16 Ιουλίου 2015

Οι επαναστάτριες του κ@λου του ΣΥΡΙΖΑ -Γιατί οι γυναίκες του Αλέξη ψήφισαν «όχι»; ΓΙΑ ΝΑ ΓΥΡΙΣΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΤΙΣ ΚΟΙΤΑΞΕΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ;

Δεν είναι μόνο η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Ραχήλ Μακρή που απογοήτευσαν τον Αλέξη Τσίπρα ψηφίζοντας «όχι» στη συμφωνία και «όχι» στην παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.
14 γυναίκες ψήφισαν «όχι» ή «παρών» και μία ήταν απούσα από την ιστορική ψηφοφορία που έκρινε την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

Ηρώ Διώτη, βουλευτής Λάρισας


Η Ηρώ Διώτη είναι βουλευτής από το 2009, αλλά με το «όχι» στη συμφωνία ίσως βάλει ένα τέλος στην κοινοβουλευτική της καριέρα.
Εξελέγη βουλευτής Λάρισας με τον ΣΥΡΙΖΑ τον Οκτώβριο του 2009, στις εθνικές εκλογές της 6ης Μαΐου και της 17ης Ιουνίου 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ και επανεξελέγη τον Ιανουάριο του 2015. Είναι παντρεμένη με ένα παιδί και οικονομολόγος.

Η «Μπουμπουλίνα» Ελένη Ψαρρέα

Η Ελένη Ψαρρέα, «πρωτάρα» στην πολιτική, έχει κάνει ελάχιστες εμφανίσεις στην τηλεόραση και δεν μετείχε στον δημόσιο διάλογο όλο αυτό το διάστημα. Είναι εκπαιδευτικός, πολύ χαμηλών τόνων και ποιήτρια.

Όσοι την γνωρίζουν από κοντά μιλούν για ένα πολύ σεμνό άτομο, συνεσταλμένο, που δεν υψώνει σχεδόν ποτέ την φωνή του. Φαίνεται ότι η κυρία Ψαρρέα χθες είχε την ευκαιρία να υψώσει το ανάστημά της και να στείλει το δικό της ηχηρό «όχι» στον Αλέξη Τσίπρα.

Γεννήθηκε το 1982, κατάγεται από τις Γαϊτσές Αβίας και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Πτυχιούχος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών. Κατέχει δύο μεταπτυχιακά, Πανεπιστημίου Αιγαίου και Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Δραστηριοποιείται στο κίνημα και στην Αριστερά από τα φοιτητικά της χρόνια. Είναι εκλεγμένη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ και στη γραμματεία του Τμήματος Φεμινιστικής Πολιτικής / Φύλου. Συμμετέχει ενεργά στο φεμινιστικό κίνημα.

Εκπρόσωπος της Παγκόσμιας Πορείας Γυναικών σε Ευρωπαϊκά Συντονιστικά και στο Παγκόσμιο Συντονιστικό στην Ισπανία. Έχει εκδώσει την ποιητική συλλογή «Επεμβάσεις», Α' Βραβείο, Πολυδούρεια. Είναι μέλος της συντακτικής ομάδας του περιοδικού τέχνης «Μανδραγόρας». Εργάζεται σε διαπολιτισμικό σχολείο στην εκπαίδευση ενηλίκων.

Η μαοϊκή Ιωάννα Γαϊτάνη


Όσο για την Ιωάννα Γαϊτάνη, είναι γνωστή ως μαοϊκή και τροτσκίστρια, με ακραίες κομμουνιστικές θέσεις. Μάλιστα, όταν μπήκε στη Βουλή ειπώθηκε γι’ αυτήν το εξής: «Οχι μόνο πρώτη φορά Αριστερά, αλλά και πρώτη φορά μαοϊστές και τροτσκιστές στο ελληνικό Κοινοβούλιο».

Η κυρία Γαϊτάνη γεννήθηκε το 1959 στη Βέροια, είναι μητέρα μίας κόρης και έμπορος στο επάγγελμα. Εκλέχθηκε για πρώτη φορά βουλευτής με τον ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ τον Ιούνιο του 2012, ως στέλεχος της ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά). Ηταν ενεργό μέλος του φοιτητικού κινήματος (1977-1981) στην Grenoble της Γαλλίας.

Το 1987 εντάσσεται στην οργανωμένη πάλη μέσα από τις γραμμές του τροτσκισμού και την ΟΣΕ (Οργάνωση Σοσιαλιστική Επανάσταση).

Από το 2001 είναι στέλεχος της ΔΕΑ (Διεθνιστική Εργατική Αριστερά) και ανήκει στα ιδρυτικά μέλη του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, ενεργοποιείται στο γυναικείο κίνημα της πόλης και από το 2011 συμμετέχει στην Πρωτοβουλία Γυναικών ενάντια στο χρέος και τα μέτρα λιτότητας.

Με την εκλογή της, για πρώτη φορά στην Ιστορία οργάνωση που προέρχεται από τον μαοϊκό χώρο στην Ελλάδα βλέπει στελέχη της να περνούν την είσοδο του Κοινοβουλίου.

Το «όχι» της Αγλαϊας


Το «όχι» της Αγλαΐας Κυρίτση στην πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για συμφωνία δυσαρέστησε όσους στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι η πρώην παρουσιάστρια της ΕΡΤ ήταν προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού.

Η κυρία Κυρίτση εκτίμησε ότι η πρόταση που κατατέθηκε από την κυβέρνηση και η διαδικασία που ακολουθήθηκε, μέσα σε ένα πλαίσιο ωμών εκβιασμών και τετελεσμένων από τους δανειστές μας, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τις ανάγκες της χώρας και κυρίως με το γενναίο «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.

Η Αγλαΐα Κυρίτση γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, από Χιώτισσα μητέρα και Ηπειρώτη πατέρα. Είναι πτυχιούχος της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, κάτοχος μεταπτυχιακών σπουδών D.E.A. στο Πανεπιστήμιο AIX En PROVENCE (Γαλλία), με εξειδικευμένα μαθήματα δημοσιογραφίας STAGE στο Παν/μιο του ΑΙΧ En PROVENCE. Η πορεία της στη δημοσιογραφία άρχισε το 1982, στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ, συνεχίστηκε στο ραδιόφωνο 902 Αριστερά στα FM και το 1991 μπήκε στον χώρο της τηλεόρασης, με πρώτο σταθμό τον ΑΝΤ1 και μετά την ΕΡΤ, από το 1994, ως παρουσιάστρια και αρχισυντάκτρια δελτίων ειδήσεων τηλεόρασης.