Τέσσερις δικογραφίες που αφορούν στο σχέδιο «υποκλοπής» ΑΦΜ -και όχι μόνο- προωθούνται στη Βουλή από τη Δικαιοσύνη - Οι διαδικασίες για σύσταση προανακριτικής ή εξεταστικής επιτροπής
Τα κόμματα της Βουλής θα αποφασίσουν για την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης με το «Plan B» του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, μετά τις τέσσερις δικογραφίες που προωθούνται προς το Κοινοβούλιο από τη Δικαιοσύνη, στο πλαίσιο του άρθρου 86 του Συντάγματος.
Σύμφωνα με το διαδικαστικό, οι δικογραφίες θα ανακοινωθούν στην πρώτη συνεδρίαση της Oλομέλειας, που θα πραγματοποιηθεί πιθανότατα την ερχόμενη Πέμπτη.
Στη συνέχεια οι βουλευτές θα την μελετήσουν και τα κομματικά επιτελεία θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα ζητήσουν περαιτέρω διερεύνηση με πρόταση για σύσταση εξεταστικής ή προανακριτικής επιτροπής.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις του Κανονισμού της Βουλής, για σύσταση προανακριτικής απαιτείται πρόταση με υπογραφές τουλάχιστον 30 βουλευτών, ενώ για εξεταστική απαιτούνται 60 υπογραφές.
Η πρόταση εισάγεται στην Ολομέλεια για συζήτηση που ολοκληρώνεται με ονομαστική ψηφοφορία. Για την έγκριση της προτάσεως απαιτούνται 151 θετικές ψήφοι.
Πάντως, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η ΝΔ, που έχει και τον απαιτούμενο αριθμό βουλευτών δεν προσανατολίζεται -για την ώρα- να ζητήσει τη συγκρότηση ειδικής επιτροπής, αλλά θα επιχειρήσει να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα της επικαιρότητας το θέμα, χρησιμοποιώντας άλλες κοινοβουλευτικές και πολιτικές πρακτικές.
Ήδη, 24 βουλευτές του κόμματος κατέθεσαν ερώτηση προς τον πρωθυπουργό, ζητώντας να τους ενημερώσει αν ήταν εις γνώση το σχέδιο του τέως υπουργού Οικονομικών.
Επιπροσθέτως, οι τέσσερις βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που μετέχουν ως μέλη στην εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια (Χαράλαμπος Αθανασίου, Σάββας Αναστασιάδης, Μάκης Βορίδης και Χρήστος Σταϊκούρας) ζητούν να κληθεί ο τέως υπουργός, προκειμένου να τους ενημερώσει και να δώσει εξηγήσεις:
- για το εναλλακτικό σχέδιο απομάκρυνσης από την ευρωζώνη,
- για την ολιγωρία που επέδειξε, με αποτέλεσμα η χώρα να βρεθεί εκτός χρηματοδοτικής στήριξης και
- για την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι η ΝΔ θα ζητήσει την εξέταση του κ. Βαρουφάκη και από τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη επιτροπή είχε αναλάβει την «προκαταρκτική» έρευνα της υπόθεσης με τη «λίστα Λαγκάρντ», πριν συγκροτηθεί η προανακριτική.
Μηνύσεις για το «Plan B»
Νωρίτερα σήμερα, έξι δικηγόροι κατέθεσαν στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήριες αναφορές για το Plan B του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και των μη πολιτικών πρόσωπων που εμπλέκονται στην υπόθεση.
Ειδικότερα, ο δικηγόρος Παναγιώτης Γιαννόπουλος κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά κατά του κ. Βαρουφάκη, αλλά και κάθε άλλου προσώπου σε βάρος του οποίου θα προκύψουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής.
Ο κ. Γιαννόπουλος αποδίδει στον τέως ΥΠΟΙΚ το κακουργηματικού χαρακτήρα αδίκημα της παραβίασης προσωπικών δεδομένων πολιτών. Πρόκειτα για αδίκημα, για το οποίο προβλέπεται κάθειρξη έως 20 έτη.
Μηνύσεις και από Γκλέτσο - δικηγόρο Αθηνών
Το πρωί, η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, διαβίβασε στην πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου τις δύο μηνυτήριες αναφορές του προέδρου του κόμματος Τελεία και δήμαρχου Στυλίδας Αποστόλου Γκλέτσου και του δικηγόρου Αθηνών Παναγιώτη Γιαννόπουλου κατά του τέως υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη.
Η κυρία Κουτζαμάνη διαβίβασε τις δικογραφίες στη Βουλή σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος, καθώς η Εισαγγελία δεν μπορεί να πραγματοποιήσει καμία έρευνα για βουλευτές.
Xρήστος Μπόκας
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ