12 Ιουλίου 2015

Αυτό είναι το σχέδιο του Σόιμπλε για πενταετές Grexit ή πρόγραμμα με ενέχυρο κρατική περιουσία

Θέλει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ για πέντε χρόνια και να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στη χώρα - Γερμανικά ΜΜΕ: Το ετοίμασε σε συνεννόηση με Μέρκελ και τον Γκάμπριελ - Το γερμανικό ΥΠΟΙΚ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, αλλά το σχέδιο δόθηκε στη δημοσιότητα - Αθήνα: Ποτέ δεν τέθηκε θέμα Grexit στο Eurogroup 
Σχέδιο για την χώρα μας το οποίο προβλέπει πενταετές Grexit και αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ελλάδα έχει ετοιμάσει για την χώρα μας ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, όπως αποκάλυψε το Σάββατο η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Sonntag (FAS).

Αμέσως μόλις η είδηση-βόμβα είδε το «φως» της δημοσιότητας εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης από το SPD (Σοσιαλδημοκράτες) διέψευσε τα περί σχεδίου Grexit, ενώ αξιωματούχος από το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, λίγες ώρες αργότερα το σχέδιο Σόιμπλε δόθηκε στη δημοσιότητα και όπως μετέδωσε η γερμανική εφημερίδα Τagesspiegel, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ το είχε ετοιμάσει σε συνεννόηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον αρχηγό των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ!

«Όλα όσα κάνει ο Σόιμπλε είναι σε συνεννόηση με την καγκελάριο», μετέδωσε και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός n-tv, επικαλούμενος υψηλόβαθμο εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα FAS πρόκειται για ένα εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο οποίο προτείνεται να εγκατέλειψει η Ελλάδα το ευρώ για πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Σόιμπλε απορρίπτει την ελληνική πρόταση και δηλώνει πως είτε η Ελλάδα θα βελτιωθεί ριζικά, είτε θα βγει από την Ευρωζώνη για τουλάχιστον πέντε χρόνια. Παράλληλα, όπως αναφέρει η γερμανική εφημερίδα ο κ. Σόιμπλε εκτιμά πως από την ελληνική πρόταση λείπουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, επομένως δεν είναι αρκετό για ένα τρίτο πακέτο.

Στο πέντε αυτά χρόνια του Grexit, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας τονίζει πως η Ευρωζώνη θα στηρίξει την χώρα μας με ανθρωπιστική βοήθεια. Μάλιστα, η FAS υποστηρίζει ότι τα αιτήματα του Γερμανού ΥΠΟΙΚ αποτελούν προτάσεις οι οποίες έχουν καταγραφεί σε εσωτερικό έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών.

Όπως αναφέρεται στο επίμαχο έγγραφο, οι δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης δεν αρκούν. Ο ένας τρόπος να γίνει αποδεκτό το ελληνικό σχέδιο είναι να βελτιωθούν οι ελληνικές προτάσεις και να δοθεί ευρεία στήριξη από την Βουλή των Ελλήνων και ο δεύτερος τρόπος -σύμφωνα με το δημοσίευμα της FAS- είναι να μεταφερθούν περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας ύψους 50 δισ. ευρώ για την αποπληρωμή του ελληνικού χρέους.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας εκτίμησε αρνητικά την πρόταση της Ελλάδας, αναφέρει το δημοσίευμα, γράφοντας: «Από αυτές τις προτάσεις λείπουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις ώστε να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να προχωρήσει σε μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη και βιώσιμη πρόοδος».

«Φεύγει από την νομισματική ένωση για τουλάχιστον πέντε χρόνια και αναδιαρθρώνει το χρέος. Ωστόσο, παραμένει μέλος της ΕΕ και λαμβάνει επιπλέον ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια», συμπληρώνει το δημοσίευμα.


Το προσχέδιο του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για το Grexit

Τι αναφέρει το έγγραφο Σόιμπλε

Το έγγραφο, μίας σελίδας, με τίτλο «Σχόλια σχετικά με τις τελευταίες ελληνικές προτάσεις» αναφέρει πως στις 9 Ιουλίου η Ελλάδα κατέθεσε μία λίστα προτάσεων, οι οποίες βασίζονται στο τελευταίο προσχέδιο της Τρόικας, που είχε συνταχθεί για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από το EFSF. Αυτές οι προτάσεις έχουν σοβαρές ελλείψεις σημαντικών μεταρρυθμίσεων, αναφέρει το έγγραφο.

Για αυτό αυτές οι προτάσεις δεν μπορούν να αποτελέσουν βάση για ένα εντελώς καινούριο, τριετές πρόγραμμα του ESM, όπως αιτήθηκε η Ελλάδα. Χρειαζόμαστε μία καλύτερη, βιώσιμη λύση, διατηρώντας το ΔΝΤ εν ενεργεία. Αυτές είναι οι δύο επιλογές:

1. Οι ελληνικές αρχές να βελτιώσουν γρήγορα και σημαντικά τις προτάσεις τους, με την πλήρη στήριξη της Βουλής τους. Οι βελτιώσεις πρέπει να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη, να διαβεβαιώσουν την βιωσιμότητα του χρέους και την επιτυχή εφαρμογή του προγράμματος, ώστε να διασφαλιστεί η πρόσβαση στις αγορές μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Οι βελτιώσεις περιλαμβάνουν: Μεταφορά ελληνικών περιουσιακών στοιχείων ύψους 50 δισ. ευρώ σε ένα εξωτερικό ταμείο (trust fund) όπως ο Θεσμός Ανάπτυξης στο Λουξεμβούργο, ώστε να ιδιωτικοποιηθούν και να μειωθεί το χρέος.

2. Σε περίπτωση που η βιωσιμότητα του χρέους και η αξιόπιστη προοπτική εφαρμογή δεν μπορούν να διασφαλιστούν εκ των προτέρων η Ελλάδα θα πρέπει, μέσω ταχέων διαπραγματεύσεων, να τεθεί σε ένα timeout από την Ευρωζώνη, με ενδεχόμενη αναδιάρθρωση του χρέους. Αυτή η λύση θα συνοδεύεται από στήριξη για την Ελλάδα ως κράτος-μέλος της ΕΕ και για τους Έλληνες πολίτες, με ενίσχυση της ανάπτυξης, ανθρωπιστική και τεχνική βοήθεια στα επόμενα χρόνια. Θα συνοδευόταν επίσης από την ενίσχυση της διακυβέρνησης της νομισματικής ένωσης.

Βασίλης Δαλιάνης, Δανάη Δασοπούλου
ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ