28 Ιουλίου 2015

ΣΙΓΑ ΜΗ ΣΚΙΣΕΙΣ ΚΑΝΑ ΚΑΛΣΟΝ! Ο Τσίπρας πετάει το γάντι: Συνέδριο αυτό το Σάββατο για να τελειώνουμε

Το «χαρτί» του διαρκούς συνεδρίου αυτό το σαββατοκύριακο έπεσε αιφνιδιαστικά στο τραπέζι του διαλόγου, στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδρίασε χωρίς τον Αλέξη Τσίπρα.

Για πρώτη φορά οι συνεργάτες του πρωθυπουργού επανεξετάζουν την στάση τους για έκτακτο συνέδριο και «υποχωρούν», προκειμένου να ξεπεραστεί η εσωστρέφεια.

Ενώ ως σήμερα ο πρωθυπουργός ήθελε πρώτα να κλείσει η συμφωνία και μετά να αρχίσει το ξεκαθάρισμα λογαριασμών με την εσωκομματική αντιπολίτευση, φαίνεται πως άλλαξε γνώμη.

Στην σημερινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος που ξεκίνησε στις 17:30 το απόγευμα και ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 8, η πλευρά Τσίπρα ζήτησε την άμεση σύγκληση διαρκούς συνεδρίου - κάτι που ήταν πρόταση του Αριστερού Ρεύματος ως τώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας έριξε το θέμα του διαρκούς συνεδρίου αυτό το σαββατοκύριακο στο τραπέζι, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το εσωκομματικό τοπίο, με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ να επιδιώκει να αποσπάσει ένα «Ναι» ή «Οχι» στη συμφωνία.

Την ίδια ώρα, η Αριστερή Πλατφόρμα- που ζητούσε διαρκές συνέδριο- μετά από τον ελιγμό Τσίπρα υποστηρίζει ότι το διαρκές συνέδριο μπορεί μόνο να επαναβεβαιώσει τις αποφάσεις του κανονικού συνεδρίου και όχι να τις αλλάξει.

Το ζήτημα θα ξεκαθαρίσει την Πέμπτη, καθώς αποφασίστηκε να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να καταλήξει για το συνέδριο.

Από την πλευρά Τσίπρα θεωρούν ότι θα πρέπει να τελειώσει άμεσα η περίοδος της εσωστρέφειας, καθώς θεωρούν ότι από την πλευρά της μειοψηφίας έχουν σηκώσει τους τόνους της αντιπαράθεσης σε τέτοιο βαθμό, που ζημιώνει την κυβέρνηση.

Όπως ανακοινώθηκε εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας το μεσημέρι της Τετάρτης στις 12:00 θα παραχωρήσει συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό που ελέγχεται από το ΣΥΡΙΖΑ, «Στο Κόκκινο» και πιθανότατα εκεί αναφερθεί και στις ραγδαίες εσωκομματικές εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Κλίμα έντασης και διαφωνιών

Η αντιπαράθεση Τσίπρα-Λαφαζάνη γίνεται με επίκεντρο την υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές: Η ηγεσία θεωρεί ότι πρέπει να ολοκληρωθεί η προσπάθεια που ξεκίνησε με τη συμφωνία της 12ης Ιουλίου και να επιτευχθεί η ένταξη της χώρας στον ESM, που θα εξασφαλίσει χρηματοδοτική ομπρέλα για τη χώρα την επόμενη τριετία, με αντάλλαγμα ένα σκληρό δημοσιονομικό και διαρθρωτικό πρόγραμμα.

Οι διαφωνούντες, κυρίως η αριστερή πτέρυγα, ζητούν να σταματήσουν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και να μην υπογραφεί το συζητούμενο μνημόνιο, αλλά να αναζητηθεί εναλλακτική λύση.