08 Αυγούστου 2015

7 δις ζημιά μέσα σε μια βδομάδα στο ΧΑ, με την “υπογραφή” Τσίπρα – Καμμένου

Ολοκληρώθηκε η πρώτη χρηματιστηριακή εβδομάδα μετά την διακοπή των 35 ημερολογιακών ημερών λόγω των capital controls  που επιβλήθησαν στην χώρα με απόλυτη ευθύνη του καταστροφικού διδύμου Τσίπρα – Καμμένου.

Συνολικά σε 5 συνεδριάσεις η Αθήνα υπέστη απώλειες -15,2% οι οποίες μεταφράζονται σε χαμένη κεφαλαιοποίηση άνω των 7 δισ. ευρώ.

Η αγορά μετά το τριήμερο πτωτικό μπαράζ λόγω της πίεσης στις τραπεζικές μετοχές προσπάθησε να ισορροπήσει έχοντας ως στηρίγματα τις μετοχές της υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Σήμερα ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,45% και διαμορφώθηκε στις 676,33 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπέρασε τα 60 εκατ. ευρώ.

Τα ενδοσυνεδριακά κέρδη του βασικού δείκτη ξεπέρασαν και το +2% ωστόσο το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης ήταν ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, ενδεικτικό στοιχείο της ανομοιομορφίας που χαρακτηρίζει αυτή τη περίοδο το χρηματιστήριο καθως ουσιαστικά δεν προσμετράται ισότιμα η παρουσία ημεδαπών με τους αλλοδαπούς επενδυτές.

Οσο προχωρούν οι ημέρες του Αυγούστου θα πυκνώνουν και οι ανακοινώσεις των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων των εισηγμένων. Μέχρι σήμερα τα πρώτα αποτελέσματα δείχνουν σχετικά καλή βελτίωση των καθαρών κερδών και της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA).

Ωστόσο όλες οι εισηγμένες μετά την επιβολή των capital controls (28/6) δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την εξέλιξη των εργασιών τους μέχρι το τέλος του 2015.

http://lykavitos.gr/archives/215164