23 Αυγούστου 2015

Ο… γόρδιος δεσμός των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων

Ο Μεϊμαράκης θέλει να βάλει τη δική του σφραγίδα, ιδιαίτερα στο Επικρατείας, χωρίς όμως να διαταράξει τις ισορροπίες.

Με την προκήρυξη των πρόωρων εκλογών, ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης πρέπει να λύσει τον γόρδιο δεσμό των «γαλάζιων» ψηφοδελτίων.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με λίστα, αφού δεν έχει παρέλθει το 18μηνο, με αποτέλεσμα ο πρόεδρος του κόμματος να αποφασίσει για τη σειρά των υποψηφίων σε κάθε νομό.

Ήδη, ο κ. Μεϊμαράκης έχει ξεκαθαρίσει πως η σειρά των βουλευτών του κόμματος, αλλά και των επιλαχόντων σε κάθε περιοχή δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να κάνει προσθήκες και αλλαγές στις υπόλοιπες θέσεις, βάζοντας στελέχη που επιστρέφουν στη ΝΔ, μετά και την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά.

Η λίστα, όμως, αφαιρεί από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη και τη δυνατότητα να αξιοποιήσει στους συνδυασμούς του γνωστά ονόματα ακόμα και νυν βουλευτές άλλων κομμάτων που θα ήθελαν να κατέβουν με τη ΝΔ, αλλά να δώσουν, όμως, τη μάχη του σταυρού.

Αν υλοποιηθεί ο σχεδιασμός του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου για κοινή συμπόρευση στα νέα ψηφοδέλτια, όπως έχει αποκαλύψει το «Π», παρά τις διαψεύσεις του κ. Καμμένου, υπάρχουν κάποιοι βουλευτές των ΑΝΕΛ που δεν βλέπουν με καλό μάτι την απορρόφησή τους από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορούσαν να μεταπηδήσουν στη ΝΔ, αλλά όχι σε εκλόγιμη θέση, εκτός και αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Σε ανοιχτή γραμμή

Πάντως, η Συγγρού, λίγα 24ωρα μετά την ανάληψη της προεδρίας από τον Ευάγγελο Μεϊμαράκη, ήταν σε ανοιχτή γραμμή με στελέχη που είχαν αποστασιοποιηθεί ή ακόμα και είχαν διαγραφεί και επιθυμούν την επαναδραστηριοποίησή τους. Πέρα από αυτό, όμως, ο νέος πρόεδρος της ΝΔ μπορεί να βάλει το δικό του στίγμα στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Σήμερα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει τέσσερις βουλευτές στο Επικρατείας. Πρώτος είναι ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών και μαχητικός στα τηλεοπτικά παράθυρα Θόδωρος Φορτσάκης. Δεύτερος ο στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, εκ Θεσσαλονίκης ορμώμενος, Δημήτρης Σταμάτης. Για πολλούς, μάλιστα, είναι αδύνατο να μετακινηθεί ο πρώην υπουργός Επικρατείας, αφού κάτι τέτοιο θα αποτελέσει «αιτία πολέμου» με τον πρώην πρωθυπουργό.

Τρίτη είναι η δικηγόρος Νίκη Κεραμέως και τέταρτος ο Βασίλης Οικονόμου που ήταν βουλευτής της ΔΗΜΑΡ και του ΠΑΣΟΚ, αλλά η επιλογή αυτή σηματοδότησε και το άνοιγμα της ΝΔ προς το κέντρο και την Αριστερά στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η «σφραγίδα» στο Επικρατείας

Εκ πρώτης όψεως, όμως, φαίνεται ότι και στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, τουλάχιστον στις πρώτες και εκλόγιμες θέσεις, τα χέρια του Ευάγγελου Μεϊμαράκη είναι δεμένα. Όμως αυτό είναι κάτι που θα το αποφασίσει ο ίδιος, με πολλούς να επιμένουν ότι δεν γίνεται να μην υπάρχει τουλάχιστον μια αλλαγή στις πρώτες θέσεις. Μια αλλαγή, που θα σηματοδοτεί τη δική του παρουσία στην ηγεσία της ΝΔ και τον αέρα ανανέωσης που προσπαθεί να φέρει.

Από την άλλη, δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως στον ΣΥΡΙΖΑ ο Αλέξης Τσίπρας έχει την άνεση να αλλάξει τα ψηφοδέλτιά του, αφού η αποχώρηση της Αριστερής Πλατφόρμας του Παναγιώτη Λαφαζάνη τού δίνει τη δυνατότητα να βάλει νέα πρόσωπα ή ακόμα και να απορροφήσει τους σημερινούς βουλευτές των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

Αυτά είναι τα δεδομένα που έχει μπροστά του ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης όσον αφορά τους «γαλάζιους συνδυασμούς» και σε συνεργασία με τους στενούς του συνεργάτες θα επιδιώξει να κάνει τις όποιες αλλαγές, χωρίς όμως να χαλάσουν οι ισορροπίες και κυρίως να μην «πειραχτεί» η σειρά των εκλεγμένων και επιλαχόντων ανά νομό, όπως τουλάχιστον έχει δεσμευθεί ο πρόεδρος της ΝΔ. Από την άλλη, όμως, στη Συγγρού, πέρα από τα ψηφοδέλτια, ετοιμάζουν και τις περιοδείες του νέου πρόεδρου του κόμματος, που εκ των πραγμάτων πλέον μετατρέπονται σε προεκλογικές.

Ήδη έχει κλείσει το τριήμερο πρόγραμμα στη Θεσσαλονίκη, εν όψει και της ΔΕΘ, ενώ πριν και μετά την έκθεση ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης θα επισκεφθεί τους γύρω νομούς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η Λάρισα, με το αγροτικό να είναι πάντα ψηλά στην ατζέντα της Συγγρού.

Ν. Μπακ.
http://www.paraskhnio.gr/o-gordios-desmos-ton-galazion-psifo/