30 Ιουλίου 2015

Washington Post: Η Ελλάδα μπορεί να πάρει αυτό που θέλει μόνο από τον δανειστή που μισεί

Ο δανειστής που έχει υβριστεί περισσότερο στην Ελλάδα μπορεί να είναι ο μόνος που είναι σε θέση να προσφέρει αυτό που η χώρα θέλει πάνω από όλα: ελάφρυνση από το χρέος που την έχει παγιδεύσει σε έναν φαύλο κύκλο προγραμμάτων.

Αυτό τονίζει η Washington Post, θυμίζοντας και τη δήλωση που έκανε την Τετάρτη η Κριστίν Λαγκάρντ ότι «για να προχωρήσει οποιοδήποτε πρόγραμμα, πρέπει να γίνει σημαντική αναδιάρθρωση χρέους».

Η σκληρή στάση του ΔΝΤ αφήνει την Ελλάδα σε δίλημμα, σημειώνει η αμερικανική εφημερίδα. Η χώρα έχει υποστεί τις επίμονες απαιτήσεις του Ταμείου για πολιτικά δυσάρεστες διαρθωτικές μεταρρυθμίσεις και αυτή τη φορά τα πράγματα δεν διαφέρουν. Κατά τις διαπραγματεύσεις στις αρχές του μήνα, Ελληνες αξιωματούχοι προσπάθησαν να διώξουν το ΔΝΤ από την Τρόικα. Δεν χρειάζεται να πει κανείς ότι η προσπάθεια ήταν ανεπιτυχής. Η Ελλάδα τελικά υποχώρησε στις απαιτήσεις ώστε να έχει μία ευκαιρία για το νέο δάνειο, που θα κρατήσει τη χώρα ζωντανή για τους επόμενους τρεις μήνες. Σε αντάλλαγμα, έχει αρχίσει να θεσπίζει ένα επώδυνο πακέτο περικοπών και αυξήσεις φόρων, συμπεριλαμβανομένων των μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και τον υψηλότερο ΦΠΑ στα νησιά.

Ομως, όπως ανέφερε η πρόσφατη σκληρή έκθεση του ΔΝΤ, το ελληνικό χρέος μπορεί να γίνει βιώσιμο μόνο με μέτρα ελάφρυνσης που ξεπερνούν τα όσα ήταν διατεθειμένη να σκεφτεί έως τώρα η Ευρώπη.

Θα ήταν πολιτική νίκη για τους Ελληνες ηγέτες, σημειώνει η Washington Post, αν μπορούσαν να δηλώσουν ότι εξασφάλισαν ένα «κούρεμα» από την υπόλοιπη Ευρώπη. Από την άλλη, πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες αντιδρούν σε αυτή την ιδέα. Χώρες της ανατολικής Ευρώπης, όπως η Λετονία, έπρεπε να «καταπιούν» σκληρά μέτρα λιτότητας για να κερδίσουν την ένταξη στο ευρώ και πιστεύουν ότι και η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει το ίδιο. Ταυτόχρονα, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει τονίσει ότι η μεγαλύτερη και πιο κερδοφόρα οικονομία της Ευρώπης δεν θα έπρεπε να είναι υποχρεωμένη να πληρώσει για την ανηθικότητα της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ έχει προτείνει την επέκταση των πληρωμών σε επιτόκια κάτω της αγοράς, για να φτάσει το ελληνικό χρέος σε ένα πιο βιώσιμο επίπεδο. Αν αυτό μεταφραστεί σε άμεσο κούρεμα, θα μείωνε το ελληνικό χρέος στο μισό, σύμφωνα με ανώτατο οικονομικό αξιωματούχο. Αυτό μετά βίας είναι ανάλογο με τη διαγραφή χρέους από ιδιώτες πιστωτές, την οποία έλαβε η Ελλάδα ως μέρος του τελευταίου πακέτου διάσωσης το 2012. Και ακόμη και τότε υπήρχαν ανησυχίες ότι η συμφωνία ήταν περισσότερο «επίδεσμος» παρά διάσωση.

Ο Γκίκας Χαρδούβελης, υπουργός Οικονομικών τότε, θυμήθηκε τη γλυκόπικρη στιγμή της συμφωνίας με την Τρόικα, στις Βρυξέλλες, την 21η Φεβρουαρίου του 2012. «Ολοι έδιναν συγχαρητήρια ο ένας στον άλλο, όλοι ήταν χαρούμενοι. Τότε παρενέβη η Λαγκάρντ. ''Μην είστε τόσο ενθουσιασμένοι. Μην συγχαίρετε τους ευατούς σας. Σε τρία χρόνια θα σας ζητηθούν περισσότερα χρήματα για την Ελλάδα''. Προέβλεψε το σημερινό αποτέλεσμα», λέει. Αυτή τη φορά, καταλήγει η Washington Post, το ΔΝΤ φαίνεται αποφασισμένο να μην επιτρέψει να επαναληφθεί η ιστορία.