15 Ιουλίου 2015

«Διαβάστε και θρηνήστε»: Κριτική Βαρουφάκη στη συμφωνία των Βρυξελλών

Κατά τον τέως ΥΠΟΙΚ, ουσιαστικά η ευρωζώνη καλεί την «ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει νέα σκληρή λιτότητα, η οποία θα πλήξει απευθείας τους πιο αδύναμους Έλληνες, οι οποίοι, ήδη, έχουν υποφέρει πολύ» - Σβήνει με κόκκινο χρώμα τα σημεία στα οποία διαφωνεί!
Με άρθρο-σχόλιο επί του κειμένου συμφωνίας της Συνόδου Κορυφής της ευρωζώνης προχωρά ο τέως υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, το οποίο δημοσιεύεται στην προσωπική του ιστοσελίδα και φέρει τον τίτλο «Η «Συμφωνία» της Συνόδου της Ευρωζώνης για την Ελλάδα - σχολιασμένο από τον Γ. Βαρουφάκη» («The Euro-Summit "Agreement" on Greece - annotated by Yanis Varoufakis»).

Σύμφωνα με το newmoney.gr, ο κ. Βαρουφάκης επιλέγει έναν ιδιαίτερα συμβολικό τρόπο να σχολιάσει τη συμφωνία, ακολουθώντας το παράδειγμα των θεσμών, οι οποίοι είχαν φροντίσει στο πρώτο κείμενο προτάσεων της Ελλάδας να σημειώσουν με κόκκινο χρώμα όλα τα σημεία, στα οποία δεν συμφωνούσαν ή τα οποία ήθελαν βελτιώσεις.

Το ίδιο πράττει και ο τέως υπουργός Οικονομικών, στο δικό του άρθρο, στο οποίο παραθέτει αυτούσιο το κείμενο της συμφωνίας και εντός παρενθέσεων σημειώνει τις αντιρρήσεις του, όπου υπάρχουν, ή τα δικά του συμπεράσματα, χρησιμοποιώντας και ο ίδιος το κόκκινο χρώμα.

Μάλιστα, μας συστήνει να διαβάσουμε και να... θρηνήσουμε!

Κατά τον κ. Βαρουφάκη, ουσιαστικά η ευρωζώνη καλεί την «ελληνική κυβέρνηση να υιοθετήσει νέα σκληρή λιτότητα, η οποία θα πλήξει απευθείας τους πιο αδύναμους Έλληνες, οι οποίοι, ήδη, έχουν υποφέρει πολύ», ενώ χαρακτηρίζει το πρόγραμμα υπό τον ESM ως «νέο δάνειο».

Υποστηρίζει ακόμη ότι πίσω από τη φρασεολογία της ανακοίνωσης οι δανειστές ζητούν «από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να υπογράψει μία δήλωση ότι κερδήθηκε από τη «λογική» της τρόικα».

Για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο νέο πρόγραμμα, ο κ. Βαρουφάκης εκτιμά ότι αποτελεί απόδειξη ότι «το Βερολίνο εξακολουθεί να πιστεύει ότι δεν μπορεί να εμπιστευθεί την Κομισιόν για να επιβλέψει τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης».

Τάσσεται, δε, κατά της αύξησης του ΦΠΑ στον τουρισμό, υπογραμμίζοντας ότι πλήττει τη μοναδική βιομηχανία της Ελλάδας που αναπτύσσεται.

Δείτε το κείμενο Βαρουφάκη στα αγγλικά