20 Ιουλίου 2015

Πόσο αυξήθηκαν οι κρατήσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία την πρώτη εβδομάδα μετά τη συμφωνία

Της Στεφανίας Σούκη

Αναπτερώνει το ηθικό των ξενοδόχων η πορεία των κρατήσεων κατά την πρώτη, κρίσιμη εβδομάδα μετά τη συμφωνία, με τις πρώτες ενδείξεις να δείχνουν μία αύξηση κατά 10% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι.
«Υπήρξαν, πράγματι κάποιες πρώτες θετικές ενδείξεις για ενίσχυση της ζήτησης στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Γ. Τσακίρης, προσθέτοντας ωστόσο ότι είναι πρώιμο ακόμη για ασφαλή συμπεράσματα και προβλέψεις.

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η δήλωση του προέδρου του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων κ. Ανδρέα Ανδρεάδη, ο οποίος κάνει λόγο για αύξηση της τάξεως του 10% σε σύγκριση με πέρυσι για τις κρατήσεις που πραγματοποιήθηκαν το διάστημα από τις 13 έως τις 17 Ιουλίου, γεγονός το οποίο είναι μία πρώτη ένδειξη ότι οι απώλειες άρχισαν να μειώνονται. Προσθέτει ωστόσο ότι τα στοιχεία δείχνουν μείωση απωλειών και όχι πλήρη αναπλήρωση, αφού η ζημιά που έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες στον ελληνικό τουρισμό δεν μπορεί να αναπληρωθεί τόσο γρήγορα, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην υπάρξουν κι άλλα παρατράγουδα. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ συστήνει μάλιστα να μην υπάρξει εφέτος καμία αύξηση τιμής πακέτου λόγω αύξησης του ΦΠΑ εστίασης, «ώστε να προστατευθεί η εικόνα good value for money της χώρας», ενώ ειδικά για τον εσωτερικό τουρισμό η πρόβλεψη των απωλειών για εφέτος κάνει λόγο για μία πτώση της τάξεως του 20%.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων κ. Γιάννης Ρέτσος βλέπει επίσης ενίσχυση στις κρατήσεις της τελευταίας στιγμής, θεωρώντας, επιπλέον, εξαιρετικά κρίσιμο το άνοιγμα των τραπεζών. Ως προς την πρόβλεψη για τις εφετινές αφίξεις ο κ. Ρέτσος δήλωσε χαρακτηριστικά ότι "αν επιτύχουμε τα περυσινά νούμερα των 24 εκατομμύρια τουριστών θα είναι μεγάλη επιτυχία, έστω κι αν ο πήχης για εφέτος στις αρχές της χρονιάς ήταν στα 25 εκατ."



Πηγή: Webhotelier

Σημειώνεται εδώ ότι παρά την εμφανή πτώση που διαπιστώθηκε στα συστήματα κρατήσεων ιδιαίτερα το διάστημα από την αναγγελία του δημοψηφίσματος και μετά, το συνολικό ''ισοζύγιο'' για την Ελλάδα, όπως προκύπτει και από τα εισιτήρια των αεροπορικών από τις αρχές του έτους έως σήμερα είναι θετικό, ακόμη και από τη Γερμανία, η οποία φαίνεται ότι επηρεάστηκε περισσότερο από τις πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις: Για παράδειγμα η γνωστή εταιρεία ερευνών Forward Keys, η οποία αναλύει τις κρατήσεις από μεγάλες εταιρείες όπως oι Amadeus, Sabre και Travelport ανέφερε ότι υπήρξε πτώση 45% στις κρατήσεις προγραμματισμένων πτήσεων για το διάστημα από τις 28 Ιουνίου έως τις 7 Ιουλίου. Ωστόσο το σύνολο των κρατήσεων για Ελλάδα από τις αρχές του 2015 έως τις αρχές Ιουλίου εμφανίζουν αύξηση κατά 7,6%.

Η πτώση πάντως ενεργοποίησε τις αεροπορικές ακόμη και στα δρομολόγια Ελλάδας- Γερμανίας: Η Air Berlin έχει λανσάρει τα εισιτήρια ''Greece Specials'' με τιμές που ξεκινούν από 79 ευρώ για Θεσσαλονίκη και 99 ευρώ για Κέρκυρα, ενώ διαθέτει κι άλλες προσφορές για Κρήτη, Κώ κ.τ.λ., διατηρώντας το πρόγραμμα των 74 εβδομαδιαίων πτήσεων από Γερμανία και Αυστρία με το σκεπτικό ότι «ο προορισμός Ελλάδα διαθέτει προοπτική''.

Επιθετική πολιτική marketing έχει υιοθετήσει για τη χώρα μας και η TUIfly με τιμές εισιτηρίων που ξεκινούν από 53,99 ευρώ.

http://www.newmoney.gr/palmos-oikonomias/epixeiriseis/item/243023-poso-aiksithikan-oi-kratiseis-sta-ellinika-ksenodoxeia-tin-proti-ebdomada-meta-ti-simfonia