22 Αυγούστου 2015

ΕΝΩ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΟΥ ΕΧΟΥΝ ΜΑΚΡΙΑ; Τσίπρας: Τεχνάσματα με "κοντά ποδάρια" από Κωνσταντοπούλου, Λαφαζάνη, Μεϊμαράκη – Θέλουμε αυτοδυναμία αλλά 151 δε φτάνουν!

- Για τεχνάσματα καθυστέρησης των εκλογών μίλησε ο Αλέξης Τσίπρας
- "Αυτά έχουν κοντά ποδάρια, ο κόσμος καταλαβαίνει" είπε σε σύσκεψη στη Βουλή
- Έθεσε στόχο την αυτοδυναμία – Τι αποφασίστηκε για τη λίστα
- Θα ζητήσουν από βουλευτές να δεσμευτούν σε συγκεκριμένο πρόγραμμα
- Κυβερνητικό στέλεχος: Οι 151 δεν αρκούν – Άνοιξαν... δρόμους για συνεργασίες
- Ο Λαφαζάνης, όμως, έκλεισε την πόρτα ήδη
- Άγριος πόλεμος Τσίπρα – Κωνσταντοπούλου: Είσαι δικτάτορας και ένα λάθος!


Την ώρα που έχει ξεσπάσει η πρωτοφανής στα ελληνικά πολιτικά χρονικά δημόσια αντιπαράθεση ανάμεσα στην κυβέρνηση και την Πρόεδρο της Βουλής, με κύκλους του Μαξίμου να χαρακτηρίζουν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου "δικτάτορα" και "λάθος επιλογή", κατηγορώντας την για "παραλήρημα", ο πρωθυπουργός συγκάλεσε σύσκεψη για να ξεκινήσει η προεκλογική προετοιμασία του ΣΥΡΙΖΑ.

Η σύσκεψη έγινε στη Βουλή, με τη συμμετοχή κομματικών και κυβερνητικών στελεχών. Και εκεί, ο Αλέξης Τσίπρας βρήκε την ευκαιρία να επιτεθεί ξανά τόσο στη Ζωή Κωνσταντοπούλου όσο και στους Παναγιώτη Λαφαζάνη και Βαγγέλη Μεϊμαράκη.

"Μην ασχολείστε με τα τεχνάσματα καθυστέρησης των εκλογών. Αυτά έχουν κοντά ποδάρια και ο κόσμος καταλαβαίνει. Εμείς τώρα στη μάχη. Μιλάμε τη γλώσσα της αλήθειας", είπε ο πρωθυπουργός.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου, αφού εξέφρασε δημόσια την ενόχλησή της γιατί δεν ενημερώθηκε για την παραίτηση της κυβέρνησης, κατηγόρησε την κυβέρνηση πως παραιτήθηκε στα "μουλωχτά" και δεν ενημέρωσε την ίδια και τη Βουλή αλλά τους "εκβιαστές δανειστές", ζήτησε συζήτηση αρχηγών, μια προσπάθεια που το Μαξίμου μεταφράζει ως απόπειρα να καθυστερήσουν οι εκλογές. Για το ίδιο "κατηγορούνται" οι Μεϊμαράκης και Λαφαζάνης.

Ο πρωθυπουργός ζήτησε επίσης "να καταθέσουμε το κυβερνητικό πρόγραμμα της Αριστεράς για την επόμενη τετραετία. Το μόνο πρόγραμμα που μπορεί να βγάλει το τόπο από τη κρίση με το λαό μας όρθιο. Αυτό είναι τώρα το δικό μας καθήκον. Προχωράμε μπροστά, ανοίγουμε δρόμους".

Από εκεί και πέρα, στη σύσκεψη ζητήθηκαν θέματα προετοιμασίας του κόμματος ενόψει εκλογών, οι περιοδείες του Αλέξη Τσίπρα, η συγκρότηση των ψηφοδελτίων του κόμματος και η εκλογική τακτική.

Θα ζητήσουν δεσμεύσεις


Ο πρωθυπουργός έχει ήδη αποφασίσει να μείνουν εκτός ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ η Ζωή Κωνσταντοπούλου (που άλλωστε φλερτάρει πολιτικά με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη), ο Γιάνης Βαρουφάκης και όσοι βουλευτές ψήφισαν κατά του Μνημονίου.

Για εκείνους που ψήφισαν παρών, όμως, δεν θα ισχύσει το ίδιο. Θα κριθούν κατά περίπτωση και σύμφωνα με το Mega, η Κουμουνδούρου θα ζητήσει από τους βουλευτές που ψήφισαν μεν παρών αλλά θα είναι στις εκλογικές λίστες, να δεσμευτούν για ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα!

Επίσης, αποφασίστηκε να υπάρξουν αλλαγές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, κάποιοι εξωκοινοβουλευτικοί υπουργοί να μπουν στις εκλογικές λίστες, καθώς επίσης και να μην πέφτει... κάτω καμία επίθεση από τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και σε κάθε τέτοια, να δίνεται απάντηση.

Στόχος η καθαρή εντολή


Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές, που το Μαξίμου επιμένει πως μπορούν να γίνουν στις 20 Σεπτεμβρίου, είναι η αυτοδυναμία. Να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα και να πάρει καθαρή λαϊκή εντολή.

Κυβερνητικό στέλεχος, πάντως, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη τόνισε πως ναι μεν στόχος είναι η πρωτιά αλλά τόνισε πως... "είδαμε και τους 151, δεν φτάνουν".

Για αυτοδυναμία αλλά και... συνεργασίες μίλησε και η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη μιλώντας στον Real FM. "Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αυτοδυναμία" είπε, μιλώντας για εφικτό στόχο ώστε "η κυβέρνηση που θα προκύψει να είναι μια σταθερή κυβέρνηση για να αποφευχθούν οι οποιουδήποτε τύπου κραδασμοί, που δεν τους χρειάζεται πια η χώρα".

Αλλά αυτό δεν αποκλείει τις συνεργασίες. Οι οποίες, είπε, αν χρειαστεί θα γίνουν "με την ίδια λογική που έγιναν και οι προηγούμενες. Δηλαδή επί προγραμματικών θέσεων".

Δίχτυα για συνεργασίες λοιπόν. Αλλά ο μόνος σίγουρος είναι ο Πάνος Καμμένος, κι αυτός αν μπει στη Βουλή. Θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργασία με τη Λαϊκή Ενότητα του Παναγιώτη Λαφαζάνη; Ακόμη κι αν θέλει, δεν θέλει ο πρώην υπουργός.

Το ξεκαθάρισε με τον πιο σαφή τρόπο μετά τη συνάντησή του με τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη: Με κόμματα που έχουν υπογράψει Μνημόνια, δεν συνεργαζόμαστε.

Στο μεταξύ, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη διέψευσε πρωτοσέλιδο της Εφημερίδας των Συντακτών που της απέδωσε τη φράση «δεν κλείνουμε τις πόρτες στο κόμμα Λαφαζάνη μετεκλογικά». Όπως ανέφερε σε δήλωσή της, η πρόταση δεν ειπώθηκε στη συνέντευξη.