Mετά το δημοψήφισμα και την επικράτηση του «Όχι», αλλά και με δεδομένη την πίεση που έχουν δεχθεί οι ελληνικές τράπεζες από την ΕΚΤ, ο Αλέξης Τσίπρας πρόκειται να παρουσιάσει στους πιστωτές το νέο πλάνο του.
Κατά τον αρθρογράφο του Forbes, Tim Worstall, αυτό το πλάνο δεν είναι και τόσο καινούργιο, από τη στιγμή που ο Έλληνας πρωθυπουργός αυτό που θα αιτηθεί είναι αυτό ακριβώς που εδώ και μήνες έλεγε πως δεν θα κάνει: θα ζητήσει κι άλλα χρήματα.
«Αυτό δεν είναι, πιθανώς, και η μια αλλαγή που ήλπιζε η Τρόικα, αλλά ούτε και θα είναι μια ευφυής πρόταση που θα λύσει το πρόβλημα. Και στην πραγματικότητα θα έχουμε να κάνουμε με ένα κόψιμο και ράψιμο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί μέχρι τώρα και οι οποίες έχουν απορριφθεί. Από την άλλη, όμως, ο χρόνος τρέχει, καθώς οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο», αναφέρει ο Worstall.
Κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο ακριβή
Ειδικά για το πλήγμα που έχουν δεχθεί οι τράπεζες, το άρθρο κάνει μνεία στο πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν. Σημειώνεται ότι στην πραγματικότητα γι' αυτό υπάρχει η ΕΚΤ, για να προσφέρει ρευστότητα. Μόνο που το σύστημα δεν λειτουργεί με τις τράπεζες να λένε «θέλουμε κι άλλα χρήματα». Θα πρέπει να αποδείξουν ότι έχουν πρόβλημα ρευστότητας, αλλά δεν είναι αφερέγγυες. Και η καλύτερη απόδειξη γι' αυτό είναι οι εγγυήσεις που προσφέρουν για να λαμβάνουν χρήματα.
Στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, οι εγγυήσεις που προσφέρει (T-Bills και ομόλογα), επί της ουσίας, έχουν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της αξίας τους και τώρα η ΕΚΤ αποφάσισε να αυξήσει ακόμη περισσότερο το «κούρεμα» λαμβάνοντας αυτά τα εχέγγυα με την πραγματική τιμή τους. Το αποτέλεσμα όλων αυτών, αναφέρει το άρθρο, είναι ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να μην έχουν πρόσβαση στα χρήματα που μπορούσαν να λάβουν προηγουμένως. Γι' αυτό και παραμένουν κλειστές - σε αντίθετη περίπτωση, αν άνοιγαν τις πόρτες τους, τότε όλοι οι καταθέτες θα έκαναν επιδρομή για να σηκώσουν τις καταθέσεις τους.
Κατά τον Worstall, όλα αυτά γίνονται για να αυξηθεί η πίεση προς τον Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ, δίχως όμως να γίνεται η ΕΚΤ ο «κακός» της υπόθεσης, από τη στιγμή που εξακολουθεί να θεωρεί τις ελληνικές τράπεζες φερέγγυες και να μην τους τραβάει την πρίζα.
Για να καταλήξει: «Η ΕΕ έχει έρθει αντιμέτωπη με κάμποσα δημοψηφίσματα και πάντα τα αγνοεί όταν δεν της αρέσει η απάντηση. Η συνήθης τακτική είναι να συνεχίσει να ρωτάει το ίδιο πράγμα, μέχρι να λάβει τη... σωστή απάντηση. Η πρόβλεψή μου είναι ότι ο Τσίπρας δεν θα πάρει σήμερα ό,τι ζητάει. Οι τράπεζες θα παραμείνουν να είναι κλειστές και η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να καταρρέει. Όποια και αν είναι η λύση που θα προκριθεί, κάθε μέρα που περνάει γίνεται και πιο ακριβή».