17 Ιουλίου 2015

O Πρωθυπουργός νόμιζε ότι... και αυτό το ότι θα το πληρώσουμε 25 + 13 δις

«Νόμιζα ότι..».Σε αυτές τις δύο λέξεις του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα θα πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια του βαρύ λογαριασμού που καλείται να πληρώσει η χώρα, μετά την υπογραφή του τρίτου και σκληρότερου μνημονίου και μάλιστα από την κυβέρνηση της αριστεράς.

«Νόμιζα ότι», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, δεν θα έκλειναν οι τράπεζες μετά την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Νόμιζα ότι, θα έδιναν την προθεσμία της μιας εβδομάδας, παραδέχθηκε.

Δεν είχε καμία απολύτως διαβεβαίωση. Έτσι, στην οικονομική και κοινωνική κρίση προστέθηκε και η τραπεζική. Οι ουρές στις οποίες δοκιμάστηκε η αξιοπρέπεια των συνταξιούχων. Τα 25 δισ. για την ανακεφάλαίωση των τραπεζών. Επειδή ο Πρωθυπουργός νόμιζε.

«Νόμιζα ότι», τόνισε ο κ. Τσίπρας, το δίκιο που είχα με το μέρος μου θα αρκούσε για να νικηθεί η συντηρητική Ευρώπη.

Νόμιζε. Ενώ είχε προειδοποιηθεί, είχε δει και ο ίδιος υποστηρίζει ότι οι εταίροι τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια της προηγούμενης κυβέρνησης όταν ανήγγειλε την έξοδο από το Μνημόνιο. Νόμιζε, όμως, ότι με την δική του κυβέρνηση τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά.

Νόμιζε, αλλά δεν ήταν. Αποτέλεσμα από το mail Χαρδούβελη του 1 δισ. μέτρα να φτάσουμε σε ένα λογαριασμό κοντά στα 13 δισ. Επειδή νόμιζε ο κ. Τσίπρας.

Νόμιζε επίσης ο Πρωθυπουργός ότι η χώρα, ίσως και να είχε εναλλακτικές λύσεις. Παραδέχθηκε ότι τελικά δεν υπήρχαν.

Το νόμιζε ακόμα και τρεις μήνες μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης και ενώ είχε πάρει γεύση του κλίματος που υπήρχε και τον οδήγησε στην υπογραφή της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου, με την οποία παρατάθηκε το δεύτερο Μνημόνιο.

Σταμάτησε να το νομίζει όταν, κατά δήλωση του, είδε την έκθεση επιπτώσεων της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

Τρεις μήνες μετά την έναρξη των διαπραγματεύσεων, κατάλαβε ότι ο εναλλακτικός δρόμος στον οποίο βάσιζε την διαπραγμάτευση του, απλά δεν υπήρχε.

Αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Και δυστυχώς και στην περίπτωση αυτή αποδείχθηκε ότι ο χρόνος είναι χρήμα.

Ελπίζω ο Πρωθυπουργός να μην νομίζει ότι έχει κυβέρνηση. Γιατί δεν έχει. Κυβερνητική πλειοψηφία δεν υπάρχει, γιατί δεν υπάρχουν πλειοψηφίες αλα καρτ.

Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του στη Βουλή, επί της ουσίας έθεσε στους βουλευτές του θέμα εμπιστοσύνης. Δεν την είχε. Η κυβέρνηση δεν πήρε ψήφο εμπιστοσύνης από τους βουλευτές της αριστεράς. Πήρε την ψήφο εμπιστοσύνης του Αδωνη και του Βορίδη. Σε αυτές τις ψήφους στηρίζεται από την Τετάρτη η πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς.

Χόνδρος Δημήτρης
ΤΟ ΒΗΜΑ