11 Αυγούστου 2015

Το νέο Μνημόνιο αλλάζει και τις ιδιωτικοποιήσεις... δηλ. το "ξεπούλημα της περιουσίας του ελληνικού λαού"

Τη σύσταση ενός νέου και ανεξάρτητου ταμείου που θα αναλάβει τη διαχείριση των προς πώληση περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου και την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης με στόχο την είσπραξη 50 δισ. ευρώ εντός 30ετίας προβλέπει το νέο Μνημόνιο.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, το νέο Ταμείο θα έχει δημιουργηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016, ωστόσο μέχρι τότε το ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να συνεχίσει με όλες τις εκκρεμείς ιδιωτικοποιήσεις.
Στόχος των ιδιωτικοποιήσεων, όπως προβλέπει το νέο Μνημόνιο, είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και η μείωση του δημοσιονομικού χρέους. Στο σχέδιο των ιδιωτικοποιήσεων που θα πρέπει να γίνουν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και με συγκεκριμένα έσοδα ανά έτος, δεν περιλαμβάνεται η πώληση των τραπεζικών μετοχών.

Στα προαπαιτούμενα, προβλέπεται ότι το νέο ταμείο θα πρέπει να εγκρίνει ένα σχέδιο αξιοποίησης των περιουσιακών στοιχείων που είχαν εισφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ έως τα τέλη του 2014.
Κυβέρνηση και ΤΑΙΠΕΔ θα πρέπει να ανακοινώσουν τις ημερομηνίες για τους διαγωνισμούς των ΟΛΠ και ΟΛΘ που δεν θα είναι αργότερα από τέλη Οκτωβρίου. Θα πρέπει επίσης να «τρέξουν» και οι διαγωνισμοί για ΤΡΑΙΝΟΣΕ Rosco, να πωληθούν τα περιφερειακά αεροδρόμια, με βάσει τους ήδη υπάρχοντες όρους.

Θα πρέπει επίσης να δημιουργηθεί λίστα με τις εκκρεμείς ιδιωτικοποιήσεις, ενώ μέχρι τον Οκτώβριο του 2015 οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να προσλάβουν μια ανεξάρτητη Ομάδα Δράσης, ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια.

Στόχος των ιδιωτικοποιήσεων είναι η είσπραξη 50 δισ. εκ των οποίων τα 25 δισ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν για τις ανάγκες των τραπεζών και τα άλλα 25 δισ. για τη μείωση του δημοσίου χρέους.

Η λειτουργία του νέου ταμείου, αλλά και η διαμόρφωση της Ομάδας Δράσης θα αποφασιστεί από κοινού από κυβέρνηση και θεσμούς. Το ταμείο θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί μέχρι τον Μάρτιο του 2016 και να τελεί σε πλήρη λειτουργία τον Ιούνιο του 2016.