07 Αυγούστου 2015

ΚΡΙΜΑ! ΔΕΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΗΝ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΤΟΥΣ ΤΟΥΡΚΙΑ! Οι Ρώσοι κόβουν τα ταξίδια λόγω κρίσης

Ελλάδα 2014: 2,5 εκ Γερμανοί τουρίστες και 1,2 εκ Ρώσοι
Τουρκία 2014: 5,2 εκ Γερμανοί τουρίστες και 4,5 εκ Ρώσοι
Ενώ στη Ελλάδα δηλ έρχονται οι μισοί Ρώσοι απ' ότι Γερμανοί, στην Τουρκία πάνε σχεδόν οι ίδιοι...

Αν και η Ελλάδα είναι ένας από τους αγαπημένους προορισμούς για τους Ρώσους τουρίστες, οι διεθνείς κυρώσεις, οι τιμές του πετρελαίου και η οικονομική ύφεση, τους αποτρέπει από το να ταξιδέψουν τόσο εδώ όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη.


Πλήττεται ο τουρισμός στην Ελλάδα, αφού οι Ρώσοι επιλέγουν φέτος να μείνουν στα σπίτια τους. Οι κυρώσεις, οι πεσμένες τιμές του πετρελαίου και η οικονομική ύφεση αποτρέπουν τους Ρώσους από το να επιλέξουν το εξωτερικό για τις διακοπές τους. Όπως αναμένεται, το 2015 οι Ρώσοι θα είναι το μοναδικό μεγάλος έθνος στην Ευρώπη του οποίου οι τουρίστες θα κάνουν λιγότερα ταξίδια απ' ό,τι πέρυσι, σε άλλες χώρες της ηπείρου.

Ο αριθμός των Ρώσων που θα ταξιδέψουν σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες εκτιμάται ότι θα μειωθεί περίπου 9% φέτος σε σχέση με πέρυσι, σύμφωνα με πληροφορίες που παραχώρησε το Euromonitor στο CNBC. Και το 2014 όμως σημειώθηκε πτώση σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, καθώς η ρωσική οικονομία παλεύει να αντεπεξέλθει στους διεθνείς περιορισμούς που έχουν επιβληθεί στις τράπεζες και τις εταιρίες της για την ενέργεια, μετά την προσάρτηση της ουκρανικής περιοχής της Κριμαίας.

Η Ελλάδα είναι μία από τις χώρες που πιθανότατα θα νιώσει τη διαφορά, αφού αποτελεί έναν από τους αγαπημένους προορισμούς των Ρώσων ταξιδιωτών, όπως επεσήμανε ο Wouter Geerts, αρμόδιος αναλυτής του Euromonitor.

«Η Ρωσία είναι μεγάλη αγορά για τη Μέση Ανατολή και τη Νότια Ευρώπη αλλά τα ζητήματα που περιβάλλουν την Ουκρανία και το μποϊκοτάζ των ρωσικών προϊόντων και τα εμπάργκο, σταμάτησαν τους Ρώσους τουρίστες από το να ταξιδέψουν αρκετά», τόνισε ο Geerts.

«Υπάρχουν κάποιες χώρες, όπως η Ελλάδα, που θα επηρεαστούν από την απώλεια των Ρώσων ταξιδιωτών», κατέληξε.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ο αριθμός των Ρώσων που επέλεξαν την Ευρώπη για τις διακοπές τους τον περασμένο χρόνο έπεσε περίπου στα 35 εκατ, ενώ προβλέπεται ότι φέτος θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο, σχεδόν αγγίζοντας τα 32 εκατ.

Βάσει στοιχείων που έδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών για τον Ιούνιο, έχουν μειωθεί οι επισκέψεις των Ρώσων τουριστών στη Νότια, Δυτική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ έχει επίσης πληγεί και η Τουρκία αφού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, η Ρωσία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πηγή τουριστών για τη χώρα, μετά τη Γερμανία.

Αν και η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 3,4% φέτος, η ανάπτυξη προβλέπεται να σημειώσει και πάλι άνοδο το 2016, σύμφωνα με έκθεση του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα. Η ισχυροποίηση του ρωσικού ρουβλίου έναντι των άλλων νομισμάτων θα τονώσει την εξωτερική ζήτηση και θα συνδράμει στην ομαλοποίηση των εγχώριων οικονομικών συνθηκών, πρόσθεσε το Ταμείο.