23 Ιουλίου 2015

Γιατί ο Πούτιν ενδέχεται να «πούλησε» τον Τσίπρα

Υπήρξε μια γερή δόση συνωμοσιολογίας και θεωριών γύρω από τις προθέσεις του Βλαντιμίρ Πούτιν με κάποιους Ευρωπαίους ηγέτες.

Η τελευταία πράξη σε αυτή τη θεωρία είχε πρωταγωνιστή τον Αλέξη Τσίπρα και την πιθανή βοήθεια που θα του παρείχε ο Ρώσος πρόεδρος. Τελικά, ο Έλληνας πρωθυπουργός έπεσε αναγκαστικά στην «παγωμένη» αγκαλιά των Ευρωπαίων ηγετών.
Ο αρθρογράφος του Bloomberg View, Λεονίντ Μπερσίντσκι, γράφει για τη θρυλούμενη προσέγγιση Μόσχας-Αθήνας που ποτέ, όμως, δεν πήρε εμπράγματη μορφή. Ο δημοσιογράφος επικαλείται το πρόσφατο δημοσίευμα του «Βήματος» σύμφωνα με το οποίο ο Τσίπρας ζήτησε από τον Πούτιν 10 δισεκατομμύρια δολάρια ως δάνειο για να τυπώσει δραχμές. Πληροφορία που χθες το Κρεμλίνο απέρριψε ως αβάσιμη.

Επίσης, επικαλείται τις δηλώσεις του Βαρουφάκη περί επιτελείου «πολέμου» στο υπουργείο Οικονομικών το οποίο μελετούσε ένα Plan B, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποχωρούσε από το ευρώ. Η περιβόητη βοήθεια της Ρωσίας και της Κίνας έχουν αναδυθεί αρκετές φορές στον ελληνικό δημόσιο λόγο. Η Κίνα δεν έδειξε να ενδιαφέρεται να προχωρήσει σε κάτι τέτοιο. Η πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ, από την πρώτη στιγμή, ζήτησε να λυθεί το θέμα της Ελλάδας εντός της Ευρωζώνης. Σε αντίθεση με τη Ρωσία που εμφανίστηκε πιο δεκτική. Ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, Σεργκέι Στόρτσακ έκανε λόγο για συμμετοχή της Ελλάδας στην τράπεζα των BRICS. Ίσως γι' αυτό ο Τσίπρας να συνομίλησε με τον Πούτιν στις 6 Ιουλίου – μια ημέρα μετά το ελληνικό δημοψήφισμα.

Το άρθρο αναφέρει πως εκείνο το τηλεφώνημα ήταν μια ακόμη μπλόφα του Τσίπρα για να ενισχύσει τη διαπραγματευτική του θέση έναντι των δανειστών. Η μπλόφα πέτυχε εν μέρει. Δύο ημέρες μετά ο Ντόναλντ Τουσκ ζήτησε από τον Τσίπρα να αναζητήσει βοήθεια από τους φίλους του Ευρωπαίους και όχι από άλλους.

Ωστόσο, αν και για τη Ρωσία ένα δάνειο ύψους 10 δισεκατομμυρίων ευρώ δεν θα ήταν τίποτα το φοβερό, εντούτοις ο Πούτιν δεν πρόσφερε βοήθεια. Σύμφωνα με τον πρώην διπλωμάτη Αλεξάντερ Μπαούνοφ, ο Πούτιν θα είχε πολύ λίγα να κερδίσει. Και σίγουρα γνωρίζει πως δεν μπορεί να στηριχθεί μόνο στην Ελλάδα για να μειώσει η ΕΕ τις κυρώσεις της εναντίον της Ρωσίας.

Έτσι, μια άλλη θεωρία συνωμοσίας λέει πως ο Πούτιν «πούλησε» την Ελλάδα για να έχει άλλα κέρδη στην Ουκρανία. Οι Ουκρανοί φοβούνται πως οι ΗΠΑ τους «πούλησαν» στον Πούτιν για τη συμφωνία με το Ιράν. Με αυτή τη λογική και η Ελλάδα μπορεί να θυσιάστηκε από τον Ρώσο πρόεδρο για να έχει κάποια κέρδη στην ευρύτερη περιοχή του δίχως το άγχος της αντίδρασης των Ευρωπαίων.

Ο Μπερσίντσκι, πάντως, έχει και μια άλλη θεωρία: ο Πούτιν θέλει να δείξει στους Ευρωπαίους ότι δεν είναι ένας τρελός δικτάτορας, αλλά ένας ουσιαστικός και υπεύθυνος παίκτης και ότι γίνεται επιθετικός μόνο σε περιοχές που θεωρεί ότι του ανήκουν.