12 Ιουλίου 2015

Δημοσκόπηση: Οι Φινλανδοί οι πλέον εχθρικοί σε οιεσδήποτε παραχωρήσεις στην Αθήνα

Απόλυτα εχθρική σε οιεσδήποτε παραχωρήσεις στην Ελλάδα, και ειδικά στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, είναι η φινλανδική κοινή γνώμη σύμφωνα με δημοσκόπηση της βρετανικής εταιρεία δημοσκοπήσεων YouGov, ενώ η νεοεκλεγείσα φινλανδική κυβέρνηση απειλείται με διάλυση σε περίπτωση παραχωρήσεων στην Αθήνα.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, οι Φινλανδοί πολίτες είναι οι σφοδρότεροι επικριτές της Ελλάδας συγκριτικά με πολίτες πέντε άλλων ευρωπαϊκών χωρών, ενώ αντιτίθενται σφόδρα και στην ιδέα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ξεπερνώντας μάλιστα στο ζήτημα αυτό και τους Γερμανούς.

Την ώρα που η Ευρώπη αποφασίζει για την τύχη της Ελλάδας στις Βρυξέλλες, τα ευρήματα της δημοσκόπησης καταδεικνύουν ότι η φινλανδική κυβέρνηση έχει να αντιμετωπίσει λεπτές ισορροπίες τόσο στο εσωτερικό της, όσο και έναντι της κοινής γνώμης προκειμένου να δοθούν νέες παραχωρήσεις στην Αθήνα.

Η μεγάλη έρευνα διεξήχθη μεταξύ 6 και 10 Ιουλίου, δηλαδή μετά το μαζικό ελληνικό «Όχι» στο δημοψήφισμα της περασμένης εβδομάδας στην πρόταση των πιστωτών και είχε δείγμα 6.818 άτομα.

Το 73% των Φινλανδών ερωτηθέντων κατηγόρησε την ελληνική κυβέρνηση και τις προκατόχους της για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η Ελλάδα. Συγκριτικά, στη Δανία το ποσοστό ήταν 70%, στη Σουηδία 65%, στη Γερμανία 59%, στη Βρετανία 38% και τη Γαλλία 33%.

Παράλληλα, το 74% των Φινλανδών, δήλωσε ότι οι πιστωτές θα πρέπει να επιμείνουν στους όρους της διάσωσης, όπως είχαν αρχικά συμφωνηθεί, με μόλις 14% να υποστηρίζει την επαναδιαπραγμάτευση και τη μείωση του χρέους για την Ελλάδα. Συγκριτικά στη Δανία το ποσοστό είναι 64%, στη Γερμανία 61%, στη Σουηδία 53%, στη Γαλλία 41% και στη Βρετανία 38%.

Ιδιαίτερα αρνητικά μηνύματα για την προοπτική επίτευξης συμφωνίας έστειλε μετά την ολοκλήρωση της 9ωρης και άκαρπης συνεδρίασης του Eurogroup ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ, επιβεβαιώνοντας προγενέστερες πληροφορίες που ήθελαν το Ελσίνκι να αντιτίθεται σε νέα δάνεια στήριξης για την Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ο Τίμο Σόινι το κόμμα του οποίου Αληθινοί Φινλανδοί κατήλθαν στις πρόσφατες (Απρίλιο) εκλογές της χώρας με "σημαία" το Grexit, και μετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού, ήταν ουσιαστικά εκείνος που μπλόκαρε με βέτο την Ελλάδα στο χθεσινοβραδινό Eurogroup.

Μέσω του Αλεξάντερ Στουμπ, ο λαϊκιστής ηγέτης του Κόμματος των Φινλανδών, απείλησε να ρίξει τη νεοεκλεγείσα Φιλανδική κυβέρνηση σε περίπτωση που δοθεί τρίτο πακέτο διάσωσης στην Ελλάδα.

Έτσι, το φινλανδικό Κοινοβούλιο δεν δίνει το "πράσινο φως" στον υπουργό Οικονομικών να συμφωνήσει σε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα.

Οι εργασίες της ευρωομάδας θα συνεχιστούν στις 12 το μεσημέρι, ενώ σταθερά για τις 5 το απόγευμα είναι προγραμματισμένη η Σύνοδος Κορυφής της ευρωζώνης. Θα ακολουθήσει Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις 7 το απόγευμα.

Πάντως, οι κανονισμοί του μηχανισμού στήριξης ESM δίνουν τη δυνατότητα να ξεπεραστεί το μπλόκο της Φινλανδίας.

http://www.skai.gr/news/politics/article/285938/dimoskopisi-i-finlandoi-ehthrikoi-stin-elafrunsi-tou-ellinikou-hreous/