην κοινωνία.

Αντ΄ αυτού φαίνεται πως συμμετέχει με ενθουσιασμό στο χορό της διάλυσης της αξιοπιστίας κάθε θεσμού που μπορεί να κρατήσει την κοινωνία όρθια. Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών βέβαια της δένει τα χέρια.

Ο κ. Ρωμανιάς δήλωσε, πως αν ισχύουν αυτά που δημοσιεύονται, μιλάμε για παρακράτος.

Με το παρακράτος της δεξιάς τα έβαλε κάποτε ο Χρήστος Σαρτζετάκης. Θα βρεθεί ένας εισαγγελέας να τα βάλει με το παρακράτος της "παλαβής" αριστεράς; Το πολιτικό σύστημα σήμερα θα λύσει τα χέρια της δικαιοσύνης. Η ίδια θα σταθεί στο ύψος των περιστάσεων ή μόνο με τις αυξήσεις στους δικαστικούς θα ασχολείται;

Η συνωμοσία της δραχμής...
Η στήλη είχε εντοπίσει και ενημερώσει εγκαίρως για τις διεργασίες του παράλληλου νομίσματος. Στο δημοσίευμα της 23ης Απριλίου (Βλέπε: Προχωρημένα σχέδια για παράλληλο νόμισμα...) περιγράφονται μερικά από τα ζητήματα. Κατά πληροφορίες και εκτιμήσεις στην υπόθεση εμπλέκεται πλήθος συμβούλων και υπουργών. Αν η δικαιοσύνη διατάξει σχετική έρευνα οι πληροφορίες που θα έρθουν στο φως θα εκπλήξουν.

Δεν είναι ο Βαρουφάκης ο μόνος που έκανε παρόμοια σχέδια. Είναι και άλλοι που σήμερα σιωπούν αφήνοντας τα φώτα σε αυτόν που λόγω ιδιοσυγκρασίας τρέχει να βάλει το κεφάλι του στον τορβά.

2) Περί παραβίασης των ΑΦΜ...
Από τον τοίχο του Harry Theoharis στο φ/β

Δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για τη σκοπιμότητα όλων αυτών που αποκαλύπτει ο κ. Βαρουφάκης, σχετικά με την προετοιμασία του Plan B και την υποκλοπή των ΑΦΜ. Είναι σαν να βάζει ο υπουργός Οικονομικών κάποιον να κλέψει το σπίτι του για λογαριασμό του και κάτι τέτοιο δε χρειάζεται, καθώς σύμφωνα με το νόμο είναι υπεύθυνος για τα πληροφοριακά συστήματα και τα στοιχεία και μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτά. Προφανώς θα υπήρχε άκρα μυστικότητα για ένα τέτοιο σχέδιο, και μπορεί να ήθελε να κρατήσει τη Γενική Γραμματέα εκτός του κύκλου, αλλά μπορούσε παρόλα αυτά να ζητήσει νόμιμα ένα μικρό αριθμό ΑΦΜ, να προετοιμάσει το σχέδιο και όταν αυτό ενεργοποιηθεί, να επεκταθεί στο σύνολο των ΑΦΜ. Αυτά δήλωσε ο κ. Χάρης Θεοχάρης, στην πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΙ "Πρώτη Γραμμή", καλούμενος να σχολιάσει κατά πόσο ήταν εφικτά τα όσα διαρρέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών για την οργάνωση του Plan B.

Όλη η λογική πίσω από αυτό το σχεδιασμό είναι μάλλον ότι θα γινόταν ένα τεράστιο κούρεμα στους μισθούς και συντάξεις της τάξης του 70%, και ήθελε ο υπουργός, για να μην υπάρχουν αντιδράσεις από τους πολίτες, να δημιουργήσει για το πρώτο διάστημα των 9-12 μηνών έναν εικονικό "λογαριασμό δραχμής", μια σελίδα στη ΓΓΠΣ που ο καθένας θα έβλεπε το χαμένο υπόλοιπο 70% του μισθού του να συσσωρεύεται σε "δραχμές", αλλά δεν θα μπορούσε να έχει πρόσβαση σε αυτό.

Είναι σίγουρο ότι το σχέδιο το επεξεργαζόταν αρκετές εβδομάδες πριν το δημοψήφισμα, αλλά οι άνθρωποι που συμμετείχαν σε αυτό φτιάχναν ένα σχέδιο πολύ μεγαλύτερο από το ανάστημά τους, το οποίο είναι στα όρια της φάρσας και θυμίζει παλιά ιταλική κωμωδία.

Όλα αυτά που έρχονται στο φως της δημοσιότητας ήταν δύσκολο να εφαρμοστούν εν μία νυκτί. Χρειαζόταν να εμπλακούν άτομα με εξουσία από το ΥΠΟΙΚ, όχι απλά υπάλληλοι και να εμπλακούν και εταιρείες με τεχνογνωσία (πχ για την ανάπτυξη εφαρμογών στα κινητά, όπως είπε ο κ. Βαρουφάκης).

Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές ενέργειες για τη θωράκιση του πληροφοριακού συστήματος Taxis, έχουν αναπτυχθεί πρωτόκολλα ασφαλείας, μπορούμε για παράδειγμα ανά πάσα στιγμή ποιος βλέπει κάτι στο σύστημα και τι πληροφορίες βλέπει, ενώ έχουν κλείσει και πολλές "τρύπες" στην ασφάλεια ως προς τις εκτυπώσεις στοιχείων. Το σύστημα είναι πολύ πιο ασφαλές σήμερα.

Τέλος, αναφορικά με το πώς θα πρέπει να αντιμετωπιστεί το όλο αυτό σχέδιο, είπε πως το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του, ζήτησε από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί επίσημα.

capital.gr