21 Ιουλίου 2015

Κινήσεις σε δύο «ταμπλό» ετοιμάζει ο Τσίπρας-Τακτικοί ελιγμοί εν όψει Τετάρτης

Νυν υπέρ πάντων... συμφωνία και «120». Οι θεσμοί συναίνεσαν στο να αφαιρεθούν οι επίμαχες διατάξεις «προσωρινά». Διαρκές εκλογικό alert λόγω διαφωνούντων και αντεπίθεση Μαξίμου με διαφθορά, διαπλοκή και τηλεοπτικές άδειες. Στα δύο ο ΣΥΡΙΖΑ πριν τη διαφαινόμενη «μάχη της... σφραγίδας».

Η κυβέρνηση διαπίστωσε ότι δεν ήταν σε θέση να λειάνει τις διατάξεις για αγροτική φορολόγηση-πρόωρες συντάξεις, οπότε τις αφαίρεσε από το πολυνομοσχέδιο.

Με την κίνηση αυτή επιβεβαιώθηκαν οι πληροφορίες ότι το δεύτερο «πακέτο» με τα προαπαιτούμενα μέτρα που πρέπει να ψηφιστεί αύριο από τη Βουλή δεν θα περνούσε.

Επιπλέον, πέραν των «όχι» που θα προέρχονταν αυτή τη φορά και από την «ευρωπαϊκή αντιπολίτευση» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ (λόγω των... «αγροτικών» βουλευτών τους), ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετρούσε νέες απώλειες, πέραν των 39 που κατέγραψε την προηγούμενη Τετάρτη.

Παρότι δεν υπάρχει συνταγματικό κώλυμα, η περαιτέρω μείωση των κυβερνητικών βουλευτών (κάτω από 120 έναντι 123 που αριθμεί τώρα) θα εδραίωνε την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση «πέφτει» αφού χάνει δυνάμεις από ψηφοφορία σε ψηφοφορία.

«ΟΚ» από τους θεσμούς

Είναι ενδεικτικό ότι οι θεσμοί έδωσαν το πράσινο φως για την αφαίρεση των δύο επίμαχων διατάξεων και την ψήφισή τους «στο μέλλον», με το επιχείρημα ότι δεν ανήκουν στα προαπαιτούμενα στα οποία κατέληξε η συμφωνία της 12ης Ιουλίου στη Σύνοδο Κορυφής.

Γιατί εντάχθηκαν στο πολυνομοσχέδιο; «Για να δείξουμε την καλή πρόθεση να διορθώσουμε κακώς κείμενες καταστάσεις» λένε κυβερνητικές πηγές. Κατά τις πληροφορίες όμως, η ενσωμάτωσή τους έγινε για να «διορθωθούν» μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης το προηγούμενο διάστημα – για παράδειγμα κάποιες φορολογικές ελαφρύνσεις των αγροτών είχαν περάσει τον Απρίλιο από την τότε αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.

Εκλογικό alert

Τα παραπάνω δείχνουν το εύθραστον της κυβερνητικής συνοχής και διατηρούν το alert της «ανά πάσα στιγμή προκήρυξης εκλογών».

Αφενός, μία κυβέρνηση μειοψηφίας δεν έχει, αντικειμενικά, απεριόριστο χρόνο μπροστά της ούτε μπορεί να χάνει βουλευτές σε κάθε ψηφοφορία. Αφετέρου, ο Αλέξης Τσίπρας (φέρεται ότι) έχει δεσμευτεί στους εταίρους να «φτάσει» μέχρι την υπογραφή της συμφωνίας, με τους συνεργάτες του να θεωρούν καλό εκλογικό timing τη θετική κατάληξη στη ρύθμιση του χρέους, η οποία όμως δεν μπορεί να ανακοινωθεί πριν από την πρώτη αξιολόγηση – δηλαδή πριν από τον Οκτώβριο.

Διαφθορά, διαπλοκή και τηλεοπτικές άδειες

Κατά τις πληροφορίες, πέραν της προσπάθειας που καταβάλλει να λειάνει επώδυνες ρυθμίσεις, επιλέγει να κινηθεί σε δύο επιπλέον επίπεδα:

--- Δρομολογεί νομοσχέδια που αφορούν τη διαφθορά και τη διαπλοκή, απευθυνόμενος πρωτίστως στην κοινωνία και δευτερευόντως στους διαφωνούντες βουλευτές του. Αυτό το μήνυμα έστειλε χθες με τη σύσκεψη στο Μαξίμου της «ομάδας κατά της διαφθοράς» (υπό τους υπουργούς Νικολούδη-Πολάκη-Αλεξιάδη-Παπαγγελόπουλο-Κουίκ).

Πιο... ηχηρό μήνυμα αναμένεται να στείλει σήμερα: οι πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά και τον αναπληρωτή υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Χρήστο Σπίρτζη έτοιμους να αναρτήσουν σε δημόσια διαβούλευση (για να πάρει τον δρόμο προς τη Βουλή) το περίφημο νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες και τη δημόσια ψηφιακή πλατφόρμα που, μεταξύ άλλων, «υποχρεώνει» τους ιδιοκτήτες των σημερινών ιδιωτικών σταθμών να καταβάλουν τις οφειλές τους στην εφορία.

Πρόκειται για προεκλογική και μετεκλογική δέσμευση που βρίσκει σύμφωνο... τον όλον ΣΥΡΙΖΑ, οπότε, πέραν της υλοποίησής της, εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει εκτονωτικά για σημαντικό αριθμό βουλευτών.

Ο Τσίπρας δεν θέλει διάσπαση, αλλά...

--- Το δεύτερο επίπεδο αφορά τα εσωκομματικά. Εν όψει της αυριανής ψηφοφορίας ο κ.Παππάς έριξε χθες τροχιοδεικτική βολή στους διαφωνούντες. «Ο πρωθυπουργός θα είναι ο τελευταίος που θα επιλέξει τη διάσπαση. Η μόνιμη καταψήφιση όμως είναι ασύμβατη με την κοινή πορεία» δήλωσε, στέλνοντας το μήνυμα ότι η διάσπαση του κόμματος και η πτώση της κυβέρνησης δεν θα αποτραπούν εάν δεν σταματήσει το αντάρτικο.

Πιο... σκληρή εμφανίσθηκε η νέα κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη. «Οι διαφορετικοί δρόμοι, θα είναι αποκλίνοντες και όχι συγκλίνοντες, εφόσον αυτό συνεχιστεί» τόνισε, σπεύδοντας να διευκρινίσει ότι οι εκλογές, αυτή τη στιγμή δεν χρησιμεύουν σε τίποτα.

Αναλόγως των μηνυμάτων που θα φτάσουν στο Μαξίμου θα αποφασισθεί και η επόμενη κίνηση. Για παράδειγμα, δεν διέφυγε της προσοχής ότι παρά τους χαμηλούς τόνους που επέλεξαν οι πρώην υπουργοί της Αριστερής Πλατφόρμας στις χθεσινές «τελετές» παράδοσης-παραλαβής των υπουργείων, απέφυγαν να αναφερθούν στον πρωθυπουργό (κυρίως ο Παναγιώτης Λαφαζάνης).

Σε μία δική τους προσπάθεια δε να διευρύνουν το εσωκομματικό τους ακροατήριο, επανέλαβαν ότι «στηρίζουν την κυβέρνηση» - προφανώς για να να μη κατηγορηθούν ανοικτά ότι δουλεύουν για την πτώση της.

Να του... πάρουν το κόμμα

Η προσπάθειά τους πλέον εστιάζει στην ένταση της πίεσης προς τον κ.Τσίπρα να συγκαλέσει την Κεντρική Επιτροπή – ήδη συγκέντρωσαν υπογραφές 109 μελών επί συνόλου 201 – προκειμένου... «να πάρουν το κόμμα».

Προς το παρόν ο κ.Τσίπρας δεν δείχνει να βιάζεται για «εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα». Οπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη, «πριν κατακάτσει ο κουρνιαχτός και με την Αριστερή Πλατφόρμα 'στα κάγκελα', μία συνεδρίαση του ηγετικού οργάνου θα μπορούσε να οδηγήσει σε ψηφοφορίες που θα έθεταν εκτός κόμματος...το μισό κόμμα».

Με την επισήμανση ότι, αυτή τη στιγμή, δεν μπορούν να προβλέψουν... ποια πλευρά θα έμενε εντός και ποια θα έβλεπε την πόρτα εξόδου της Κουμουνδούρου.

Μένει να φανεί πότε ο πρωθυπουργός θα σηκώσει το γάντι εάν θελήσει να διεκδικήσει τη «σφραγίδα» του κόμματος και με ποιους θα επιλέξει να πορευθεί...

Μαρίνα Μάνη
m.mani@euro2day.gr