21 Αυγούστου 2015

ΕΧΑΣΕ ΚΙ ΑΥΤΟΣ ΤΗ ΛΑΜΨΗ! Τώρα το θυμήθηκε ο Βαρουφάκης: Ο Σόιμπλε μου είπε κατάμουτρα «Δεν σας θέλουμε στην Ευρωζώνη»

«Ο Σόιμπλε ήταν πάντα πολύ ειλικρινής μαζί μου. Μου είπε: Η χώρα σας δεν έχει καμία θέση στην Ευρωζώνη» είπε ο Γιάνης Βαρουφάκης σε τηλεοπτική του συνάντευξη.
Αναφερόμενος στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, ο πρώην υπουργός τόνισε πως οι περισσότεροι υπουργοί του Eurogroup αγωνίζονται για να κατακτήσουν την εύνοιά του, ενώ επανέλαβε πως του είχε πει πως η Ελλάδα δεν έχει θέση στην Ευρωζώνη.

«Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει σχεδιάσει τη δομή του Eurogroup, το οποίο φέρει σαφώς την υπογραφή του. Οι Eυρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών, με εξαίρεση το Γάλλο υπουργό Οικονομικών, τον θαυμάζουν. Υπάρχουν κάποιες χώρες που αγωνίζονται για την εύνοιά του. Μερικές φορές αυτό τον ενοχλεί», δήλωσε πιο συγκεκριμένα και συμπλήρωσε: «Ο Σόιμπλε ήταν πάντα πολύ ειλικρινής μαζί μου. Μου είπε: Η χώρα σας δεν έχει καμία θέση στην Ευρωζώνη».

Ο ίδιος ο κ. Σόιμπλε είχε μοιραστεί με τον κ. Βαρουφάκη τις σκέψεις του σχετικά με το πόσο εύθραυστη είναι η Ευρωζώνη.

«Εξεπλάγην ευχάριστα ότι μοιράζεται μαζί μου την άποψη αυτή», ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε στον βραβευμένο σκηνοθέτη και παραγωγό Στέφαν Λάμπι και η Bild παραθέτει απόσπάσματα της συνέντευξής του, στα οποία αναφέρεται στον σχέδιο του για εθνικό νόμισμα, στον Βόφγκανγκ Σόιμπλε αλλά και το Grexit.


Στη συνέχεια, σχετικά με το σχέδιο της δραχμής, υποστήριξε πως δεν ήταν αρχικά στις προθέσεις του το εθνικό νόμισμα.

«Το σχέδιό μου ήταν πολύ, πολύ απλό: Θέλαμε να αναδιαρθρώσουμε το χρέος προκειμένου να αποπληρώσουμε όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαμε και να γίνουν βαθιές οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Αλλά η άλλη πλευρά αρνήθηκε να το δεχτεί. Εμείς δεν είχαμε κανένα σχέδιο για εναλλακτικό νόμισμα. Αλλά όταν στέκεται κανείς μπροστά στον κίνδυνο υπαρκτής απειλής, τότε αρχίζει και βλέπει κανείς το ενδεχόμενο ενός δικού του νομίσματος. Αυτό που θέλαμε να κάνουμε ήταν να χρησιμοποιήσουμε IOUs, να μείνουμε στο ευρώ και να κερδίσουμε χρόνο».

Καταλήγοντας, έκανε λόγο για το ενδεχόμενο της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και πως αυτό εγείρε διαφωνίες μεταξύ της Ανγκελα Μέρκελ και του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Χωρίς να θέλει να κατονομάσει τις πηγές του τόνισε πως ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ δεν είχε πάρει εντολή απο την καγκελάριο για Grexit, ενώ όπως τόνισε, σε επίσκεψή του στο Βερολίνο ο κ. Σόιμπλε του είπε πως η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει μεταρρυθμίσεις.