07 Ιουλίου 2015

Γιατί οι κουτοπόνηροι δεν πήγαν με γραπτές προτάσεις στο Eurogroup

Να παρακάμψει τον... σκόπελο του Eurogroup και να περάσει τη σκυτάλη στη Σύνοδο Κορυφής ήθελε η ελληνική κυβέρνηση και γι' αυτό παρουσίασε προφορικώς τις προτάσεις της, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Bild!

Το δημοσίευμα αποκαλύπτει τη στρατηγική της ελληνικής κυβέρνησης που “ποντάρει” τα... ρέστα της στη Σύνοδο Κορυφής, που είναι σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα, η ελληνική πλευρά αρκέστηκε στην προφορική παρουσίαση των προτάσεών της, για να μην υπάρξει ουσιαστικό αντικείμενο συζήτησης άρα και διαφωνίες στο τραπέζι του Eurogroup και να περάσει το ζήτημα στη Συνόδο Κορυφής που θα ακολουθούσε χρονικά.

Αυτό σημαίνει πως αν το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής είναι θετικό για την Ελλάδα, πιθανότατα αύριο η ελληνική πλευρά να καταθέσει επισήμως τις προτάσεις της, αλλά και αίτημα για πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Βοήθειας (ESM).

Σύμφωνα με το Mega, πριν παρθεί οποιαδήποτε απόφαση για βοήθεια προς την Ελλάδα θα πρέπει να συγκληθεί το γερμανικό κοινοβούλιο για να τεθούν τα... διαπραγματευτικά όρια προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Επίσημο αίτημα για πρόγραμμα βοήθειας από τον ESM

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές στην τηλεδιάσκεψη θα αξιολογηθούν οι ελληνικές προτάσεις που θα κατατεθούν την Τετάρτη και η ελληνική πλευρά αναμένεται να καταθέσει επίσημο αίτημα για πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Βοήθειας (ESM).

Ο κ. Ντάισελμπλουμ αποκάλυψε πως πρέπει να υπάρξει ένα βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα για λόγους αξιοπιστίας, κάτι που σημαίνει ουσιαστικά πως οι δανειστές θα προωθήσουν ένα πρόγραμμα γέφυρα με ένα μικρό δάνειο, έτσι ώστε η Ελλάδα να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και φυσικά εν συνεχεία να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για ένα τρίτο πρόγραμμα.

Ο κ. Ντάισελμπλουμ δήλωσε πως δεν είχαν σήμερα οι υπουργοί της ευρωζώνης προτάσεις από την Ελλάδα, αλλά σημείωσε πως μέχρι αύριο θα κατατεθούν μη αποκλείοντας πως αυτό μπορεί να συμβεί και απόψε.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Ντάισελμπλουμ η Ελλάδα θα αιτηθεί βοήθεια για τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος, ενώ σημείωσε πως τα προβλήματα στην Ελλάδα θα απασχολούν για πολύ καιρό την ευρωζώνη.

Επανέλαβε πως ο χρόνος μας πιέζει πάρα πολύ και σημείωσε πως δεν μπορεί το Eurogroup να παρέμβει στις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.